ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη «δίνη» των κινήσεων Παπανδρέου το ΚΙΝΑΛ - Δεν αποσύρονται οι υποψήφιοι για τη διαδοχή

Στη «δίνη» των κινήσεων Παπανδρέου το ΚΙΝΑΛ - Δεν αποσύρονται οι υποψήφιοι για τη διαδοχή
ΙΝΤΙΜΕ

Με επίκεντρο την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου κινούνται τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει διευκρινίσει τις προθέσεις του ακόμη, ωστόσο τα μηνύματα που στέλνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος είναι αρκούντως καθαρά και μπορούν να κωδικοποιηθούν στην άρνηση απόσυρσης από την «κούρσα».

Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να μην έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το ενδεχόμενο διεκδίκησης της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ και φαίνεται ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Η Δευτέρα είναι μια κρίσιμη ημέρα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο ευρωβουλευτής δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την «κούρσα» της διαδοχής, με συνεργάτες του να σημειώνουν: «Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που πρέπει να σεβαστούμε. Η ενότητα των κομμάτων ενισχύεται από τον σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες τους».

Ωστόσο, ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηρακλείου δεν αποκλείεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου. «Όπως άλλαξαν τα δεδομένα μετά την αποχώρηση διαλόγους υγείας Γεννήματα έτσι και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει ξανά τα δεδομένα» είναι η σιβυλλική δήλωση πηγών που πρόσκεινται στον Β.Κεγκέρογλου.

Αρνητικοί εμφανίστηκαν οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους μετά τις επαφές που είχαν με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι αρνούνται να αποσυρθούν

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε μήνυμα προς τον πρώην πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι όποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος θα πρέπει να σέβεται τις θεσμικές διαδικασίες και αποφάσεις, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εκείνος αντιπροσωπεύει το παρελθόν, ενώ ο ίδιος το μέλλον.

Με δήλωσή του από το Καρπενήσι, όπου περιοδεύει, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: «Θέλω να σας πω κάτι και να το καταλάβετε καλά. Υπακούω μόνο και προσαρμόζομαι μόνο στις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος, στις οποίες και συμμετέχω με την ψήφο μου ως στέλεχος του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου, όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σημίτης, πρέπει να βοηθήσουν την κυρία Γεννηματά, εγγυώμενοι όλοι μαζί οι πρώην αρχηγοί την ενότητα του κόμματος και τη σοβαρότητα των διαδικασιών. Άλλος ρόλος κατά τη δική μου γνώμη δεν υπάρχει.

»Όποιος όμως, απευθύνομαι σε όλα τα στελέχη και στον κ. Παπανδρέου, όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κάτι άλλο που μπορώ εγώ να πω. Θα είμαι υποψήφιος, είμαι ήδη υποψήφιος. Όρισα σήμερα εκπρόσωπό μου στα μέσα μαζική ΜΜΕ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου τον Σπύρο Καρανικόλα. Είμαι εδώ και θα νικήσουμε. Στις 5 Δεκεμβρίου το βράδυ θα νικήσουμε. Το πρωί εκείνης της ημέρας θα κάνει εκλογές το ΚΙΝΑΛ και, αν οι πολίτες με προτιμήσουν, θα είμαι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Προηγήθηκε το πρωί της Κυριακής επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου, με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, oι κύριοι Παπανδρέου και Λοβέρδος δεσμεύτηκαν να μιλήσουν αναλυτικότερα μέσα στην ημέρα για να «κλειδώσουν» τη μεταξύ τους συνάντηση.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε στον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. ότι δεν τίθεται ζήτημα αναβολής ή αναστολής της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε συγκεντρώσει μέχρι την Παρασκευή 14.200 υπογραφές και κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) 5.200 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητας του από μέλη του μητρώου του κόμματος, άλλες 1.000 από νέα μέλη του κόμματος καθώς και 8.000 από προοδευτικούς πολίτες.

Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε την Κυριακή στη Βουλή με τον Παύλο Γερουλάνο και τον Παύλο Χρηστίδη.

Ο Παύλος Χρηστίδης που συναντήθηκε επί μισή ώρα με τον Γ. Παπανδρέου μίλησε για την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας και των διαδικασιών. «Είναι πάντα χαρά μου να μιλάω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση» αρκέστηκε να δηλώσει.

Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Γερουλάνο, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την «κούρσα» διαδοχής, ενώ δημοσιοποίησε και «μανιφέστο» - πρόσκληση για τη συλλογή υπογραφών στήριξης της υποψηφιότητάς του.

Στο κείμενο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Παύλος Γερουλάνος επισημαίνει ότι πρεσβεύει την ανάγκη αλλαγής τόσο στο κόμμα, όσο κυρίως στην χώρα και μεταξύ άλλων απευθύνεται σε πολίτες που νιώθουν ότι η «πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν τους εκπροσωπεί».

Ειδικότερα, τονίζει: «Είμαστε πολλοί που νιώθουμε ότι στην πολιτική απουσιάζει ένα κόμμα που πιστεύει στην Ελληνίδα και τον Έλληνα, που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να τα περιμένει όλα από έξω και ότι μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια.[...]

» Πιστεύω ότι ένα κόμμα με προοδευτικές καταβολές και συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και αξιών μπορεί να κάνει θαύματα αν ανοίξει στην κοινωνία, την αφουγκραστεί και ανταποκριθεί στο κάλεσμά της. Αυτό θέλω να κάνω μαζί με όλους εσάς το Κίνημα Αλλαγής, ένα πραγματικό Κίνημα πραγματικής Αλλαγής, βασισμένο στην αρχές και τις αξίες που ενέπνευσαν σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους και προοδευτικούς πολίτες στο παρελθόν και οι οποίοι σήμερα θέλουν να δουν μια δυναμική και προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα. [...]

»Μόνο μια ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας από τα χέρια των λίγων μπορεί να οδηγήσει σε μια ουσιαστική αποσυγκέντρωση του πλούτου για να συνδιαμορφώσουμε μια πιο δίκαιη και πιο δημιουργική Ελλάδα.»

Ο κ. Παπανδρέου άνοιξε τον κύκλο των επαφών του χθες, συναντώντας τον γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ., Μανώλη Χριστοδουλάκη στη Βουλή, ενώ είχε συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους υποψήφιους Χάρη Καστανίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Σχόλιο δεν θέλω να κάνω. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από μόνος του όταν θελήσει να πει κάτι θα το πει. Συνεπώς να απευθυνθείτε στον ίδιο» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Χάρης Καστανίδης. «Θα επιμείνει μέχρι τέλους» λένε συνεργάτες του.

Οι επιδιώξεις Παπανδρέου και ο χρόνος που θα ανακοινωθούν

«Σφίγγα» παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στις συζητήσεις του με τους υποψηφίους για την αρχηγία στο Κίνημα Αλλαγής, μετά και την πρωτοβουλία που ανέλαβε, για να συναντηθεί με έναν – έναν ξεχωριστά, ώστε να αναπτύξει τον προβληματισμό του σε ό,τι αφορά την προοπτική του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, από τις έως τώρα συνομιλίες του με σχεδόν όλους του υποψηφίους, ο κ. Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του και τηρεί «σιγήν ιχθύος» αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις του.

Σύμφωνα, πάντα, με τους συνομιλητές του, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται έντονα προβληματισμός για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, μετά και την περιπέτεια της υγείας της Φώφης Γεννηματά. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Γεννηματά παραμένει το νοσοκομείο, αντιμετωπίζοντας υποτροπή της βασικής της νόσου.

Το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του, δίνει το δικαίωμα στους συνομιλητές του να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τη στάση του. Ορισμένοι, μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να λένε ότι δεν αποκλείεται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο κόμμα μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και μετά τη διεξαγωγή τους, να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο συνέδριο, για να ξεκαθαρίσει το θέμα της ηγεσίας.

Ωστόσο, άλλοι, υποστηρίζουν ότι στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου δεν είναι κάτι τέτοιο κι ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να αναμετρηθεί στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Υπάρχει, όμως και μια τρίτη άποψη, σύμφωνα πάντα με τους συνομιλητές του, ότι δεν αποκλείεται ο πρώην πρωθυπουργός να επιθυμεί την απόσυρση όλων των υποψηφίων και να αναλάβει έναν μεταβατικό ρόλο, λαμβάνοντας χρόνο, έτσι ώστε να μην υπάρξει πόλωση και κλίμα διάσπασης στο εσωτερικό του κόμματος.

Πάντως, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα επαφές του, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει ζητήσει από κάποιον εκ των υποψηφίων να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Κάποιοι από τους υποψηφίους θεωρούν πως, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ομονοήσουν και οι έξι διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος να υπαναχωρήσουν, για τεθεί ο κ. Παπανδρέου επικεφαλής, ως εγγυητής της ενότητας με τη Φώφη Γεννηματά. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Όπως όλα δείχνουν οι οριστικές αποφάσεις του πρώην πρωθυπουργού θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των επαφών που θα έχει με τους υποψηφίους, οι οποίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα. Την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένος του Τούρκου μουσικού και συγγραφέα Ζουλφού Λιβανελί σε εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη.

Η ανακοίνωση των προθέσεων του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ τοποθετούνται μεταξύ της επιστροφής του στην Ελλάδα, την Τετάρτη, και το αργότερο την Πέμπτη, ημέρα που εκπνέει η προθεσμία συλλογής υπογραφών για τις υποψηφιότητες.

Το περιβάλλον Γεννηματά παρακολουθεί στενά τις εσωκομματικές εξελίξεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, την πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού παρακολουθούν στενά και οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά. Οι τελευταίοι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν άκρη κι ένα σωστό συμπέρασμα για το τι πραγματικά επιθυμεί ο κ. Παπανδρέου και πού αποσκοπεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε.

«Υπάρχουν πολλές μεταβλητές και καμία σταθερά», έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά. Το τοπίο, άλλωστε, παραμένει θολό, καθώς η εξέλιξη της πρωτοβουλίας του κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Αναμένουν, ωστόσο, και το τι πουν οι έξι οι υποψήφιοι και πώς θα αντιδράσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ