Επικοινωνία Μητσοτάκη-Φον ντερ Λάιεν για το Αφγανιστάν
Ανανεώθηκε:
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εν όψει της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7 για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7 για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για την παράταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου -στις οποίες διαφαίνεται ότι ενδεχομένως θα συναινέσει. Ωστόσο, από πλευράς τους οι Ταλιμπάν απορρίπτουν παράταση των επιχειρήσεων, εντούτοις συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πέραν του θέματος της απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν, όμως, το ζήτημα που «καίει» την Ελλάδα είναι μια ενδεχόμενη προσφυγική κρίση. Η κυβέρνηση έχει ήδη κινητοποιηθεί διπλωματικά για το ζήτημα, με πλέον σημαντική την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγικών πιέσεων και συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.
Εξ άλλου, με αφορμή τόσο την επικείμενη ετήσια ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν για την Κατάσταση της Ένωσης, όσο και τη Σύνοδο Κορυφής των εννέα μεσογειακών κρατών της Ε.Ε. (MED9EU) τον Σεπτέμβριο στην Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η ανάληψη από τις μεσογειακές χώρες πρωτοβουλιών για την κλιματική κρίση, με έμφαση στις δασικές πυρκαγιές.
ΝΑΤΟ: H Ελλάδα στις πέντε χώρες που θα επιτύχουν φέτος τον στόχο της αύξησης των δαπανών στο 3,5%
19:46
Ανατροπή στο διπλό φονικό στο Αίγιο: Εξετάζεται το σενάριο της δολοφονίας του γιου από τη μητέρα
19:39
Γεγονός η Τράπεζα για την Άμυνα, Ασφάλεια και Ανθεκτικότητα – Στα ιδρυτικά μέλη η Ελλάδα
19:37
Σκληρό παζάρι για τα F-35: Οι επιδιώξεις Ερντογάν και οι στόχοι Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
19:26