ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: «Σιγή ιχθύος» από Παπανδρέου - Τα τρία σενάρια για την πρωτοβουλία ενότητας

ΚΙΝΑΛ: «Σιγή ιχθύος» από Παπανδρέου - Τα τρία σενάρια για την πρωτοβουλία ενότητας
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Σφίγγα» παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στις συζητήσεις του με τους υποψηφίους για την αρχηγία στο Κίνημα Αλλαγής, μετά και την πρωτοβουλία που ανέλαβε, για να συναντηθεί με έναν – έναν ξεχωριστά, ώστε να αναπτύξει τον προβληματισμό του σε ό,τι αφορά την προοπτική του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, από τις έως τώρα συνομιλίες του με σχεδόν όλους του υποψηφίους, ο κ. Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του και τηρεί «σιγήν ιχθύος» αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις του.

Σύμφωνα, πάντα, με τους συνομιλητές του, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται έντονα προβληματισμός για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ., μετά και την περιπέτεια της υγείας της Φώφης Γεννηματά. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Γεννηματά παραμένει το νοσοκομείο, αντιμετωπίζοντας υποτροπή της βασικής της νόσου.

Το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του, δίνει το δικαίωμα στους συνομιλητές του να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τη στάση του. Ορισμένοι, μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να λένε ότι δεν αποκλείεται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο ΚΙΝ.ΑΛ. μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και μετά τη διεξαγωγή τους, να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο συνέδριο, για να ξεκαθαρίσει το θέμα της ηγεσίας.

Ωστόσο, άλλοι, υποστηρίζουν ότι στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου δεν είναι κάτι τέτοιο κι ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να αναμετρηθεί στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Υπάρχει, όμως και μια τρίτη άποψη, σύμφωνα πάντα με τους συνομιλητές του, ότι δεν αποκλείεται ο πρώην πρωθυπουργός να επιθυμεί την απόσυρση όλων των υποψηφίων και να αναλάβει έναν μεταβατικό ρόλο, λαμβάνοντας χρόνο, έτσι ώστε να μην υπάρξει πόλωση και κλίμα διάσπασης στο εσωτερικό του κόμματος.

Από τις μέχρι στιγμής πρώτες κουβέντες που έχει κάνει ο ίδιος, αντιλαμβάνεται ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν επιθυμεί να υπαναχωρήσει από τη διεκδίκηση του χρίσματος. Ο πλέον αμετακίνητος εμφανίζεται προσώρας ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως ό,τι και να γίνει, ο ίδιος θα είναι υποψήφιος, ακόμη και κόντρα στον Γιώργο Παπανδρέου.

Άλλοι, ωστόσο, υποψήφιοι θεωρούν πως, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ομονοήσουν και οι έξι διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος να υπαναχωρήσουν, για τεθεί ο κ. Παπανδρέου επικεφαλής, ως εγγυητής της ενότητας με τη Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ήδη τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Γερουλάνος δηλώνουν ανυποχώρητοι ως προς τις υποψηφιότητές τους.

ΚΙΝΑΛ - Γερουλάνος μετά την επικοινωνία με Παπανδρέου: Δεν αποσύρω την υποψηφιότητά μου

Το περιβάλλον Γεννηματά παρακολουθεί στενά τις εσωκομματικές εξελίξεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, την πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού παρακολουθούν στενά και οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά. Οι τελευταίοι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν άκρη κι ένα σωστό συμπέρασμα για το τι πραγματικά επιθυμεί ο κ. Παπανδρέου και πού αποσκοπεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε.

«Υπάρχουν πολλές μεταβλητές και καμία σταθερά», έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά. Το τοπίο, άλλωστε, παραμένει θολό, καθώς η εξέλιξη της πρωτοβουλίας του κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Αναμένουν, ωστόσο, και το τι πουν οι έξι οι υποψήφιοι και πώς θα αντιδράσουν.

Πρώτη επικοινωνία με Λοβέρδο

Tο πρωί της Κυριακής ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδο, με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, oι κύριοι Παπανδρέου και Λοβέρδος δεσμεύτηκαν να μιλήσουν αναλυτικότερα μέσα στην ημέρα για να «κλειδώσουν» τη μεταξύ τους συνάντηση, καθώς ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται στο Καρπενήσι και δεν θα είναι στην Αθήνα την Κυριακή.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε στον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. ότι δεν τίθεται ζήτημα αναβολής ή αναστολής της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε ήδη με τον γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ., Μανώλη Χριστοδουλάκη και μίλησε χθες το βράδυ, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Χάρη Καστανίδη και τον Βασίλη Κεγκέρογλου.

Δεν έχει ακόμη καθοριστεί συνάντηση ή επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς και οι δύο είναι σε περιοδείες εκτός Αθηνών. Πιθανόν να γίνουν το απόγευμα είτε τηλεφωνικά είτε με τηλεδιάσκεψη.

Ήδη, πάντως ο πρώην πρωθυπουργός έχει συνομιλήσει και με τον Χάρη Καστανίδη αλλά και με τον Βασίλη Κεγκέρογλου.

Όπως μετέδωσε ήδη από το Σάββατο το CNN Greece, o κ. Παπανδρέου ξεκίνησε ήδη έναν κύκλο επαφών με όλους τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, αφού προηγουμένως ενημέρωσε την Φώφη Γεννηματά για τις κινήσεις του αυτές.

Ειδικότερα, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, συναντήθηκε στη Βουλή με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ. Μανώλη Χριστοδουλάκη στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα και προέταξε την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας.

Ανάλογες επικοινωνίες και συναντήσεις θα έχει με όλους τους υποψηφίους, όπως προανήγγειλε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου αναφέρεται:

«Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επιδιώκοντας μια συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, ζήτησε και θα έχει επαφές με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιο για τις εκλογές ανάδειξης του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και τους υποψήφιους Προέδρους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη.

Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική.

Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές,

Γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, έχει ενημερωθεί και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ