ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία Μπάλλος - Στυλιανίδης: Κλειστός ο Κηφισός 01:00 με 08:00, δεν θα λειτουργήσει το Δημόσιο

Κακοκαιρία Μπάλλος - Στυλιανίδης: Κλειστός ο Κηφισός 01:00 με 08:00, δεν θα λειτουργήσει το Δημόσιο
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των ΙΧ στον Κηφισό και την Παραλιακή από τη 01:00 μέχρι τις 08:00 π.μ της Παρασκευής αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση της κατάστασης μετά τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από την κακοκαιρία «Μπάλλος».

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του επικίνδυνου καιρικού φαινομένου από τις 03:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Αναλυτικά τα μέτρα έναντι της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

1. Από τη 01:00 έως τις 08:00 την Παρασκευή απαγόρευση διέλευσης όλων των ΙΧ οχημάτων και των ΜΜΜ σε Κηφισό και παραλιακή. Για τα φορτηγά οχήματα θα εκτιμηθεί ανάλογα με την ένταση του φαινομένου και σε συνεννόηση με την Τροχαία θα δίνονται οδηγίες.

2. Κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3. Ενθαρρύνεται η τηλεργασία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα στην Αττική.

4. Κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο, Ικαρία, καθώς και σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική.

5. Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑΜΕΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο, Ικαρία.

6. Αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Κλειστά τα δικαστήρια στην Αττική την Παρασκευή - Εξαιρούνται τα αυτόφωρα

Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου τα δικαστήρια Αττικής λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που πλήττει τη χώρα.

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής για αύριο Παρασκευή, λόγω των αιφνιδίων και έντονων καιρικών φαινομένων.

Από την αναστολή εργασιών εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αττική - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Υπό σκληρή δοκιμασία βρέθηκε η πρωτεύουσα από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Πολύ αυξημένη η κίνηση των οχημάτων από το πρωί της Πέμπτης στην Αττική· δρόμοι μετατράπηκαν σε «ποτάμια» και η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε αρκετά σημεία λόγω της συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού.

Λόγω των καιρικών φαινομένων, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί συγκεκριμένα στα εξής σημεία, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ:

  • Λ. Ποσειδώνος, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος της Διχάλας
  • Οδός Σκυλίτση, από το ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά
  • Οδός Τζαβέλα, από το ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά
  • Οδός Κωνσταντινουπόλεως, από το ύψος της οδού Π. Τσαλδάρη
  • Λ. Κηφισίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού και στο ρεύμα προς Κηφισιά, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού
  • Διασταύρωση των οδών Μαρκοπούλου και Ελπίδος, στο Μαρκόπουλο
  • Οδός Ολυμπιονικών στα Γλυκά Νερά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την οδό Λαυρίου μέχρι την οδό Σπατών
  • Παράδρομος της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.
  • Στο Χαλάνδρι, η οδός Ριζαρείου, στο ρεύμα προς Σπύρου Λούη, στο ύψος της Κηφισίας
  • Στη Νέα Χαλκηδόνα, στην οδό Περισσού, από την Αγίων Αναργύρων.
  • Στην Κερατέα, στη λεωφόρο Βραυρώνος (χ/θ 4, θέση Γεφυράκι) στο ρεύμα από Μαρκόπουλο προς Βραυρώνα

Σημειώνεται ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Ιωνίας στο Μενίδι.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια στον ΗΣΑΠ

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια στον ΗΣΑΠ (γραμμή 1 Μετρό).

Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ έχει αποκατασταθεί η συγκοινωνία σε όλο το δίκτυο της γραμμής (Κηφισιά -Πειραιάς).

Λόγω συσσώρευσης νερού διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του Μαρκόπουλου. Συγκεκριμένα, στη διασταύρωση των οδών Μαρκόπουλου και Ελπίδος και στην οδό Λ. Κατσώνη, από τη γέφυρα Βρυούλων έως την οδό Περικλέους.

Νωρίτερα, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην Πειραιώς λόγω συσσώρευσης υδάτων στο ρεύμα προς Πειραιά από το ύψος της οδού Πέτρου Ράλλη και στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας.

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και στην περιοχή της Ρεματιάς Χαλανδρίου.

Διακοπές ρεύματος σε Καλλιθέα, Κεραμικό, Ρέντη και Παγκράτι

Νωρίτερα, προβλήματα παρουσίασε και η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Αναλυτικά σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης στην Καλλιθέα, τον Κεραμεικό και την περιοχή του Ρέντη, προκλήθηκαν το μεσημέρι εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Εξάλλου σημειώθηκε βλάβη σε υποσταθμό στο Παγκράτι, που προκάλεσε διακοπή σε ένα τμήμα της περιοχής, η οποία ωστόσο αποκαταστάθηκε άμεσα.

Μήνυμα από το 112

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οι κάτοικοι της Αττικής έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα από το 112.

Το μήνυμα ανέφερε: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν».

Γίνονται επίσης συστάσεις προς τους πολίτες να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των Αρχών.

Στην Αττική από το πρωί σημειώνονται ισχυρές βροχές, έχοντας δημιουργήσει προβλήματα.

Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό κλήσεων για πλημμύρες κυρίως σε υπόγεια σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κηφισιά.

Στο Ταύρο Αττικής, οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων τα οποία έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα οχήματα προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Παράλληλα, χιονοπτώσεις καταγράφονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Πίνδου.

Στη γραφική κοινότητα του Νυμφαίου χιονίζει από τις επτά το πρωί, με το χιόνι να έχει φτάσει τα 15 εκατοστά, δημιουργώντας μια εντελώς χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ελαφριά χιονόπτωση επικρατεί αυτή την ώρα στην ορεινή διάβαση της Βίγλας στο Χιονοδρομικό κέντρο της Φλώρινας, ενώ στα λευκά είναι η Κοτύλη και πολλά ορεινά στην περιοχή του Γράμμου.

Η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο στις παραπάνω περιοχές γίνεται με ελαστικά χιονιού, ενώ την ίδια ώρα σε όλα τα πεδινά στη δυτική Μακεδονία επικρατούν βροχοπτώσεις.

Σε συναγερμό η Βόρεια Εύβοια

Έντονη ανησυχία επικρατεί και στη Βόρεια Εύβοια για την νέα κακοκαιρία, την ώρα που οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους από την «Αθηνά» που άφησε πίσω της εικόνες καταστροφής.

Ο φόβος τώρα των κατοίκων είναι να μην αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα εξαιτίας του «Μπάλλου», με τους μετεωρολόγους ωστόσο να συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς η κακοκαιρία θα χτυπήσει σφοδρά.

Το CNN Greece στην Βόρεια Εύβοια: Οι κάτοικοι οχυρώνονται για την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Ο καιρός την Παρασκευή σύμφωνα με την ΕΜΥ

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογίκη Υπηρεσία, κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7, στα πελάγη 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Nεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με ισχυρές βροχές κατά διαστήματα και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παράκτια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από ανατολικές διευθύνσεις και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες, 4 με 6 και στο Θρακικό τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στην Ήπειρο θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ. Στα βόρεια από ανατολικές στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους βορειοδυτικούς, 5 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα ισχυρές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, βαθμιαία 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ. Στα βόρεια βόρειοι 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους στα ανατολικά μέχρι νωρίς το απόγευμα, θα είναι ισχυρές.

Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 με γρήγορη εξασθένηση.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Ο καιρός την Κυριακή

Σχετικά βελτιωμένος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και τη νότια νησιωτική
χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα νότια.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της νέας κακοκαιρίας που προβλέπεται από την Πέμπτη.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ