ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαγραφή Μπογδάνου: Η πρώτη απάντηση του βουλευτή, το δεύτερο ημίχρονο με Δένδια και οι αντιδράσεις

Διαγραφή Μπογδάνου: Η πρώτη απάντηση του βουλευτή, το δεύτερο ημίχρονο με Δένδια και οι αντιδράσεις
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Το κόστος των «ξεκάθαρων ιδεολογικών τοποθετήσεών του» πληρώνει, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, οι εμφυλιοπολεμικές αναφορές του οποίου, και μάλιστα από Βουλής, «κοκκίνισαν» την «κίτρινη» κάρτα που του είχε ήδη δοθεί από τον πρωθυπουργό πριν περίπου είκοσι μέρες.

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και στο Twitter ο πρώην πλέον βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος γράφοντας:

«Λυπάμαι για τη διαγραφή μου από την Κ.Ο. της ΝΔ. Δυστυχώς, στην πολιτική οι ξεκάθαρες ιδεολογικές τοποθετήσεις έχουν κόστος και ορισμένες αλήθειες δεν λέγονται χωρίς επιπτώσεις», γράφει χαρακτηριστικά.


Συνεργάτες, εξάλλου, του βουλευτή, μιλώντας στο newsbomb.gr και μεταφέροντας τη θέση του, υποστήριξαν ότι χθες στη Βουλή, ο κ. Μπογδάνος υπερασπίστηκε τον εαυτό του, καθώς ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τον απακάλεσε «χρυσαυγίτη» και «ρουφιάνο».

Σύμφωνα μάλιστα με τους συνεργάτες του πρώην βουλευτή, ενώ θα έπρεπε ο Νίκος Δένδιας που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στη Βουλή να στηρίξει τον κ. Μπογδάνο στην επίθεση που δεχόταν, επέλεξε να δρομολογήσει τη διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ. Και συνεχίζουν οι συνεργάτες του Κώστα Μπογδάνου: «Ποιος τελικά δεν προσέφερε καλή υπηρεσία στον πρωθυπουργό; Ο νεαρός βουλευτής που ενδεχομένως δεν είχε τη κοινοβουλευτική εμπειρία για να διαχειριστεί την άνευ προηγουμένου φραστική επίθεση που δεχόταν ή ο εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης και με τεράστια εμπειρία στα πολιτικά δρώμενα, Νίκος Δένδιας, που αντί να καταδικάσει την επίθεση του εκπροσώπου του ΚΚΕ εναντίον του κ. Μπογδάνου, μεθόδευσε τη διαγραφή του;».

Δένδιας προς Μπογδάνο: «Όχι, Κωνσταντίνε δεν λέγονται αυτά»

Οι «βολές» των συνεργατών του Κωνσταντίνου Μπογδάνου κατά του Έλληνα ΥΠΕΞ μπορεί να μεταφραστεί ως «παράταση» της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ανδρών.

Το… δεύτερο ημίχρονο παίχτηκε αμέσως μετά την σφοδρή αποδοκιμασία που του απηύθυνε ο υπουργός από τα έδρανα. Νίκος Δένδιας και Κωνσταντίνος Μπογδάνος συναντήθηκαν έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με το πρώην μέλος της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος φέρεται να διατύπωσε προς τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας το εξής ερώτημα: «Τι είναι αυτά τα πράγματα κύριε υπουργέ;».

Ο Νίκος Δένδιας, διατηρώντας τον τόνο δυσαρέσκειας που χρησιμοποίησε και στην έντονη τοποθέτησή του εντός της Ολομέλειας κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποκρίθηκε: «Όχι, Κωνσταντίνε δεν λέγονται αυτά». Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται, να επανέλαβε προς τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, την εξίσου φορτισμένη αναφορά που περιελάμβανε η έντονη τοποθέτησή του μέσα στην Ολομέλεια, ότι: «Εμένα ο πατέρας μου ήταν στο Βίτσι».

Μία προαναγγελθείσα διαγραφή

Το τηλεφώνημα με το οποίο ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από στενό συνεργάτη του, για τα διαμειβόμενα στη Βουλή, ενώ βρισκόταν στο Μπρντο της Σλοβενίας και τη στιγμή που θα παρουσίαζε στους ευρωπαίους ηγέτες την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Αθήνας και Παρισιού, απλώς επιτάχυνε τη διαδικασία για την ολοκλήρωση του χρονικού μιας προαναγγελθείσας αποπομπής.

Λιγότερο από έναν μήνα αφότου είχε στοχοποιήσει πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές νηπιαγωγείου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος επανήλθε με τη νέα τοποθέτηση, μεταφέροντας τη συζήτηση που γινόταν στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα προκαλώντας την αντίδραση του Νίκου Δένδια ο οποίος παρενέβη τονίζοντας ότι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές.

Νίκος Δένδιας κατά ΣΥΡΙΖΑ: Ως υπουργό Εξωτερικών με επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με φόντο την κριτική που άσκησε στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, πριν τη διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ, με απόφαση του Κ. Μητσοτάκη, ο Νίκος Δένδιας απαντά σε όσους επιχειρούν να εξυφάνουν μια εικόνα διαφοροποίησής του από τον πρωθυπουργό.

Ο Νίκος Δένδιας με τρία tweet κάνει ξεκάθαρο πως υπουργό Εξωτερικών τον επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πως οι ενέργειές του «αποτελούν προϊόν της στενής και ειλικρινούς συνεργασίας μου μαζί του».

«Κατανοώ την ανάγκη (κατ’ εξοχήν) του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω απόλυτης ένδειας πολιτικής πρότασης, να προσπαθεί να οικοδομήσει μία εικόνα διαφοροποίησής μου από τον πρωθυπουργό, σε μία σειρά θεμάτων.

«Καθιστώ σαφές, άπαξ και διά παντός: Ως υπουργό Εξωτερικών με επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την κυβέρνησή του εκπροσωπώ και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία».

Οι ενέργειές μου είναι το προϊόν της στενής και ειλικρινούς συνεργασίας μου μαζί του και η ισχυρή προσήλωσή μου στην επιτυχία των κυβερνητικών στόχων είναι δεδομένη», έγραψε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.


Η κίνηση αυτή του Νίκου Δένδια μεταφράζεται από κάποιους ως απάντηση, δια της πλαγίας οδού, και στη σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, στον Σκάι, ο οποίος σχολιάζοντας το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή είπε «Δεν μ' αρέσει, ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος, να υποδύεται τον πρόεδρο της ΝΔ». «Πρόεδρος της ΝΔ είναι ένας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχουμε άλλο» πρόσθεσε.

Γεραπετρίτης για διαγραφή Μπογδάνου: Σωρευτικό αποτέλεσμα άτυχων δράσεων

Για τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τη ΝΔ μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι τα όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν αν θα του ζητηθεί να παραδώσει την έδρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του στο μέλλον.

«Αυτή τη στιγμή θα περιοριστούμε στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το τι θα πράξουν τα όργανα του κόμματος είναι ένα ζήτημα που αφορά εκείνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς δε αν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ο κ. Μπογδάνος στη ΝΔ, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ δυναμικό. «Υπάρχουν πολύπλευρες μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών και ετερόκλητων πολιτικών σχηματισμών, βλέπουμε συμμαχίες μεταξύ σχηματισμών που δεν θα το περίμενε κανείς. Είναι προφανές ότι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο το οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι η διαγραφή του κ. Μπογδάνου δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη ΝΔ, η οποία λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες κοινοβουλευτικής δεοντολογίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό φορέα στη χώρα.

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, η διαγραφή του δεν προέκυψε από τον μεμονωμένο λόγο του βουλευτή, αλλά ήταν το σωρευτικό αποτέλεσμα άτυχων δράσεων του το τελευταίο διάστημα. «Αντιθέτως με ό,τι ισχύει στον χώρο της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση είναι εκείνη, η οποία είναι η επιτομή του πολιτικού αμοραλισμού. Η ΝΔ αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά. Υποδείξεις κοινοβουλευτικής ηθικής είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε από εκείνους που έχουν παίξει έναν ρόλο εξαιρετικά μισαλλόδοξο».

Εξηγήσεις για τη διαγραφή ζητά ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης

«Πρέπει και θα φαντάζομαι πως σύντομα, θα δοθούν εξηγήσεις, από όλες τις πλευρές, επέμεινε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το γεγονός θα συζητηθεί και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, προσθέτοντας πως η εν λόγω διαγραφή γεννά ερωτηματικά», είπε ο χαρακτηριστικά την Τρίτη το βράδυ ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη πως αναμένει «εξηγήσεις» για την απόφαση διαγραφής του κ. Μπογδάνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, «είναι πάρα πολύ καθαρά, είναι πάρα πολύ απλά», ενώ σε ό,τι αφορά στην αντίδραση του κ. Δένδια είπε πως «ήταν η αντίδραση που έπρεπε να έχει ένας υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ