ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Νέα Υόρκη ο Βαρθολομαίος στις 23 Οκτωβρίου για τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου

Στη Νέα Υόρκη ο Βαρθολομαίος στις 23 Οκτωβρίου για τα  θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου
Mark Lennihan / The Associated Press

Επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσει από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά την επίσκεψή του θα γίνουν τα θυρανοίξια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης, όπου έλαβαν χώρα πριν από 20 χρόνια οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς ο ομώνυμος ελληνορθόδοξος ναός που βρισκόταν δίπλα στους Δίδυμους Πύργους.

Στα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου αναμένεται να δώσει το «παρών» ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της χώρας, με τους οποίους θα έχει συναντήσεις ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στον χώρο έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου τέλεσε ανήμερα της θλιβερής επετείου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Στη συνέχεια, o ναός φωταγωγήθηκε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η τέλεση λειτουργιών καθημερινά, καθώς η αποπεράτωση των έργων θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από την τελετή των θυρανοιξίων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ναός είχε θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια του νότιου από τους Δίδυμους Πύργους.

Οι Αρχές της Νέας Υόρκης είχαν δεσμευθεί να τον ανοικοδομήσουν, ωστόσο υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές. Τελικώς, το έργο της συλλογής χρημάτων και ανοικοδόμησης ανέλαβε η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φίλοι του Αγίου Νικολάου».

Το νέο κτίσμα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο και διαθέτει ειδικό κέντρο, όπου πιστοί άλλων θρησκειών και δογμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προσεύχονται και να τιμούν τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ