ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα debate βάζουν «φωτιά» στο εσωκομματικό μέτωπο του Κινήματος Αλλαγής

Τα debate βάζουν «φωτιά» στο εσωκομματικό μέτωπο του Κινήματος Αλλαγής
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Πέντε εναντίον ενός: Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος Καστανίδης, Χρηστίδης, συμφωνούν αλλά... διαφωνούν - εκτός ο Γιώργος Παπανδρέου.

Με φόντο τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, η πόλωση στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένη καθώς η οργάνωση του debate προκαλεί διχασμό ανάμεσα στους υποψηφίους.

Οι ίδιοι, ενώ διαφωνούν μεταξύ τους, σύμφωνα με τις επιστολές που κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος, στη συνέχεια εμφανίζονται ενωμένοι προτείνοντας τη διεξαγωγή τηλεμαχίας σύμφωνα με τους όρους του 2017, δηλαδή ένα debate πριν κι ένα μετά τις εκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επιθυμεί τρία θεματικά debate, ενώ οι υπόλοιποι ένα κεντρικό πριν από την 5η Δεκεμβρίου που θα διεξαχθεί στο στούντιο της ΕΡΤ με μηχανισμό και κάμερες της κρατικής τηλεόρασης και ισάριθμους δημοσιογράφους από τους κεντρικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (ALPHA MEGA ANTENNA, SKAI , STAR και OPEN), με συντονιστή της τηλεμαχίας έναν δημοσιογράφο από την ΕΡΤ1 και έναν δεύτερο στην ΕΡΤ3.

Στο παρασκήνιο, μάλιστα, έγιναν και συζητήσεις από ανώτερο στέλεχος της Χαρ. Τρικούπη που, ως μη όφειλε λόγο έλλειψης θεσμικού ρόλου του, συνομίλησε με στελέχη των καναλιών για τη διοργάνωση των debate.

«Ωστόσο, η θέση που εξέφρασε ήταν κοντά στις απόψεις του "στρατοπέδου" του Νίκου Ανδρουλάκη και συνεπώς η παρέμβασή του έγινε με σκοπιμότητα», αναφέρει στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο πλαίσιο αυτό η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού θεωρεί ότι αυτό που πάει να διοργανωθεί δεν θα είναι πραγματική συζήτηση, αλλά reality και γι' αυτό διαφωνεί, με κίνδυνο να μην παραστεί ο ίδιος μαζί με τους υπόλοιπους πέντε υποψηφίους.

Επί της ουσίας, φαίνεται πλέον ότι αν οι πέντε υποψήφιοι καθίσουν απέναντι στις κάμερες και ερωτηθούν από δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου θα μείνει εκτός, κάτι που ο ίδιος δεν φαίνεται να το αφήσει έτσι. Η ΕΡΤ, από την πλευρά της, που κινείται με θεσμικό τρόπο, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία απ' όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους.

Στην ανακοίνωση μάλιστα που υπογράφει ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης, Φώτης Καφαράκης και ο Γιάννης Τρουπής, ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης της κρατικής τηλεόρασης σημειώνεται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εξυπακούεται ότι η Δημόσια Τηλεόραση, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, δηλώνει παρούσα στην οργάνωση και την παραγωγή και των δύο debates που είθισται να διοργανώνονται σε ανάλογες εκλογικές διαδικασίες (ένα πριν από τον πρώτο και ένα πριν από το δεύτερο γύρο) με την αυτονόητη συνθήκη ότι σε αυτά θα δεχθούν να μετάσχουν όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι με τους όρους που θα συμφωνηθούν. Η δημόσια τηλεόραση οφείλει, τέλος, να υπομνήσει την εκλογική παράδοση που θέλει την ΕΡΤ να είναι διαχρονικά το μόνο εθνικό δίκτυο που διοργανώνει ανάλογες τηλεαναμετρήσεις, εξ ου και διαθέτει την εικόνα των debates δωρεάν σε όσα ιδιωτικά κανάλια επιθυμούν να την αναμεταδώσουν φιλοξενώντας παράλληλα και τους δημοσιογράφους τους».

Η συγκεκριμένη αναφορά προβληματίζει, κυρίως, την πλευρά Ανδρουλάκη, καθώς φαίνεται ότι η ΕΡΤ δείχνει σαν να έχει ενστάσεις, αν δεν είναι παρόντες και οι έξι υποψήφιοι και γι' αυτό κρατά... μικρό καλάθι ως προς την διεξαγωγή των debate.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ