ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021 - Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει - Τι είπε για εμβολιασμούς και υποχρεωτικότητα

ΔΕΘ 2021 - Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει - Τι είπε για εμβολιασμούς και υποχρεωτικότητα
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). 

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, αλλά οι βαθμοί αβεβαιότητας δεν έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική των εμβολιασμών, είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αυτονόητο ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, λέγοντας πως θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα, και πρόσθεσε πως θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ.

Αναφορικά με την 3η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, είπε πως θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου.

Παράλληλα είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει και πως είναι σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς να κάνουν την 3η δόση. «Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς στους οποίους θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους», συμπλήρωσε.

Για όσους αντιτίθενται στους εμβολιασμούς

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα όσων αντιτίθενται στον εμβολιασμό, το κατά πόσο υπάρχει κάλυψη πίσω από τις κινητοποιήσεις τους αλλά και το ποιο μήνυμα θα ήθελε να τους στείλει, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο.

Είπε ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες, ότι εκείνοι που έχουν ιδεολογικά θέση ενάντια στα εμβόλια δεν μπορούν εύκολα να πειστούν.

«Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών, σημείωσε: «Ίσως θα θυμάστε πως, όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήμουν ο πρώτος που ανακίνησε το ζήτημα των πλαστών βεβαιώσεων δημοσίων υπαλλήλων. Είχαμε τότε ήδη πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό που συνέβη είναι αδιανόητο. Θα εξαντλήσουμε την πειθαρχική μας αυστηρότητα και ταυτόχρονα θα κινηθεί και η δικαιοσύνη».

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Τέλος, σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ίσως κάποιοι ενοχλούνται από το γεγονός ότι στηρίζουμε το ΕΣΥ και θέλουμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό προς όφελος πρώτα και πάνω απ' όλα των Ελλήνων που το χρησιμοποιούν και φυσικά και των ανθρώπων που εργάζονται στο Σύστημα Υγείας».

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος πάντα του δημοσίου, γιατί είπαμε ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης υπάρχει ένα Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από συνέργειες για την καλύτερη αντιμετώπισή της.

Σε όλον τον κόσμο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν για αυτή την παροχή της υγείας. Αν κάποιος φαντάζεται πως μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που δεν συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα πουθενά στον κόσμο ας είναι προσεκτικός γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ