ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Πολιτική τρικυμία μετά το «ναυάγιο» με τον Αποστολάκη - Το παρασκήνιο και η πόλωση

Ανασχηματισμός: Πολιτική τρικυμία μετά το «ναυάγιο» με τον Αποστολάκη - Το παρασκήνιο και η πόλωση
INTIME

«Φαρμακερά» βέλη αντάλλαξαν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανατροπή που προκάλεσε στον ανασχηματισμό η υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη για την υπουργοποίησή του στο νεοσυσταθέν υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λίγη ώρα πριν από την ορκωμοσία του. 

Αν και αρχικά ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί να αναλάβει το καινούριο χαρτοφυλάκιο, η δημιουργία του οποίου είχε ως στόχο τη συναίνεση και τη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε ένα τόσο σημαντικό πεδίο, τελικά ο τέως Ναύαρχος... ανέκρουσε πρύμναν.

Το χρονικό του «ναυαγίου»

Τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Σύμφωνα με αυτές στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, ανετέθη το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Οργή του ΣΥΡΙΖΑ για Αποστολάκη

Η ανακοίνωση του ονόματος του κ. Αποστολάκη στο νέο κυβερνητικό σχήμα προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, είχε προηγηθεί συζήτηση του κ. Αποστολάκη με τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγές της Κουμουνδούρου χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο για αποστασία. Συγκεκριμένα ανέφεραν:

«Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία».

Ο κ. Αποστολάκης φαίνεται να διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι «δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της Δεξιάς». Στη συνέχεια όμως, όπως καταγγέλλουν από την Κουμουνδούρου, ο κ. Αποστολάκης άλλαξε γνώμη «για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει».

«Η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα», είχαν αναφέρει σε ιδιαίτερα δηκτικό ύφος πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και του εύχονταν ειρωνικά «καλή τύχη».

Σε ανακοίνωσή του για τον ανασχηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης».

Η δήλωση Αποστολάκη

Ακολούθησε δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο οποίος, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία, ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την υπουργοποίηση καθώς είχε τεθεί ως προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση.

«Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη» δήλωσε ο κ. Αποστολάκης στο ieidiseis.gr.

Το παρασκήνιο των γεγονότων

Μετά την άρνηση του κ. Αποστολάκη να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, ακολούθησε δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος έδωσε εξηγήσεις για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «ο πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη».

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής, κατά δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του.

»Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

»Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

»Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού».

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση».

«Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου έστρεψε τα βέλη του και κατά του κ. Αποστολάκη λέγοντας: «Απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του».

ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορικό φιάσκο

Για παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στις εξελίξεις γύρω από την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Σε ανακοίνωσή της η Αξιωματική Αντιπολίτευση ανέφερε:

«Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο.

Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του «επιτελικού κράτους». Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του.

Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα».

Μάλιστα, πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός, μονάχα πέντε λεπτά πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του κ. Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κου Τσίπρα και της κας Γενηματά, για την υπουργοποίησή του.

«Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κο Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής».

Νέα απάντηση Οικονόμου: «Ο Σταλινισμός ζει»

«Μέσα σε 2 ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε, ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα "άξιο στέλεχος" που παγιδεύτηκε» τονίζει σε δήλωση του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Οικονόμου επισήμανε ότι όταν ο κ. Αποστολάκης «αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης, καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια» και κατέληξε: «Όταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε το λόγο του και "συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις", επαινείται. Ο Σταλινισμός ζει».

Ηλιόπουλος: Επιτελικό φιάσκο η υπόθεση Αποστολάκη

Λίγο αργότερα, η κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και μέσω συνεντεύξεων. Έτσι, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 έκανε λόγο για «επιτελικό φιάσκο γύρω από την μη τοποθέτηση -τελικά- του κ. Αποστολάκη».

«Πρώτη φορά βλέπω κυβέρνηση να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να κάνει τον ανασχηματισμό όπως ήθελε», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, προς απάντηση σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι πιστεύει μόνο στην επικοινωνία», υπογράμμισε, «καθώς αν πραγματικά πίστευε στη δημιουργία μίας ξεχωριστής δομής, ως Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αυτό δεν θα εξαρτιόταν από ένα πρόσωπο αποκλειστικά».

«Άραγε σε όλη τη χώρα ή σε όλη την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει ένας άνθρωπος κατάλληλος να αναλάβει αυτή τη θέση;», αναρωτήθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πιστεύει σε αυτή τη δομή, όπως δεν πιστεύει και στον πολιτικό διάλογο. Προσπάθησε να κάνει ένα πολιτικό παιχνίδι, το οποίο γύρισε εναντίον του», σημείωσε.

Οικονόμου: Αυτός είναι ο τρόπος που πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν ήταν μια καλή μέρα, χωρίς αμφιβολία. Ήταν όμως, μια αποκαλυπτική μέρα που επιβεβαιώθηκε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ο σκοπός, η φυσιογνωμία, και οι τρόποι με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την πολιτική. Με μια αντιπολίτευση καταστροφική που πλήττει στον πυρήνα της την πολιτική και τους θεσμούς της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο κ. Αποστολάκης έκανε πίσω «διότι δεν άντεξε την πίεση και το bullying που του άσκησε με αυτόν τον ακραίο τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Η πραγματικότητα είναι ότι χθες απεδέχθη τη συμμετοχή του, σήμερα το πρωί ο άνθρωπος δεχόταν συγχαρητήρια, ειδοποίησε το Προεδρικό Μέγαρο ότι θα πάει να ορκιστεί και μεσολάβησε ό,τι μεσολάβησε, δεν άντεξε μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε πίσω».

Κριτική της αντιπολίτευσης

Για «ναυάγιο» Αποστολάκη, που «αποδεικνύει ότι όταν η επικοινωνία υποκαθιστά την πολιτική, προκύπτουν καταστάσεις που γελοιοποιούν το πολιτικό σύστημα και εκθέτουν τους εμπνευστές τους. Και εκτεθειμένος σε αυτή την περίπτωση, είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης» κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Για πρώτη φορά, η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό που ούτε ανασχηματισμό δεν μπορεί να κάνει, αφού είναι δέσμιος των εσωτερικών ισορροπιών του κόμματός του, παρατήρησε ο κ. Κατρίνης.

«Ο κυβερνητικός τραγέλαφος, με την "υπουργοποίηση" Αποστολάκη, παραπέμπει σε παρασκηνιακό παζάρι που, ανεξάρτητα απ' την όποια εξέλιξή του, δεν αλλάζει την ουσία, δηλαδή τη δυνατότητα μετακίνησης υπουργών και προσώπων απ' το ένα αστικό κόμμα στο άλλο, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής τους συναντίληψης, που συνυπάρχει με μικροπολιτικές κόντρες και ίντριγκες των ανθρώπων του κατεστημένου», αναφέρει σε σχόλιο του το ΚΚΕ.

«Για τον Αποστολάκη θα μας πείτε τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί εδώ το ότι πηγαίνετε χέρι-χέρι. Πλέον είναι ξεκάθαρο, ότι ετοιμάζεστε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και επέμεινε, απευθυνόμενος σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ: «Απ' ό,τι φαίνεται ο ανασχηματισμός αυτός έγινε από κοινού. Τα μιλήσατε, τα συμφωνήσατε και οδεύετε. Να έχετε βίον ανθόσπαρτο τελικά. Κάνατε υπουργό τον ζηλωτή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ