ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμοί παιδιών: Το κυβερνητικό σχέδιο και τα σενάρια για κίνητρα σε παιδιάτρους

Εμβολιασμοί παιδιών: Το κυβερνητικό σχέδιο και τα σενάρια για κίνητρα σε παιδιάτρους
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Sebastian Scheiner

Πάση δυνάμει ή κατά άλλους δημιουργώντας μια επιστημονική πανστρατιά η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τα εχέγγυα ώθησης της εμβολιαστικής εκστρατείας στους ανήλικους με την ενεργοποίηση σχεδόν 3.500 παιδιάτρων.

Η επανεμφάνιση δε, του Σωτήρη Τσιόδρα μπροστά στις κάμερες δεν είναι τυχαία. Κυβέρνηση και ειδικοί θέλουν να αξιοποιήσουν την απήχηση που έχουν οι επιστημονικές απόψεις και οι συστάσεις των παιδιάτρων σε κάθε οικογένεια, διευρύνοντας τους περίπου 130.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει σε παιδιά ηλικίας από 12 έως και 17 ετών.

Ήδη με πυρετώδεις ρυθμούς γίνεται η επεξεργασία του επιχειρησιακού σχεδίου. Όπως περιγράφεται από αρμόδιες πηγές προς το CNN Greece, ο απαιτητικός τρόπος συντήρησης των εμβολίων τύπου mRNA που θα χορηγούνται, υπαγορεύει τη δημιουργία μιας σφιχτής εφοδιαστικής αλυσίδας, με την οποία θα συνδεθούν οι παιδίατροι, και θα αποσβαίνονται οι κίνδυνοι αλλοίωσης-και όχι μόνο- που ενέχονται από ενδεχόμενες χρονοτριβές.

Εν αναμονή του προσδιορισμού των τεχνικών λεπτομερειών, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τη διαδικασία να είναι παρεμφερής με αυτήν που ακολουθείται από τους υπόλοιπους ιδιώτες γιατρούς.

Κατά αυτά τα πρότυπα, οι παιδίατροι που θα αποδεχτούν το προσκλητήριο της Τρίτης που απευθύνθηκε από τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των παιδιατρικών φορέων, για να αναλάβουν καθήκοντα στην επιχείρηση «Ελευθερία» θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις στην ειδική πλατφόρμα.

Ακολούθως θα γίνεται επίσης με ηλεκτρονική ταυτότητα ο προγραμματισμός των ραντεβού και εν συνεχεία θα πραγματοποιείται η παραγγελία των ισάριθμων δόσεων.

Για το σκέλος της τροφοδοσίας φαίνεται ότι θα υπάρξει συνεργασία με τα «όμορα» πολυϊατρεία ή τα εμβολιαστικά κέντρα από τα οποία θα γίνεται η μεταφορά των εμβολίων προς τα αντίστοιχα ιατρεία.

Τσιόδρας: Καταλυτικός ο εμβολιασμός των εφήβων - Τι αποκάλυψε για τα τρία παιδιά του

Στα «σκαριά» και οικονομικά κίνητρα σε παιδίατρους

Σε αυτήν την προετοιμασία των λίγων εβδομάδων που γίνεται, αναμένεται να αποφασιστεί εάν για αυτήν την παράλληλη εκστρατεία θα δοθούν και οικονομικά κίνητρα, όπως συμβαίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς αλλά και τους φαρμακοποιούς.

Αυτές οι κατηγορίες λαμβάνουν αποζημίωση 10 ευρώ για το κλείσιμο κάθε ραντεβού, ενώ ακόμη 20 ευρώ είναι η αμοιβή για όσους γιατρούς κάνουν τους εμβολιασμούς στα ιατρεία τους. Το κονδύλι θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και θα επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Δωρεάν self test απο σήμερα σε ανεμβολίαστους μαθητές

Πάντως για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επιστήμονες, ποντάρει πολλά στο δίπτυχο μάσκας και των τακτικών διαγνωστικών ελέγχων.

Έτσι από σήμερα θα ξεκινήσει η διάθεση των ωρεάν self test για τους ανεμβολίαστους μαθητές ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Συνολικά θα πρέπει να λάβουν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, 6 αυτοδιαγνωστικά τεστ προκειμένου να καλυφθούν οι έλεγχοι που θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

Το self test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Βεβαίωση του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου).

Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ