ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021 - Μητσοτάκης για εργασιακά: Δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό

ΔΕΘ 2021 - Μητσοτάκης για εργασιακά: Δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στα εργασιακά και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). 

Σχετικά με το νέο ασφαλιστικό δήλωσε: «Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις».

Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε τα εξής: «Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά».

Σε ερώτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, ότι με το ν/σ αυτό «θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου» και το κατά πόσο φέτος τα τύμπανα του πολέμου θα ηχήσουν στον τομέα της Υγείας, λόγω της εκχώρησης τομέων του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Τα τύμπανα του πολέμου δεν ήχησαν και πολύ δυνατά στην περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου και πιστεύω ότι δεν ήχησαν διότι τελικά και η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε ένα σημαντικό κομμάτι των διατάξεων που φέραμε».

Για το θέμα της ανεργίας και της κατάρτισης δήλωσε τα εξής: «Υπάρχουν σημαντικότατοι πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης για ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, θεωρώ ότι η ανεργία θα περιορίζεται. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια. Έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain. Για μένα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο».

Τέλος, σχετικά με την πορεία της οικονομίας είπε ότι αισθάνεται ασφαλής με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021. «Αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούμε να πετύχουμε το 2021», ενώ για τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης να δημιουργεί πλούτο και να τον μοιράζει με δίκαιο τρόπο.

«Να αντιληφθούμε τη σημασία και την έκταση των μέτρων. Δεν είναι απλά κατάλογος μέτρων αλλά πολιτικές που υπακούουν σε λογική. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, το μέρισμα πρέπει να το καρπώνονται οι πολίτες. Όπου χρειάζεται να στηρίξουμε συμπολίτες μας που σήμερα υποφέρουν, θα το κάνουμε. Ανακοίνωσα διπλάσιο επίδομα αλληλεγγύης για αυτούς που είναι εξαρτημένοι από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ