ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Η απάντηση της Λευκωσίας στις νέες προκλητικές δηλώσεις Τατάρ

Κυπριακό: Η απάντηση της Λευκωσίας στις νέες προκλητικές δηλώσεις Τατάρ
Από την άτυπη τριμερή Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Τατάρ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη Mark Garten/U.N. via AP

Οι αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ επιβεβαιώνουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα προχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον διορισμό νέου ειδικού απεσταλμένου, αναφέρει η Λευκωσία, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες αξιώσεις περί αναγνώρισης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο καθεστώς και διαμηνύοντας εκ νέου πως δεν γίνεται αποδεκτή ούτε από την Κύπρο, ούτε από τον διεθνή παράγοντα, λύση δύο κρατών.

Σε γραπή του δήλωση, αναφορικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ερσίν Τατάρ στην κυπριακή έκδοση της Καθημερινής, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, σημειώνει πως επιβεβαιώνεται ότι είναι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς το εμπόδιο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κάνει λόγο για απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο καθεστώς, τονίζοντας ότι ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά ούτε και η ΕΕ ή ο διεθνής παράγοντας τίθεται θέμα να αποδεχτούν την απαράδεκτη θέση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δυο κρατών.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Μια λύση που θα συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και θα απαντά στις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» τονίζει ο κ. Πελεκάνος.

Και παράλληλα υπογραμμίζει πως η Λευκωσία εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να εμποδίσει τη συνέχεια των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και επί του εδάφους της και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Η δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου

«Ο κ. Ερσίν Ταταρ, με τα όσα δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Η Καθημερινή, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα όσα δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η πλευρά μας, καθώς επίσης και το ότι είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα προχωρήσει ο ΓΓ των με το διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου, ως η συμφωνία κατά το γεύμα στη Νέα Υόρκη.

Επιβεβαιώνει, επίσης, πως είναι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς το εμπόδιο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι εάν ο ΓΓ των ΗΕ προχωρήσει με τον διορισμό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αρνηθεί να πάει στη συνάντηση.

Ξεκάθαρα αναφέρει, επίσης, ότι δεν επιθυμούν καμία εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου.

Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν υφίσταται κανένα θέμα αποδοχής των απαράδεκτων αξιώσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς για αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο καθεστώς.

Ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά ούτε και η ΕΕ ή ο διεθνής παράγοντας τίθεται θέμα να αποδεχτούν την απαράδεκτη θέση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δυο κρατών.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Μια λύση που θα συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και θα απαντά στις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ταυτόχρονα, εξαντλούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να εμποδίσουμε τη συνέχεια των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και επί του εδάφους της και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Όχι μόνο δεν σταματάμε αλλά εντείνουμε τις προσπάθειες μας προς πάσα κατεύθυνση, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ