ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Ο «χρησμός» Παπανδρέου και η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη των προθέσεών του

ΚΙΝΑΛ: Ο «χρησμός» Παπανδρέου και η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη των προθέσεών του
Φωτογραφία αρχείου INTIMEΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκρυπτογράφηση των προθέσεων του Γιώργου Παπανδρέου βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ, μετά τις επαφές που είχε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου, αλλά έπειτα και από την ανάρτησή του με αφορμή τα 40 χρόνια από την νίκη της 18ης Οκτωβρίου 1981 που έφερε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία.

Σε μια ανάρτηση με ιδιαίτερο νόημα ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει ότι η σημερινή επέτειος αποτελεί αφετηρία νέων αγώνων για την οικοδόμηση μιας προοδευτικής παράταξης.

«18 Οκτώβρη 1981

Ημέρα νίκης του Ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας.

18 Οκτώβρη 2021

Αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού».

Υπό το πρίσμα των νέων πρωτοβουλιών του, η ανάρτηση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως έμμεση προαναγγελία του Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με την συμμετοχή του στην «κούρσα» διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, δεν είναι η μόνη ένδειξη. Πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν ότι τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο Βασίλης Κεγκέρογλου που είχαν συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό σήμερα αποκόμισαν την ίδια αίσθηση, ότι δηλαδή η πρόθεσή του είναι να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Την ίδια αίσθηση έχουν και άλλοι συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου, όπως ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον οποίο επίσης είχε επικοινωνία σήμερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μπατζελή: Εκτιμώ ότι ο Παπανδρέου θα μπει στον αγώνα για την εκλογική αναμέτρηση του ΚΙΝΑΛ

Πάντως, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα επαφές του, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει ζητήσει από κάποιον εκ των υποψηφίων να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Οι περισσότεροι, άλλωστε, έχουν διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την «κούρσα».

Όπως όλα δείχνουν έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων του πρώην πρωθυπουργού. Την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένος του Τούρκου μουσικού και συγγραφέα Ζουλφού Λιβανελί σε εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η ανακοίνωση των προθέσεων του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ τοποθετείται μεταξύ της επιστροφής του στην Ελλάδα, την Τετάρτη, και το αργότερο την Πέμπτη, ημέρα που εκπνέει η προθεσμία συλλογής υπογραφών για τις υποψηφιότητες.

Οι συναντήσεις με Ανδρουλάκη, Κεγκέρογλου

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε σήμερα τον κύκλο συναντήσεων με τους υποψήφιους για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Πηγές από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη, ανέφεραν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ότι: «Ο Νίκος Ανδρουλάκης συζήτησε σε καλό κλίμα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αναγνώρισε το ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της παράταξης. Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, ωστόσο, αφορά την επόμενη μέρα του Κινήματός μας. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας».

Παράλληλα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε: «Σήμερα, είχα μια γόνιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τη διασφάλιση της ενότητας και της μέγιστης δυνατής συμμετοχής στις διαδικασίες για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής. Ως Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής θα ενημερώσω την Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά.

»Ως υποψήφιος Πρόεδρος, θα αξιολογήσω τυχόν νέα δεδομένα, εάν και εφόσον αυτά προκύψουν, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης και της Ελλάδας. Η υποψηφιότητά μου, μετά την απόσυρση της Προέδρου για λόγους υγείας, τέθηκε για να προσθέσει ΑΞΙΑ και δυναμική στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας με Σοσιαλδημοκρατική Ταυτότητα, που διαμορφώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

»Η Εθνική Στρατηγική για την ασφαλή πορεία της πατρίδας μας και το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, για το νέο πρότυπο Ανάπτυξης και Ζωής, προκειμένου να γίνουν πράξη, πρέπει να συνοδευτούν με ένα πολιτικό σχέδιο επανασύνδεσης του Κινήματος με την κοινωνία και τις λαϊκές δυνάμεις. Το σχέδιο και η πίστη μας στη Νέα Αλλαγή αποτελούν την καλύτερη τιμή για την επέτειο της ιστορικής νίκης του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτωβρίου 1981».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ