ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Οικονόμου: Μέτρα και εξαγγελίες για όλη την κοινωνία στη ΔΕΘ

Γιάννης Οικονόμου: Μέτρα και εξαγγελίες για όλη την κοινωνία στη ΔΕΘ
INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων αλλά και την υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου. 

«Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί τη συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική επάνοδό μας στην πληρότητα του βίου, οικονομικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και ευρύτερα πολιτισμικού», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση.

«Δεκαεννιά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και παρότι ο ιός επιμένει είμαστε σε θέση να ανοίξουμε βήμα. Είμαστε σε θέση να το πράξουμε γιατί με σχεδιασμό και σώφρονες επιλογές κρατήσαμε τη χώρα υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά όρθια.

Με πολιτικές ενίσχυσης του ΕΣΥ και στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Τώρα με πολιτικές και πυρήνα το ΕΣΥ, τον εμβολιασμό και το αρτιότερο κράτος μπορούμε να περιορίσουμε περαιτέρω την πανδημία και να καταφάσκουμε στη ζωή. Η πορεία στο επόμενο διάστημα δεν θα είναι ανέφελη. Η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις και οι αναταράξεις προκαλούν ανησυχία στους πολίτες.

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στις ανησυχίες, τα προβλήματα αλλά και στις προσδοκίες της ζώσας κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ο πρωθυπουργός «θα απαντήσει έχοντας ως παρακαταθήκη όσα πετύχαμε, στο εισόδημα, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν, στις δουλειές που άνοιξαν. Όλα αυτά δεν είναι μια επίκληση αυταρέσκειας. Είναι η απόδειξη ότι με την πολιτική, το σχέδιο, τις μεταρρυθμίσεις μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες προόδου και προκοπής που αξίζουν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Στην ομιλία του πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Στόχος είναι τα πλεονεκτήματα και το όφελος από μια Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς να φθάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που στηρίζεται στα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Με ευαισθησία, με ανθρωπιά, με λογική και σύνεση προχωράμε σταθερά στην Ελλάδα της επόμενης μέρας και οι πολίτες ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω».

Με νέα τροπολογία στις θέσεις τους οι υγειονομικοί που κάνουν την πρώτη δόση

Αναφερόμενος στον κορωνοϊό, ανέφερε ότι η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη και δεν προβλέπεται να υποχωρήσει το διάστημα των επομένων μηνών. «Η κυβέρνηση έχει διπλό στόχο: Την προστασία της δημόσιας υγείας και την προοδευτική αποκατάσταση όλων των μορφών του δημόσιου βίου. Οι δύο στόχοι προφανώς είναι αλληλοεξαρτώμενοι. Χωρίς την ανάσχεση της πανδημίας η αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της δεν είναι εφικτή» είπε.

Στην συνέχεια συμπλήρωσε πως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έχει αντιληφθεί ότι ο στόχος να πάρουμε πίσω τις ζωές μας στην πληρότητά τους δεν επιτυγχάνεται στο κενό. «Για να το πετύχουμε πρέπει να αξιοποιήσουμε συλλογικά τη δυνατότητα που μας δίνει η επιστήμη. Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων, όπως οι υγειονομικοί, που δραστηριοποιούνται σε τομείς αυξημένης ευθύνης τόσο απέναντι στον εαυτό τους όσο και απέναντι στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο, στην Πατρίδα μας» τόνισε.

Όπως είπε δε: «Τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι αντίστοιχα και ανάλογα αυτών που έχουν ληφθεί στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, σεβόμενοι πλήρως το εθνικό και διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θίγουμε, σε καμιά περίπτωση, το σκληρό πυρήνα, του ιδιωτικού βίου. Αλλά, όσον αφορά στο δημόσιο βίο, ο καθένας μας παίρνει αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειές τους, οι οποίες ήταν εκ των προτέρων γνωστές. Από την εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενο να προκύψουν ορισμένες αρρυθμίες και ήδη αναπτύσσονται δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Ανάμεσα στα άλλα ψηφίστηκε τροπολογία για τη διευκόλυνση άμεσων προσλήψεων έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν κενά που προκύπτουν από τις αναστολές καθηκόντων όσων επιμείνουν να μην εμβολιάζονται».

Τόνισε επίσης πως: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανέναν. Τουναντίον. Για αυτό άλλωστε προωθείται -αύριο κιόλας- νέα τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επομένη της πρώτης δόσης και όχι 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Στους δύσκολους καιρούς, οι λογικές και υπεύθυνες επιλογές είναι η ασφαλέστερη λύση. Και αυτές καλούμε όλους να ακολουθήσουν».

Για τα σχολεία

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «η έναρξη της σχολικής χρονιάς μας βρίσκει έτοιμους σε όλα τα επίπεδα, να επανέλθουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στη διά ζώσης διδασκαλία. Οι μαθητές και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλο τις επιπτώσεις απουσίας απ' το σχολικό περιβάλλον. Οι νέοι άνθρωποι αυτής της χώρας πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην εθνική προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της πατρίδας από την πανδημία.

Ως κράτος και ως κοινωνία τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Τους οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, να στηρίξουμε ολόψυχα, με κάθε μέσο την επιστροφή στις τάξεις. Στην προσπάθεια αυτή, καλούμε να συνδράμουν όλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Ο εμβολιασμός και η ευλαβική τήρηση των μέτρων είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις.

Διαβεβαιώνουμε την κοινωνία ότι θα στηρίξουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο την προσπάθεια για το άνοιγμα των σχολείων και τη διά ζώσης διδασκαλία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τα πλαστά πιστοποιητικά

Για το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τα πλαστά πιστοποιητικά εκπροσωπούν τις παθογένειες που προσπαθεί να πατάξει η κυβέρνηση και πως οι παραβάτες θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

«Το σκάνδαλο με τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι ηθικά και πολιτικά καταδικαστέο. Το κράτος και η δικαιοσύνη θα αποδώσουν τις ευθύνες που αναλογούν σε όσους εμπλέκονται, με διάθεση σωφρονιστική, παραδειγματική και αποτρεπτική. Τα όσα συνέβησαν με τα ψευδή πιστοποιητικά είναι οι παθογένειες μιας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας. Πάρα τις αντικοινωνικές και - χωρίς αμφιβολία- ανήθικες συμπεριφορές κάποιων, η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι απαιτείται για να νικήσουμε τον ιό και να βαδίσουμε γρηγορότερα στο δρόμο της προόδου. Δυστυχώς, η στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα αυτό είναι αστήρικτη και αδικαιολόγητη».

«Το τελευταίο πράγμα που άρμοζε στον αποχαιρετισμό αυτού του μεγάλου άνδρα είναι ο διχασμός και η απρέπεια. Σε αντίστοιχα περιστατικά στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπήρξε άμεση καταδίκη τους. Δεν θέλω να πιστεύω ότι η Ελλάδα του 2011 είναι η Ελλάδα του 2021», είπε αναφερόμενος στις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν από μερίδα αριστερών οργανώσεων κατά την τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη την Τετάρτη στη Μητρόπολη Αθηνών.

Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα ανάλογα με την «κάρτα Ελευθερίας» και στους εφήβους άνω των 12 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στα Χανιά για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη.

Το απόγευμα θα παραστεί στην τελετή εκκίνησης του Ράλι Ακρόπολις.

Αύριο Παρασκευή στις 11 θα παραστεί στην ορκωμοσία της πολιτικής ηγεσίας του νεοσύστατου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στην συνέχεια θα αναχωρήσει για την Θεσσαλονίκη».

Δείτε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ