ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021- Μητσοτάκης: Πενταετής η αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ - Έρχονται και άλλα Rafale από Γαλλία

ΔΕΘ 2021- Μητσοτάκης: Πενταετής η αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ - Έρχονται και άλλα Rafale από Γαλλία
Μητσοτάκης: Σε πενταετή βάση η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε ερώτηση για το κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι πληροφορίες είναι ακριβείς.

Όπως είπε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), «χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ και λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο ίδιος σχολίασε πως «η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην Ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση. Αυτή η συνεργασία σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να πεί ότι «έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες (Σάββατο) το βράδυ την αγορά έξι ακόμη επιπλέον γαλλικών μαχητιθκών Rafale.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως σύντομα τα Rafale που διαθέτει η χώρα θα γίνουν 24, καθώς θα αγοράσουμε ακόμη 6 ώστε να συμπληρωθεί η πρώτη Μοίρα (332 Πολεμική Αεροπορία). Τα πρώτα αεροσκάφη θα πετούν στον ελληνικό ουρανό πριν από το τέλος του 2021.

«Εδώ ανακοίνωσα πέρσι την αγορά των 18 Ραφάλ που σύντομα θα γίνουν 24. Φέτος βρίσκομαι και πάλι εδώ για να ενώσω και να δώσω προοπτική, για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά. Για να παρουσιάσω τα ακόμα περισσότερα που μπορούμε να επιτύχουμε μαζί από το 2022 και μετά. Η φετινή έκθεση καθοριστικός σταθμός επανεκκίνησης και σημείο αφετηρίας μίας συναρπαστικής δεκαετίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συζητάμε με την Τουρκία, ασκούμε στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων»

Σε σχέση με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα συμφέροντά μας είναι ευθυγραμμισμένα, πρέπει να συζητάμε, είναι χρήσιμο να αποφεύγεται η ένταση, αλλά το δικαίωμα της Ελλάδας στην αυτοάμυνα είναι αδιαπραγμάτευτο.

Για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση.

«Έχω πει πολλές φορές ότι επιζητούμε τις καλές σχέσεις με σεβασμό όμως απολύτως στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας και έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο και καταγεγραμμένο στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και παντελώς αδιαπραγμάτευτο από την πατρίδα μας» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020 και ότι έχουμε κάποια πεδία συνεννόησης στον οικονομικό τομέα αλλά και ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στα πεδία του προσφυγικού. Εκεί εστιάστηκε η συζήτησή μας με τον (Τούρκο) πρόεδρο».

«Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα της και νομίζω ότι έχουμε όλοι κοινό συμφέρον και να υποστηρίξουμε τους πρόσφυγες πιο κοντά στις εστίες τους και αυτό θέλουμε να κάνουμε και σε αυτό υπάρχει μία βασική συμφωνία της Ευρώπης, της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μία στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων της, τονίζοντας πως έχουμε μείωση 90% των ροών σε σχέση με το 2019.

Σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει συναντίληψη με την Τουρκία για το πώς εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο δήλωσε για να προσθέσει: «Σας είπα η Ελλάδα εξακολουθεί να νιώθω και μία στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων θα το κάνει πολύ συστηματικά και στο μέλλον τα αποτελέσματα. Είναι ήδη πολύ ορατά έχουμε μείωση κατά 90% των ροών σε σχέση με το τι συνέβαινε το 2019 και ταυτόχρονα έχουμε σώσει πάρα πολύ κόσμο στη θάλασσα με πάρα πολύ σεβασμό στις υποχρεώσεις μας για έρευνα και διάσωση και την προστασία ανθρώπων, οι οποίοι προφανώς βρίσκονται σε μία πάρα πολύ ευάλωτη κατάσταση…

Ο πρωθυπουργός σε έντονο ύφος είπε πως θα τσακίσει τα κυκλώματα των διακινητών και πως οι πιθανοί πελάτες τους θα πρέπει να ξέρουν ότι θα τους δώσουν 1.000-2.000 ευρώ και μπορεί ποτέ να μην φτάσουν.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών. Θα ξέρουν οι ενδεχόμενοι πελάτες ότι μπορεί να δώσουν 1.000 και 2.000 δολάρια και να μη φτάσουν στην Ελλάδα και νομίζω ότι αυτό το έχουμε πετύχει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διαφοροποιήσουμε την πολιτική μας».

Υπενθύμισε ότι ο φράχτης στον Έβρο έχει ολοκληρωθεί και αν χρειάζεται επέκταση θα γίνει και το Λιμενικό έχει ενισχυθεί σημαντικά σε πλωτά μέσα, αλλά και συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των συνόρων.

«Αυτή είναι υποχρέωσή μας. Τα ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά αλλά πάνω από όλα με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε την Κυριακή» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ