ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Παρουσιάζει στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ

Πλεύρης: Παρουσιάζει στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ
ΙΝΤΙΜΕ

Το νομοσχέδιο «Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Έλεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης» θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Το νομοσχέδιο αφορά στην αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και προβλέπει την εφαρμογή άμεσων μέτρων με σκοπό τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

  • Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ολοκληρωμένου ασφαλιστικού φορέα.
  • Εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων σε όλους τους ιδιώτες παρόχους. Οι συνάψεις συμβάσεων και τα ποσά αποζημιώσεων θα καθορίζονται βάσει αυτών των κριτηρίων.
  • Real time ελεγχος στις υπηρεσίες.
  • Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή νέων φαρμάκων και ενίσχυση των κεντρικών διαγωνισμών.
  • Εντατικοποίηση ελέγχων όσον αφορά τη συνταγογράφηση και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
  • Αναθεώρηση κανόνων θετικής λίστας και κλειστών προϋπολογισμών της κατηγορίας φαρμάκων.

Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι από το Σάββατο

Αυστηρότεροι ακόμη και από τον περασμένο Μάρτιο αναμένεται να είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο σε μια προσπάθεια να πειστούν οι αναποφάσιστοι συμπολίτες για την ανάγκη εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού.

Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι θα υπάρχει και «μαύρη λίστα» για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα στους ελέγχους θα έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη «συλληφθεί» να παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Το θέμα βρέθηκε την Τετάρτη στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσία υπουργών αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν από το Σαββατοκύριακο να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα, γιατί είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξουν έλεγχοι και δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε όλο το σχέδιο τινάζεται στον αέρα.

Στους ελέγχους, οι αρχές θα επικεντρωθούν στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας, δηλαδή τα πιστοποιητικά να συνοδεύονται από ταυτότητα στα καταστήματα. Δεν είναι λίγοι όσοι χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά, ή πιστοποιητικά που έχουν πάρει από γνωστό τους που έχει εμβολιαστεί.

Μάλιστα, η αύξηση των ελέγχων θα είναι και αυξημένη ακόμα και σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, όταν ίσχυε καθολικό lockdown.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο επιστρατεύονται:

  • 8.000 αστυνομικοί
  • 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ
  • Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ