ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ προς Τουρκία για Oruc Reis: Παρακολουθούμε στενά, αξιολογούμε καθημερινά

ΕΕ προς Τουρκία για Oruc Reis: Παρακολουθούμε στενά, αξιολογούμε καθημερινά
AP Photo/Lefteris Pitarakis

«Αναμένουμε από την Τουρκία ότι οι ενέργειές της προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνουν εποικοδομητικές, δεν θα είναι μονομερείς και θα βασίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο, κληθείς να σχολιάσει τη νέα τουρκική NAVTEX και τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πίτερ Στάνο παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ξεκάθαρα τι προσδοκούν από την Τουρκία.

«Τότε είχαν καλωσορίσει την αποκλιμάκωση, τονίζοντας τη σημασία για βιώσιμη αποκλιμάκωση» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη παρακολουθούν την κατάσταση στενά. Αν χρειαστεί θα ξανασυζητήσουν το ζήτημα της συνολικής σχέσης με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει την τελική αξιολόγηση όταν έρθει η ώρα. Ό,τι συμβαίνει από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, καθημερινά αξιολογείται» σημείωσε.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθεί το ζήτημα της Τουρκίας στην ατζέντα του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Σε κάθε περίπτωση, «τα κράτη-μέλη συζητούν τακτικά το ζήτημα σε διάφορα επίπεδα», επισήμανε.

Και ΝΟΤΑΜ για άσκηση στο Αιγαίο

Η Άγκυρα ωστόσο συνεχίζει τις προκλήσεις, καθώς μετά την έκδοση Navtex για το Oruc Reis και τις παρενοχλήσεις του Nautica Geo, τώρα με μια παράνομη NOTAM δεσμεύει το κεντρικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, από σήμερα, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, έως τις 12 Νοεμβρίου η Άγκυρα θέλει να πραγματοποιήσει ασκήσεις έρευνας, διάσωσης και περιβαλλοντικής προστασίας.

Ωστόσο, η κίνηση της Τουρκίας χαρακτηρίζεται παράνομη καθώς δεν έχουν δικαιοδοσία για ΝΟΤΑΜ στο FIR Αθηνών.

Μόνο το κέντρο επιχειρήσεων του Πειραιά έχει αρμοδιότητα για συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Όπως λέει η Αθήνα, η δέσμευση τόσο μεγάλων περιοχών και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αντίθετη προς τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού ICAO και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο διεθνών όσο και εγχώριων πτήσεων.

Ως προς το Oruc Reis, με νέα Navtex που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής (08/10), η Τουρκία στέλνει το Oruc Reis μεταξύ Κύπρου και Αττάλειας για έρευνες μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.

Η περιοχή που θα κινείται το τουρκικό ερευνητικό είναι τουρκικά και διεθνή ύδατα, ωστόσο είναι προφανές πως αποτελεί «μήνυμα», καθώς υπάρχει εκνευρισμός για την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ