ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Οικονόμου μέσω CNN Greece στον παροξυσμό του Χουλουσί Ακάρ

Απάντηση Οικονόμου μέσω CNN Greece στον παροξυσμό του Χουλουσί Ακάρ
Με τις γνωστές του απειλές επανήλθε ο Χουλουσί Ακάρ: Να μην εξοπλίζονται οι Έλληνες, να διδαχθούν από την Ιστορία και να θυμηθούν τι έγινε το 1922, ανέφερε AP Photo/Virginia Mayo

Ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναδεικνύοντας την ενίσχυση στο γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτηθείς από το CNN Greece για τις παραπομπές του Χουλουσί Ακάρ στα γεγονότα του 1922, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε:

«Η χώρα μας με αυτοπεποίθηση, με αποφασιστικότητα και με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και των διεθνών συνθηκών υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπερασπίζεται ταυτόχρονα την ειρήνη, και είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε εμφατικά: «Ταυτόχρονα ακολουθεί μια πολιτική σε όλα τα επίπεδα στο διπλωματικό, στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της δυνατότητας, που όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας έχουν ενισχύσει το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα. Με ψυχραιμία με σταθερότητα με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε σε αυτή τη γραμμή. Έχουμε πετύχει πολλά πράγματα και θα πετύχουμε και ακόμη περισσότερα».

Οι δηλώσεις Ακάρ

Σε συνέντευξή του στην τουρκική Hurriyet, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι διμερείς συμμαχίες της Ελλάδας θα προκαλέσουν ζημιά στο ΝΑΤΟ και με αρκετή δόση έπαρσης είπε πως δεν είναι λογικό «να μην κοιτάς τον μπόι σου και την ισχύ σου».

«Στη Μεσόγειο κάποιες χώρες δεν κοιτάζουν το μπόι τους και την ισχύ τους και προσπαθούν να διαδραματίσουν κάποιους ρόλους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει την χώρα του ως εγγυητή «ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», παρά τις προκλητικές συμπεριφορές της χώρας του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Γαλλίας, λέγοντας πως το Παρίσι προσπαθεί να συμμαχήσει με την Αθήνα στον ενεργειακό τομέα και παράλληλα την προμηθεύει με όπλα προκαλώντας ζημιά και στο ΝΑΤΟ και στην Ελλάδα.

Σε μία αποστροφή δε του λόγου του είπε: «Το 1919 ξεκίνησαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: η 9η Σεπτεμβρίου 1922 (σ.σ. αναφέρεται στην κατάληψη της Σμύρνης από τις τουρκικές δυνάμεις) Οι Έλληνες να διδαχθούν από την Ιστορία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ