ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός «μαραθώνιος» Μητσοτάκη - Οι επαφές με Ρούτε - Μακρόν και Πούτιν

Διπλωματικός «μαραθώνιος» Μητσοτάκη - Οι επαφές με Ρούτε - Μακρόν και Πούτιν
INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Σε ένα ντεμαράζ με επαφές με ηγέτες αλλά και παρουσιών σε σημαντικά διεθνή fora που αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα και καταλήγει στη Μόσχα, πιθανότατα στις 8 Δεκεμβρίου, θα αποδυθεί στις προσεχείς τριάντα ημέρες ο πρωθυπουργός.

Ο στόχος είναι διττός να κλείσουν μέτωπα και να διευρυνθεί η απήχηση των ελληνικών θέσεων. Αναμφισβήτητα στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσπόζει η πρώτη – μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον Ιούλιο του 2019- συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ταξίδι στη Μόσχα

Μπορεί η τελευταία, δια ζώσης επαφή των δυο ηγετών, να χρονολογείται από το Μάιο 2016, όμως η «απευθείας» γραμμή Αθήνας Μόσχα, ήταν άμεσα λειτουργική, όποτε αυτό απαιτήθηκε. Αποκορύφωμα της, ήταν η ταχύτατη ανταπόκριση της Μόσχας, στο ελληνικό αίτημα για αποστολή εναέριων μέσων αεροπυρόσβεσης για την αντιμετώπιση των Mega-fires που έπληξαν τη χώρα τον περασμένο Αύγουστο.

Η πρόσκληση Πούτιν προς τον Μητσοτάκη να επισκεφθεί το Κρεμλίνο έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνεται και πάλι η τουρκική επιθετικότητα.

Σε αυτό το φόντο η ελληνική αποστολή εύλογα αναζητά την αποκόμιση διπλωματικών οφελών, αλλά και ένα σαφές μήνυμα από ρωσικής πλευράς για τις ανιστόρητες και αστήριχτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Άλλωστε η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια ιδιότητα που προσδίδει άλλη βαρύτητα στις παρεμβάσεις της: « Και πάντα ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις θέσεις σας, ειδικά αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως η προσήλωσή σας στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου», είχε πει τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Μητσοτάκης υποδεχόμενος, στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ρώσο ομόλογο του Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος εκπροσωπούσε τη Ρωσική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Η Αθήνα αλλά και η Λευκωσία, όπως είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που είχε παραθέσει, δεν ξεχνούν «τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μία λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο Διζωνικό, Δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Αυτές είναι θέσεις νομιμότητας, αρχών και ευθύνης».

Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, η Μόσχα θα έδινε διαπιστευτήρια αλληλεγγύης διαθέτοντας στην Ελλάδα το ρωσικό «θηρίο» Beriev Be-200 το οποίο συνέβαλε ουσιαστικά στην καταπολέμηση των μέγα- πυρκαγιών.

Από εκείνη την επικοινωνία της 9ης Αυγούστου, όταν και ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε εκ νέου ο Ρώσος Πρόεδρος, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μόσχα. Αναπόδραστα στις συζητήσεις θα τεθεί και το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης για την αντιμετώπιση της οποίας συζητήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής, η ελληνική πρόταση για κοινή αγορά φυσικού αερίου.

Στην Αθήνα ο Μάρκ Ρούτε

Πριν από την Μόσχα όμως, υπάρχουν αρκετοί σταθμοί στο καλεντάρι του πρωθυπουργού. Πριν μπει στο αεροπλάνο για το Παρίσι, θα υποδεχθεί την ερχόμενη Τρίτη 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε. Η ατζέντα όπως εξηγούσαν προς το CNN Greece αρμόδιες πηγές δεν έχει καθοριστεί, όμως είναι μια συνάντηση που λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία κατά την οποία σοβεί η μείζονα συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η λεγόμενη «συμμαχία του νότου», την οποία χτίζει μεθοδικά η Αθήνα και στην οποία «συμμετέχουν Ιταλία, Γαλλία αλλά και η Ισπανία» ανοίγει τον κοινό βηματισμό της, για τα δυο μεγάλα αγκάθια: τη ρήτρα του 3% και του ποσοστού χρέους 60% επί του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη ρήτρα που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρουσιάζουν έλλειμμα μέχρι 3% του ΑΕΠ τους και να μειώνουν κατά 1/20 κάθε χρόνο το ποσοστό χρέους που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ. Μια πτυχή των ευρωπαϊκών κανόνων που άπτεται των άμεσων ενδιαφερόντων της Ελλάδας.

Όμως ο κ. Ρούτε καταφθάνει στην Αθήνα σε μια στιγμή που εντείνεται και το ολλανδικό «πρέσινγκ» για την απόκτηση του συμβολαίου για τις νέες κορβέτες με το οποίο θα ολοκληρωθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού μας Ναυτικού. Μάλιστα αναμενόταν την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, οι εκπρόσωποι των ολλανδικών ναυπηγείων να συναντηθούν με το κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ.

Σε αυτό το φόντο και από τη στιγμή που η ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη – Ρούτε είναι υπό διαμόρφωση, πηγές ενημέρωσης δεν απέκλειαν να μπει στο τραπέζι και η δελεαστική-όπως χαρακτηρίζεται-πρόταση των Ολλανδών για τις κορβέτες τύπου Sigma.

Οι επόμενοι σταθμοί

Στις 12 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Παρίσι, όπου θα διεξαχθεί η διάσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Εμμανουέλ Μακρόν για τη Λιβύη. Πρωτοβουλία στην οποία έχει προσκληθεί και ο Νίκος Αναστασιάδης, παρουσία που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει απειλήσει ότι θα μποϊκοτάρει τη διάσκεψη, διαμαρτυρόμενος για τη συμμετοχή του προέδρου της Κύπρου. Λίγα 24ωρα αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Λονδίνο. Ένα ταξίδι με έντονο επενδυτικό άρωμα και κατά το οποίο αναμένεται να συναντηθεί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. Στις 17 και 18 Νοεμβρίου, εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρευρεθεί στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που φιλοξενείται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ