ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Δένδια-Λαβρόφ: Υψηλή η αποτίμηση του ελληνορωσικού πολιτικού διαλόγου

Επικοινωνία Δένδια-Λαβρόφ: Υψηλή η αποτίμηση του ελληνορωσικού πολιτικού διαλόγου
Χειραψία των κ.κ. Δένδια και Λαβρόφ σε συνάντησή τους τον Μάιο στο Σότσι της Ρωσίας Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Υψηλή είναι η αποτίμηση του ελληνορωσικού πολιτικού διαλόγου σε υψηλό και ανώτατο επίπεδο διαπίστωσαν κατά τη σημερινή τηλεφωνική τους συνομιλία οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΡωσίαςΗ επικοινωνία ήλθε εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου.

Στη συνομιλία συζητήθηκαν «επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας σε ποικίλους τομείς», ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη «έγκαιρης διοργάνωσης της 13ης συνεδρίας της Μικτής Διυπουργικής Ελληνο-Ρωσικής Επιτροπής για την οικονομική, βιομηχανική και τεχνική-επιστημονική συνεργασία και των συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας της» με σκοπό την ανάπτυξη των κλαδικών συνεργασιών.

«Θετικά επισημάνθηκε η συμβολή της Ρωσίας ως αξιόπιστου, δοκιμασμένου στο χρόνο προμηθευτή ενεργειακών πηγών στην ελληνική αγορά» σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα αναφέρεται ότι «εκφράστηκε διάθεση υλοποίησης του πλούσιου προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας, το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών Ν.Δένδια και Σ.Λαβρόφ έγινε «ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά προβλήματα» και «συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η εποικοδομητική συνεργασία σε πολυμερή φόρα και στις επαφές μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών» καταλήγει το ρωσικό ανακοινωθέν.

Ο Νίκος Δένδιας είχε κοινοποιήσει νωρίτερα με ανάρτησή του στο Twitter ότι στο επίκεντρο της επικοινωνίας με τον Σεργκέι Λαβρόφ βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Η συνάντηση στη Μόσχα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκηκαι τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει «κλειδώσει» εκτός απροόπτου για τις 8 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο στην επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, με αφορμή τη ρωσική συνδρομή στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, είχε δεχθεί εκ νέου την πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ταξιδέψει στη Μόσχα.

Από τα διαμειβόμενα σε εκείνη τη συνομιλία που δημοσιοποιήθηκαν, είχε γίνει γνωστό ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα πραγματοποιείτο πριν από το τέλος του 2021.

Το ενδεχόμενο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα εντός του 2021, αυτού του σημαντικού ταξιδιού είχαν συζητήσει οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι τον περασμένο Μάιο είχαν θέσει επι τάπητος και ορισμένες πτυχές αυτού του ταξιδιού.

Η επικοινωνία του 2020

Βλαντίμιρ Πούτιν και Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν συναντηθεί τελευταία φορά τον Μάιο του 2016, όταν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε επισκεφτεί την Ελλάδα.

Το δύσκολο καλοκαίρι του 2020, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που είχε επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχε εκθέσει την τουρκική προκλητικότητα όπως αυτή εξελισσόταν με την παράνομη δραστηριότητα του Ορούτς Ρέις νότια του Καστελόριζου αλλά και με την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ