ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλητικός Οκτάι: Eπιθετική στάση επιδεικνύει η Ελλάδα, όχι η Τουρκία

Προκλητικός Οκτάι: Eπιθετική στάση επιδεικνύει η Ελλάδα, όχι η Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Burhan Ozbilici

Για επεκτατική και μαξιμαλιστική πολιτική κατηγορεί για μία ακόμη φορά η Άγκυρα την Αθήνα, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι να δηλώνει ότι «η Ελλάδα επιδεικνύει επιθετική στάση κάτω από τη μύτη μας».

Ο τούρκος αντιπρόεδρος μιλώντας για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και απαντώντας στις επικρίσεις του CHP περί επιθετικής και επεκτατική αντίληψης, κάλεσε το κόμμα της αντιπολίτευσης να «επικεντρωθεί» στην στάση της Αθήνας.

«Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας περιλαμβάνει τη βούληση μας να εκμεταλλευτούμε τα δηλωμένα ή τα διεθνή δικαιώματα της Τουρκίας, από ζωντανούς και μη ζωντανούς πόρους στις θάλασσες. Αν το CHP θέλει να δει ποιος ακολουθεί μια επεκτατική, μαξιμαλιστική πολιτική, δεν θα δει την Τουρκία αλλά την Ελλάδα που από απόσταση 600 χιλιομέτρων από τα δικά της εδάφη έρχεται και επιδεικνύει επιθετική στάση ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Όπως κάνουμε σε κάθε σπιθαμή των εδαφών μας υποστηρίζοντας την εθνική στάση του Προέδρου μας, έτσι θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους κάθε σημείο της Γαλάζιας Πατρίδας και δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας» είπε ο Οκτάι, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι «συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με πρόσχημα τις ερευνητικές δραστηριότητες».

«Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στις τελευταίες προκλητικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας. Η αντι-NAVTEX που εκδόθηκε δηλώνει ότι μέρος των δραστηριοτήτων αυτών είναι στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός με τις τουρκικές Αρχές, είναι εναντίον αυτής της παράνομης, προκλητικής και επεκτατικής πρωτοβουλίας της Ελλάδας, η οποία δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, χωρίς να έχει προηγηθεί συντονισμός με την Τουρκία, σύμφωνα με τους κανονισμούς», αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Των δηλώσεων Οκτάι προηγήθηκαν τα όσα υποστήριξε ο διπλωματικός σύμβουλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και πρώην πρέσβης Ουνάλ Τσεβικόζ.

Ο κ. Τσεβικόζ είναι διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, βουλευτής του ίδιου κόμματος και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο αντιπολιτευόμενο δίκτυο Karar TV, o κ. Τσεβικόζ δήλωσε:

«Όταν δείτε τον ορισμό της Γαλάζιας Πατρίδας, αυτός είναι στην πραγματικότητα μια έννοια που καλύπτει μια περιοχή πέρα ​​από εκείνη που υφίστανται τα δικαιώματα κυριαρχίας και που προβλέπει με αυτόν τον τρόπο την επέκταση της κυριαρχίας σε μια ευρύτερη περιοχή.

Αν δείτε αυτήν την έκταση των 200 μιλίων που ονομάζεται Γαλάζια Πατρίδα ως δική σας περιοχή κυριαρχίας, τότε δημιουργείτε μια επιθετική και επεκτατική υπόνοια».

Ο κ. Τσεβικόζ υποστήριξε ακόμη ότι η ρητορική γύρω από την «Γαλάζια Πατρίδα» αποσκοπεί στην στρατιωτικοποίηση της εξωτερική πολιτικής από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στο να την κάνει πιο επιθετική.

Ο Ουνάλ Τσεβικόζ έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως πρεσβευτής της χώρας του στο Μπακού, τη Βαγδάτη και το Λονδίνο. Έχει υπηρετήσει επίσης στο ΝΑΤΟ, συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία, ενώ το 2006 γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας στη Βαγδάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ