ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Στα 10 ευρώ το rapid test για τους ανεμβολίαστους

Οικονόμου: Στα 10 ευρώ το rapid test για τους ανεμβολίαστους
ΙΝΤΙΜΕ

Για νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Υπάρχει κόσμος που επιμένει να μην εμβολιάζεται. Αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τους, τον κόσμο που συναναστρέφονται και το σύνολο της κοινωνικής ζωής και της οικονομίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει να πάρουμε σκληρά περιοριστικά μέτρα», είπε ο κ. Οικονόμου στο Mega.

Σε μία σειρά από χώρους και δραστηριότητες θα υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Σε κλειστούς χώρους όπου η μάσκα δεν μπορεί να προσφέρει προστασία, όπως μπαρ και εστιατόρια, θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Σε κλειστούς χώρους που αφορά διαστηριότητες πολιτισμού, όπως σινεμά και θέατρα, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης των ανεμβολίαστων με test 48 ωρών. Το κόστος του test θα επιβαρύνει τους ίδιους, με την τιμή να είναι συγκεκριμένη για να είναι προσιτή.

Στο ερώτημα πόσο θα είναι το κόστος απάντησε «νομίζω ότι θα είναι της τάξης των 10 ευρώ αλλά θα το δούμε αναλυτικά στις ανακοινώσεις».

«Δεν είναι σκοπός μας να σχηματίσουμε διαχωριστικές γραμμές. Το κράτος μέχρι ένα σημείο μπορεί να διαθέτει πόρους», τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Είμαστε σε θέση να μπορούμε να εμβολιάσουμε όποιον θέλει και με όποιο εμβόλιο θέλει».

Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει ο ρυθμός των εμβολιασμών. Τα ραντεβού έχουν αυξηθεί και έφτασαν τα 15.000 με 20.000 την ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η πλειοψηφία του ιατρικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί, ωστόσο υπάρχει μία μερίδα υγειονομικών που δεν έχει εμβολιαστεί.

Παράλληλα, και όσοι βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ως προς του εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπουν σε αναστολή όπως προβλέπεται. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει προετοιμασία για επιχειρησιακά σχέδια για το πως θα λειτουργήσουν αυτές οι δομές την επόμενη κιόλας μέρα χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη κατηγορία που θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά. «Δεν υπάρχει επέκταση της υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή», ξεκαθάρισε.

Πού εντοπίζεται το λάθος και χάθηκε επικοινωνιακά ο εμβολιασμός;

Ο κ. Οικονόμου κλήθηκε να σχολιάσει το ποσοστό των εμβολιασμών, το οποίο βρίσκεται λίγο παραπάνω από το 50%.

«Σε μία σημαντική μερίδα πολιτών μας υπάρχει η αντίληψη να αντιστέκεται στο εμβόλιο. Να δεχτώ ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια πειθούς και ενεργοποίησης. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί κανένας ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τον καθένα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ήταν ένα κίνητρο και μία ανάσα δυνατότητας σε μία γενιά που βίωσε σε μεγάλη ένταση τους περιορισμούς».

Για τους πυρόπληκτους

Η υποστήριξη της πολιτείας για τους πυρόπληκτους βασίζεται σε δύο άξονες, των αποζημιώσεων και την ανασυγκρότηση.

Ο πρώτος άξονας, αυτός των αποζημιώσεων, αφορά σπίτια, επιχειρήσεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η πλατφόρμα arogi.gov.gr έχει ανοίξει και ήδη έχουν πιστωθεί οι πρώτες πληρωμές.

Οι πληρωμές θα γίνονται κάθε Παρασκευή και Τρίτη.

Ο άξονας της ανασυγκρότησης δεν αφορά μόνο τις αναδασώσεις. Πρόκειται να εκπονηθεί ένα ολιστικό σχέδιο, ένα σχέδιο αποκατάσταση και ενίσχυσης νέων υποδομών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν θα αναπληρωθούν με άλλες δραστηριότητες.

«Αυτό πρέπει να γίνει μελετημένα και οργανωμένα», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ