ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Τον Δεκέμβριο «έρχεται» η απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία για τα Βαρώσια

Κυπριακό: Τον Δεκέμβριο «έρχεται» η απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία για τα Βαρώσια
Ronald Wittek, Pool Photo via AP

Τον Δεκέμβριο τίθεται στο «τραπέζι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πιθανή λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν και των Τουρκοκυπρίων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, με τους «27» να εκφράζουν «ισχυρή αλληλεγγύη» στην Κύπρο -ανήμερα της συμπλήρωσης 38 ετών από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, πως το έγγραφο επιλογών της ΕΕ με πιθανά μέτρα-απάντηση πρόκειται να παρουσιαστεί κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

«Συζητήσαμε για τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας που επιδιώκει να αλλάξει το καθεστώς στα Βαρώσια» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ -ενέργεια η οποία αντιβαίνει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ίδιος τόνισε ότι κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασαν και πάλι την «ισχυρή αλληλεγγύη» τους στην Κύπρο και προσέθεσε ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μετουσιωθεί σε «συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επισήμανε πως συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία, βάσει της οποίας θα παρουσιαστεί ένα έγγραφο επιλογών στους πρέσβεις στο COREPER, ώστε να ετοιμαστεί το έδαφος για το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Κατά τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, η Ελλάδα και η Κύπρος τόνισαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, τη σημασία όπως κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν το έγγραφο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου.

Αφότου η πρόταση έγινε δεκτή από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιασθεί στο COREPER την επόμενη εβδομάδα, κατά τις διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα βρίσκεται αύριο, Τρίτη, στη Λευκωσία, όπου και θα έχει νέα συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Αθήνας-Λευκωσίας.

Κύπρος για «δύο κράτη»: Απέτυχαν τότε, θα αποτύχουν και τώρα

Η συζήτηση στις Βρυξέλλες επί του ανοίγματος των Βαρωσίων ήλθε ανήμερα της συμπλήρωσης 38 ετών από την ημέρα που ημέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η προεδρία της Κύπρου τονίζει ότι πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια που καταδικάστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντάς τη νομικά άκυρη και ζητώντας την αναστροφή της.

«Είναι εξόφθαλμο πως η τότε προσπάθεια αποσκοπούσε στην επίτευξη του διαχρονικού στόχου της Τουρκίας για λύση στη βάση των δύο κρατών. Οι ίδιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις και αξιώσεις αποτελούν και θέσεις που εκφράστηκαν από τον νυν Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ και την Τουρκία ενώπιον του ΓΓ [του ΟΗΕ] τον περασμένο Απρίλιο. Όπως απέτυχαν τότε, θα αποτύχουν και τώρα» υπογραμμίζεται.

«Από δικής μας πλευράς επαναλαμβάνουμε την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες επίτευξης μίας λύσης που θα είναι σύμφωνη με τα όσα προβλέπονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που είναι η μόνη αποδεκτή λύση που θα δημιουργεί συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις ή εξαρτήσεις από τρίτους» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραμένει αρωγός της επανένωσης της Κύπρου

«Σήμερα είμαστε μάρτυρες ακόμη μίας θλιβερής επετείου, της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου. Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει για 38η συνεχή χρονιά την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει από πλευράς του το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την 38η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Τουρκία δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη χώρα που αγνοεί επιδεικτικά τη ρητή καταδίκη της ανακήρυξης της εν λόγω παράνομης και αποσχιστικής οντότητας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984.

«Στη διαρκή περιφρόνηση, από πλευράς Τουρκίας, των ανωτέρω Αποφάσεων και του Διεθνούς Δικαίου έχουν προστεθεί οι παράνομες τουρκικές προσπάθειες για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια, κατά σαφή παράβαση της Απόφασης ΣΑ 789/1992, οι παραβιάσεις στις Kυπριακές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και η εμμονή σε απαράδεκτες αξιώσεις για δήθεν 'λύση' δύο κρατών, εκτός του πλαισίου των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Και προσθέτει: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Mεγαλονήσου στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ