ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Λοβέρδου προς Παπανδρέου: Αν θέλει να είναι υποψήφιος υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες

Μήνυμα Λοβέρδου προς Παπανδρέου: Αν θέλει να είναι υποψήφιος υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες
INTIME NEWS

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ, μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την «κούρσα» για την ηγεσία του κόμματος και την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να συναντηθεί με τους έξι υποψηφίους χωρίς ωστόσο να ανοίγει τα «χαρτιά» του. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε μήνυμα προς τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι όποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος θα πρέπει να σέβεται τις θεσμικές διαδικασίες και αποφάσεις, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εκείνος αντιπροσωπεύει το παρελθόν, ενώ ο ίδιος το μέλλον.

Με δήλωσή του από το Καρπενήσι, όπου περιοδεύει, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: «Θέλω να σας πω κάτι και να το καταλάβετε καλά. Υπακούω μόνο και προσαρμόζομαι μόνο στις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος, στις οποίες και συμμετέχω με την ψήφο μου ως στέλεχος του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου, όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σημίτης, πρέπει να βοηθήσουν την κυρία Γεννηματά, εγγυώμενοι όλοι μαζί οι πρώην αρχηγοί την ενότητα του κόμματος και τη σοβαρότητα των διαδικασιών. Άλλος ρόλος κατά τη δική μου γνώμη δεν υπάρχει.

»Όποιος όμως, απευθύνομαι σε όλα τα στελέχη και στον κ. Παπανδρέου, όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κάτι άλλο που μπορώ εγώ να πω. Θα είμαι υποψήφιος, είμαι ήδη υποψήφιος. Όρισα σήμερα εκπρόσωπό μου στα μέσα μαζική ΜΜΕ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου τον Σπύρο Καρανικόλα. Είμαι εδώ και θα νικήσουμε. Στις 5 Δεκεμβρίου το βράδυ θα νικήσουμε. Το πρωί εκείνης της ημέρας θα κάνει εκλογές το ΚΙΝΑΛ και, αν οι πολίτες με προτιμήσουν, θα είμαι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Προηγήθηκε το πρωί της Κυριακής επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου, με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, oι κύριοι Παπανδρέου και Λοβέρδος δεσμεύτηκαν να μιλήσουν αναλυτικότερα μέσα στην ημέρα για να «κλειδώσουν» τη μεταξύ τους συνάντηση, καθώς ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται στο Καρπενήσι.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε στον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. ότι δεν τίθεται ζήτημα αναβολής ή αναστολής της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε συγκεντρώσει μέχρι την Παρασκευή 14.200 υπογραφές και κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) 5.200 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητας του από μέλη του μητρώου του κόμματος, άλλες 1.000 από νέα μέλη του κόμματος καθώς και 8.000 από προοδευτικούς πολίτες.

Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με τον Παύλο Γερουλάνο και τον Παύλο Χρηστίδη.

Ο Παύλος Χρηστίδης που συναντήθηκε επί μισή ώρα με τον Γ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας και των διαδικασιών. «Είναι πάντα χαρά μου να μιλάω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση» αρκέστηκε να δηλώσει.

Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Γερουλάνο, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την «κούρσα» διαδοχής, ενώ δημοσιοποίησε και «μανιφέστο» - πρόσκληση για τη συλλογή υπογραφών στήριξης της υποψηφιότητάς του.

Ο κ. Παπανδρέου άνοιξε τον κύκλο των επαφών του χθες, συναντώντας τον γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ., Μανώλη Χριστοδουλάκη στη Βουλή, ενώ είχε συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους υποψήφιους Χάρη Καστανίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Δεν ανοίγει τα «χαρτιά» του ο Γιώργος Παπανδρέου

«Σφίγγα» παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στις συζητήσεις του με τους υποψηφίους για την αρχηγία στο Κίνημα Αλλαγής, μετά και την πρωτοβουλία που ανέλαβε, για να συναντηθεί με έναν – έναν ξεχωριστά, ώστε να αναπτύξει τον προβληματισμό του σε ό,τι αφορά την προοπτική του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, από τις έως τώρα συνομιλίες του με σχεδόν όλους του υποψηφίους, ο κ. Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του και τηρεί «σιγήν ιχθύος» αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις του.

Σύμφωνα, πάντα, με τους συνομιλητές του, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται έντονα προβληματισμός για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ., μετά και την περιπέτεια της υγείας της Φώφης Γεννηματά. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Γεννηματά παραμένει το νοσοκομείο, αντιμετωπίζοντας υποτροπή της βασικής της νόσου.

Το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του, δίνει το δικαίωμα στους συνομιλητές του να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τη στάση του. Ορισμένοι, μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να λένε ότι δεν αποκλείεται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο ΚΙΝ.ΑΛ. μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και μετά τη διεξαγωγή τους, να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο συνέδριο, για να ξεκαθαρίσει το θέμα της ηγεσίας.

Ωστόσο, άλλοι, υποστηρίζουν ότι στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου δεν είναι κάτι τέτοιο κι ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να αναμετρηθεί στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Υπάρχει, όμως και μια τρίτη άποψη, σύμφωνα πάντα με τους συνομιλητές του, ότι δεν αποκλείεται ο πρώην πρωθυπουργός να επιθυμεί την απόσυρση όλων των υποψηφίων και να αναλάβει έναν μεταβατικό ρόλο, λαμβάνοντας χρόνο, έτσι ώστε να μην υπάρξει πόλωση και κλίμα διάσπασης στο εσωτερικό του κόμματος.

Από τις μέχρι στιγμής πρώτες κουβέντες που έχει κάνει ο ίδιος, αντιλαμβάνεται ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν επιθυμεί να υπαναχωρήσει από τη διεκδίκηση του χρίσματος. Κάποιοι από τους υποψηφίους θεωρούν πως, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ομονοήσουν και οι έξι διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος να υπαναχωρήσουν, για τεθεί ο κ. Παπανδρέου επικεφαλής, ως εγγυητής της ενότητας με τη Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ήδη τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Γερουλάνος δηλώνουν ανυποχώρητοι ως προς τις υποψηφιότητές τους. Ανάλογη στάση θεωρείται βέβαιο ότι θα τηρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το περιβάλλον Γεννηματά παρακολουθεί στενά τις εσωκομματικές εξελίξεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, την πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού παρακολουθούν στενά και οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά. Οι τελευταίοι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν άκρη κι ένα σωστό συμπέρασμα για το τι πραγματικά επιθυμεί ο κ. Παπανδρέου και πού αποσκοπεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε.

«Υπάρχουν πολλές μεταβλητές και καμία σταθερά», έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά. Το τοπίο, άλλωστε, παραμένει θολό, καθώς η εξέλιξη της πρωτοβουλίας του κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Αναμένουν, ωστόσο, και το τι πουν οι έξι οι υποψήφιοι και πώς θα αντιδράσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ