ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός για Θεσσαλονίκη - Β. Ελλάδα: «Παρέμβαση» Μητσοτάκη – Τι θα γίνει με τις παρελάσεις

Συναγερμός για Θεσσαλονίκη - Β. Ελλάδα: «Παρέμβαση» Μητσοτάκη – Τι θα γίνει με τις παρελάσεις
AP Photo

Το αντίδοτο των μέτρων τοπικού χαρακτήρα επιστρατεύει η κυβέρνηση για να ανακόψει την αρνητική πορεία που διαγράφει η επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μαζί με τις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες οι οποίες μετά την αποδοχή της εισήγησης από την επιτροπή των ειδικών, από την Τετάρτη έχουν περάσει στο «κόκκινο» επίπεδο της επιτήρησης.

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη

Αυτή η περίμετρος των περιορισμών πάντως για το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποτελεί την ήπια εκδοχή του lockdown που εφαρμόστηκε στα προηγούμενα στάδια της πανδημίας. Κυβερνητικές πηγές με κάθετο τρόπο εξηγούσαν ότι αφενός το μίγμα των μέτρων που προβλέπεται για τις περιοχές που βρίσκονται στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, είναι περιορισμένης έκτασης. Αφετέρου πρόσθεταν ότι με αυτά δεν διακόπτονται η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Υπενθύμιζαν δε, το ρητώς διατυπωμένο και επαναλαμβανόμενο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην βρεθεί ξανά η αγορά σε συνθήκες γενικού lockdown, καθώς από τη στιγμή που η Πολιτεία προσφέρει το εμβόλιο σε όλους, δωρεάν, δεν μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, με πυκνή με τακτική περιοδικότητα έχει απευθύνει κάλεσμα προς όλους, να συνεισφέρουν στην εκστρατεία πειθούς υπέρ του εμβολιασμού.

Σημείωναν μάλιστα ότι για την εξέλιξη αυτή η κυβέρνηση εγκαίρως είχε εκπέμψει τα προειδοποιητικά σήματα για τον εν εξελίξει υγειονομικό συναγερμό. Κάποια εξ’αυτών είχαν μεταδοθεί προς τους εμπλεκόμενους φορείς κατά την επιτόπια παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη Θεσσαλονίκη πριν από μια εβδομάδα.

Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός στη σημερινή παρέμβαση του στο Athens Democracy Forum, αναμένεται να εντείνει τα μηνύματα εγρήγορσης για την πανδημία, πιθανώς με στοχευμένες αναφορές στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά με έμφαση στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η οικονομική και κοινωνική κανονικότητα με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τον σεβασμό στους υγειονομικούς κανόνες.

Το “τείχος” που αποτρέπει το lockdown

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν ο έλεγχος να υποχωρήσει σε μη-διαχειρίσιμα επίπεδα, όπως συνέβη το 2020. Ταυτόχρονα όμως εξηγούν αξιωματούχοι στο CNN Greece οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με εκείνο το στάδιο της πανδημίας. Πλέον κατά την κυβερνητική προσέγγιση υπάρχει ένα τείχος προστασίας που συνθέτουν καταρχάς τα ποσοστά των εμβολιασμών που κυμαίνονται άνω του 50%, Επιπλέον ενίσχυση δίνουν όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και θα κλείσουν σύντομα τον εμβολιαστικό τους κύκλο, αλλά και η φυσική ανοσία, από τον πληθυσμό που έχει νοσήσει.

Στη θωράκιση κατά την ίδια προσέγγιση συμβάλλουν τα μέτρα άμεσης αναχαίτισης της διασποράς, που συνεπάγεται η μείωση της κινητικότητας από την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ακόμη από την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που συνοδεύουν τη λειτουργία των δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων με τη σίγαση της μουσικής σε κέντρα διασκέδασης, καφετέριες και εστιατόρια. Στον αντίποδα όμως οι προβολές των στοιχείων υπαγορεύουν την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προκειμένου να μην υπάρξει μια υποτροπή που θα αυξήσει περισσότερο την πίεση στις τοπικές δομές του ΕΣΥ, οι οποίες δοκιμάστηκαν σκληρά στην προτελευταία φάση της υγειονομικής κρίσης.

Οι παρελάσεις

Η επιδημιολογική κατάστασης στη Θεσσαλονίκη έχει αναβαθμίσει το επίπεδο του συναγερμού στο υπουργείο Υγείας και στους λοιμωξιολόγους που εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισηγηθούν μέτρα προς την κυβέρνηση ενόψει της 28ης Οκτωβρίου. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή σημειώνοντας ότι προς ώρας δεν τίθεται κανένα ζήτημα ματαίωσης των εορταστικών εκδηλώσεων για την διεξαγωγή των οποίων.

Όπως λένε αρμόδιες πηγές προς το CNN Greece, το υφιστάμενο πλαίσιο των κανόνων, με τις αποστάσεις, τις μάσκες και το πλαφόν στα παρευρισκόμενα άτομα είναι επαρκές για να αποσοβήσει τον υγειονομικό κίνδυνο. Ταυτοχρόνως όμως προέβαιναν στην αυτονόητη παραδοχή ότι είναι σημαντική η χρονική απόσταση από το συγκεκριμένο ορόσημο και υπογράμμιζαν ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες διατηρηθούν στο «κόκκινο» τότε στη φαρέτρα των λοιμωξιολόγων βρίσκεται πάντοτε η εισήγηση για αναβολή της στρατιωτικής και μαθητικής παρέλασης. Αντιστοίχως ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, να πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια υγειονομικά πρωτόκολλα.

Άλλωστε οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας κυρίως στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδίως την τάση πίεσης που τείνουν να δημιουργήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Κυρίαρχος στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι να αποτραπεί η επανάληψη των φαινόμενων συνωστισμού κατά την περσινή δοξολογία για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης που λειτούργησε ως ακόμη μια εστία υπερμετάδοσης του ιού, οδηγώντας στις ανεξέλεγκτες, υγειονομικά καταστάσεις που καταγράφηκαν.

Η αύξηση των νέων μολύνσεων και του συνολικού αριθμού των ενεργών κρουσμάτων, εντός μόλις μερικών εικοσιτετραώρων ήταν ραγδαία. Αντανάκλαση αυτής της εκθετικής αύξησης αποτέλεσαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι πληρότητες των οποίων ξεπέρασαν τα επίπεδα συναγερμού και για την κάλυψη των νέων ασθενών αξιοποιήθηκε, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ενιαίας υγειονομικής περιφέρειας, οι διακομιδές σε άλλες νοσηλευτικές δομές όμορων νομών, και όπου απαιτείτο εκτός περιφέρειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ