ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mητσοτάκης - Μακρόν: Συμφωνία για άμεση στρατιωτική συνδρομή και 3+1 υπερσύγχρονες Belharra

Mητσοτάκης - Μακρόν: Συμφωνία για άμεση στρατιωτική συνδρομή και 3+1 υπερσύγχρονες Belharra
ΙΝΤΙΜΕ

Την ιστορική αμυντική συμφωνία για τις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belhara και την άμεση στρατιωτική συνδρομή ανακοίνωσαν λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι.

Στις 10:15 ώρα Ελλάδας οι κυβερνήσεις Γαλλίας - Ελλάδας υπέγραψαν τις αμυντικές συμφωνίες.

Από ελληνικής πλευράς, τις συμφωνίες υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αντίστοιχα, τις συμφωνίες κύρωσαν ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν και η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία

«Σήμερα είναι μία ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία γιατί με τον πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, προχωρώντας, παράλληλα, στη διεύρυνση των κρατών μας για συμπαράταξη για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία», δήλωσε κατά την αντιφώνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο, αλλά ενισχύει μία πραγματικότητα, η οποία είναι γνωστή σε όλους και στις δύο χώρες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μία πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση, η οποία, ουσιαστικά, υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Οι κοινές προσπάθειες μας ανέδειξαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις προκλήσεις που η κλιματική κρίση επιβάλλει στο κοινό μας οικοσύστημα της Μεσογείου. Διαχρονικά η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν δεσμούς τους οποίους διακατέχουν κοινές αξίες: η πίστη στην ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφαλώς ο σεβασμός και η προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει αυτήν την κοινή αυτή συνεπή πορεία. Όμως πιστεύω ότι μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρό μας, γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

«Με τον πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για μια αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, μια Ευρώπη που όπως είπε και ο κ. Μακρόν θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Μια Ευρώπη που θα διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή, ώστε να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μακρόν: «Ψήφος εμπιστοσύνης» των ελληνογαλλικών σχέσεων η συμφωνία

«Η σημερινή συμφωνία συνιστά τον καρπό των τελευταίων 18 μηνών. Το περασμένο καλοκαίρι εντατικοποιήσαμε τις ρυθμίσεις που οδηγούν σε αυτή τη συνεργασία», υπογράμμισε κατά την προσφώνησή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Είμαστε σε μία πολύ σημαντική στιγμή γιατί υπογράφουμε μία πολύ σημαντικής σημαντική συμφωνία της Ασφάλειας και της Άμυνας που αποτελεί τον καρπό μιας συνεργασίας τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί το απαύγασμα μιας εργασίας μετά την κοινή διακήρυξη τον Ιούνιο του 2018 Ελλάδας και Γαλλίας μιας αμοιβαίας συνεργασίας το 2022 καλοκαίρι σε συγκεκριμένες συζητήσεις», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε την κυριαρχία την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια την σταθερότητα και την ευημερία στις κοινές μας περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Μακρόν.

«Η συμφωνία συνιστά "ψήφο εμπιστοσύνης" των ελληνογαλλικών σχέσεων», επισήμανε ο κ. Μακρόν.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά «με αυτή τη συνεργασία εγγράφεται το αμοιβαίο σχέδιο της ΕΕ και να το έτσι μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί με πιο συντονισμένο τρόπο επωφελή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο Θάλασσα, την Αφρική αλλά και στα Βαλκάνια. Επιπλέον συνεισφέρει στην Ευρωπαϊκή ανεξαρτησία η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας όπως και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης αυτή η συνεργασία δεν έχει κανέναν επικεφαλής, διότι μιλάμε για την ειρήνη και μια πραγματική συνεργασία επ' ωφελεία της σταθερότητας».

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνογαλλική φιλία, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας ως κοιτίδας του πολιτισμού και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφορμή τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα, στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.

«Η Ελλάδα είναι εκείνο το κράτος, το οποίο μπόρεσε μέσα σε δύο αιώνες να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι, εκείνο της ανεξαρτησίας και να είναι στην καρδιά της Ευρώπης μέσω του δικού της οράματος και του πολιτισμού της. Μία καρδιά που πάντα πάλλεται», είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία αποκτά πραγματικό περιεχόμενο

Ερωτηθείς για τη συζήτηση που εξελίσσεται αναφορικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «έχει ξεκινήσει να αποκτά πραγματικό περιεχόμενο».

«Πιστεύω ότι και με την ευκαιρία της Γαλλικής προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση»,

«Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να έχει τη δυνατότητα αυτοτελώς να υπερασπιστεί τα δικά της εθνικά γεωγραφικά συμφέροντα και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κάνει μόνο εάν αναπτύξει τη δυνατότητα να μπορεί να επιχειρεί χωρίς κατ' ανάγκη να προσβλέπει, εάν το κρίνει η ίδια απαραίτητο, στη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ», είπε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε δε ότι «επιλογές όπως η σύναψη αυτής της στρατηγικής εταιρικής Συμμαχίας Ελλάδας και Γαλλίας κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, διότι ενισχύοντας την αμυντική μας συνεργασί,α προωθώντας τη διαλειτουργικότητα, αγοράζοντας, ουσιαστικά, ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα. Ακριβώς αυτήν την κεντρική στρατηγική επιλογή υπηρετούμε και για αυτό είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι σε διμερές, τουλάχιστον, επίπεδο Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα σχήμα πιο ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας, εφόσον αυτές το επιλέξουν».

Μητσοτάκης: Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν ανταγωνίζεται τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Σε ερώτηση, εάν η ελληνογαλλική συμφωνία θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως αυτή «δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός τηςΒβορειοατλαντικής Συμμαχίας».

«Θέλω να θυμίσω ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μία πενταετή αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες, διότι αυτή ήταν και η τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού και επειδή κρίναμε ότι στην παρούσα συγκυρία το πλοίο αυτό καλύπτει και με το παραπάνω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχουνπολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Γαλλίας για παράδοση των πλοίων αυτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που το ελληνικό Ναυτικό έχει θέσει και βέβαια υπάρχει πάντα η δυνατότητα, παρά το γεγονός ότι τα πλοία αυτά θα κατασκευαστούν σε γαλλικά ναυπηγεία, να υπάρχει σημαντική ελληνική ελληνική προστιθέμενη αξίαμ έτσι ώστε να μπορέσει και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να προσφέρει σε αυτήν την πολύ σημαντική αγορά, την οποία κάνει η χώρα.

«Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δούμε αυτήν την συνεργασία ως αντιστάθμισμα άλλων σχέσεων που έχει η χώρα, όπως είπε και ο κύριος πρόεδρος. Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από μακριά εδώ και πολλές δεκαετίες και θα πορευτούν μαζί για πολλές δεκαετίες», δήλωσε εμφατικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μακρόν: Η Ελλάδα δεν επέδειξε πολεμοχαρή στάση στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020

Ως έμμεση απάντηση προς τις αιτιάσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ήταν η απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν σε ερώτηση για το εάν εκτιμά ότι η ελληνογαλλική συμφωνία θα επιφέρει αναστάτωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν έχω την αίσθηση ότι το καλοκαίρι του 2020 Ελλάδα έδειξε πολεμοχαρή στάση στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας, εμάς των Ευρωπαίων, να δείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε κράτος-μέλος. Αυτό έκανε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020 κι αυτό που εμείς επιθυμούμε μέσα από αυτή την στρατηγική συνεργασία είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε μία περιοχή που πλήττεται και έχει έναν υψηλό ενεργειακό γεωπολιτικό ρόλο. Αυτό σημαίνει γη και για την Ευρώπη και για τη Γαλλία άρα λοιπόν έχουμε κάθε δικαίωμα να έχουμε μία δέσμευση να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί, για να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα και τα συμφέροντα και από την άλλη πλευρά να δεσμευτούμε επίσης να συνεργαζόμαστε για να την προστατεύσουμε σε περίπτωση εισβολής. Έτσι λογίζω εγώ την φιλία».

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλεια

Ο Εμανουέλ Μακρόν άφησε, παράλληλα, αιχμές, ως προς τον τρόπο που ορισμένες χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν δυνάμεις που «σκληραίνουν», όπως είπε «τη στάση τους».

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλεια, διότι όταν υφιστάμεθα πίεση από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους θα πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε τη βούληση και την ικανότητα να αμυνόμαστε. Θα θέλουμε απλώς να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση αλλά να μας σέβονται», είπε με νόημα ο κ. Μακρόν.

Μακρόν για AUKUS: Η συμφωνία δεν αλλάζει τη στρατηγική της Γαλλίας στον Ειρηνικό

Σε ερώτηση για την αμυντική συμφωνία που συνήψαν προ ημερών οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως έχει ήδη συνομιλήσει για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

«Η επιλογή της Αυστραλίας δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική του Ειρηνικού», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Αναφερόμενος δε στις ΗΠΑ, σημείωσε πως πρόκειται για μια «μεγάλη ιστορική συμμαχία», τόνιζοντας, ωστόσο, ότι «οι ΗΠΑ εδώ και 10 χρόνια ασχολούνται με τα του οίκου τους και έχουν δικά τους συμφέροντα σε επίπεδο κυριαρχίας στον Ειρηνικό έναντι της Κίνας».

«Θα ήταν σοβαρό λάθος, αν δεν θέλαμε να δούμε τις συνέπειες αυτές. Άρα με την ίδια σοβαρότητα και με την ίδια ενέργεια θα πρέπει να ασχοληθούμε με τη δική μας κυριαρχία. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό ως προς τη συμμαχική μας σχέση και αυτό δεν υποκαθιστά το γεγονός ότι είμαστε σύμμαχοι αλλά εμείς έχουμε ένα κεντρικό πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Συμφωνία για άμεση στρατιωτική συνδρομή και 3+1 υπερσύγχρονες Belhara

Η συμφωνία Μητσοτάκη - Mακρόν στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο - ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.

Εκσυγχρονίζεται το Πολεμικό Ναυτικό, ενισχύεται σημαντικά η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας

1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.

5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».

8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ