ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «άριστοι» σύνεδροι διχάζουν, ο Τσίπρας επιμένει

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «άριστοι» σύνεδροι διχάζουν, ο Τσίπρας επιμένει
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Δύο είναι τα μεγάλα διαδικαστικά αγκάθια που διχάζουν το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο δρόμο προς το τρίτο του συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτά, άλλωστε, αναμένεται να απασχολήσουν περισσότερο και τα περίπου 700 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που θα συνεδριάσουν αύριο Σάββατο στο ξενοδοχείο Wyndham, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω των μέτρων για τον covid τα μέλη θα χωριστούν σε δύο αίθουσες προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Το πρώτο ζήτημα είναι και το πιο γνωστό κι αφορά την ποσόστωση των συνέδρων που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία, με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, όπως επικυρώθηκε την Τετάρτη με συντριπτική πλειοψηφία από το Πολιτικό Συμβούλιο, να φτάνει στο 20%.

Το δεύτερο αφορά την καινοτόμα ιδέα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περί αριστίνδην συνέδρων- 100 άτομα, το 5% δηλαδή του όλου σώματος- τα οποία δεν θα είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία αλλά από την ευρύτερη Αριστερά κι έχουν ξεχωρίσει με τη δράση τους στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στις νεοφυείς επιχειρήσεις κ.λπ.

Σύμφωνα με την επιδίωξη του κ. Τσίπρα, αυτοί οι σύνεδροι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους, ανάμεσα στα οποία και το δικαίωμα βεβαίως συμμετοχής στις ψηφοφορίες.

Ποιος ο επικρατέστερος νέος γραμματέας της Νεολαίας

Η σημαντικότερη, ωστόσο, πηγή διαφωνιών στην Κουμουνδούρου αφορά το προς τα πού θα στραφεί το «καράβι».

Η Κίνηση Μελών (προεδρικοί) επιμένουν στο μετασχηματισμό που θα περιλαμβάνει το προοδευτικό κέντρο και καλούν τα μέλη της Ομπρέλας να σεβαστούν τις συλλογικές αποφάσεις.

Από την πλευρά της, η άτυπη εσωκομματική αντιπολίτευση επιμένει στη «μονοθεματικότητα» της ριζοσπαστικής Αριστεράς με το επιχείρημα πως οι καιροί ευνοούν το ριζοσπαστισμό και θα ήταν αυτοκτονικό για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμβιβαστεί με «νερόβραστες», όπως τις χαρακτηρίζουν, πολιτικές.

Όσον αφορά το συνέδριο της Νεολαίας που ξεκίνησε χθες Πέμπτη, ο σημερινός γραμματέας Σωτήρης Αλεξίου φαίνεται πως αποχωρεί με επικρατέστερο διάδοχό του τον Κώστα Βλαχάκη, με πολυτεχνικές σπουδές και υποψήφιο με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α’ Αθηνών στις τελευταίες εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ