ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους αν χρειαστεί - Αυτό επιλέγουν και στην Ευρώπη

Πλεύρης: Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους αν χρειαστεί - Αυτό επιλέγουν και στην Ευρώπη
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Για κλιμάκωση, αν χρειαστεί, των μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Αυτό επιλέγει η Ευρώπη, αυτό επιλεγεί και η Ελλάδα».

Σε ό,τι άφορα τη συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας ο υπουργός ανέφερε πως «αν την επεκτείνεις θα πρέπει να προβλέψεις ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα τους επιβάλεις».

«Ποιες θα είναι οι κυρώσεις για έναν 60χρονο που θα τον υποχρεώσεις να εμβολιαστεί;» διερωτήθηκε ο υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι άφορα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή σχολίασε πως όσοι είναι επικουρικό προσωπικό δεν ανανεώνεται η σύμβαση τους, ενώ οι υπόλοιποι εξακολουθούν να μην πληρώνονται.

Αποκάλυψε επίσης ότι οι σύλλογοι ιατρών στα νοσοκομεία πιέζουν το υπουργείο να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Ο υπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι ιδιωτικές κλινικές με το σύνολο των κενών κλινών ΜΕΘ που έχουν διαθέσιμες, συμμετέχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Γεωργιάδης: Εξετάζεται η είσοδος στα σούπερ μάρκετ με rapid test για τους ανεμβολίαστους

Για την εστίαση και τα μέτρα περιορισμού στις κινήσεις των μη εμβολιασμένων μίλησε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για επιβολή ακόμη μεγαλύτερων περιορισμών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στο Open, ερωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ και απάντησε πως «ασφαλώς και εξετάζει, αλλά υπάρχουν προβλήματα». «Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ραπιντ τεστ και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει και το πρόβλημα των ατελείωτων ουρών που θα δημιουργηθούν σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις σκέψεις που υπάρχουν είναι οι μη εμβολιασμένοι αφενός να κάνουν τρία rapid test την εβδομάδα και αφετέρου να κάνουν αυτού του τύπου τα τεστ για να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ καθώς από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για lockdown στους εμβολιασμένους.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες καθώς θα διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο διάστημα με την κυβέρνηση να επιμένει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν η οικονομία και η κοινωνία, ενώ το βάρος πέφτει στη στήριξη των νοσοκομείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ