ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική Πυξίδα: Πρεμιέρα διαβουλεύσεων στην ΕΕ για την ευρωπαϊκή Άμυνα

Στρατηγική Πυξίδα: Πρεμιέρα διαβουλεύσεων στην ΕΕ για την ευρωπαϊκή Άμυνα
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Η Στρατηγική Πυξίδα, στη βάση της πρότασης του Ζοζέπ Μπορέλ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας έως το 2030, τέθηκε για πρώτη φορά σήμερα, Δευτέρα, επί τάπητος σε κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των «27» στις Βρυξέλλες.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος -ο οποίος και είχε προ τη συνεδρίασης κατ' ιδίαν συνάντηση με την ομόλογό της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, όπως ανακοινώθηκε, θέματα αμυντικής συνεργασίας, μετά την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος - Γαλλίας, καθώς και εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η πρόταση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, για τη Στρατηγική Πυξίδα βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Δράση, Ασφάλεια, Επένδυση, Εταίροι.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να ενεργούμε γρήγορα και σθεναρά κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση, με εταίρους, αν είναι δυνατόν και μόνοι όταν χρειάζεται» επισημαίνει ο Ζοζέπ Μπορέλ στο σχετικό έγγραφο 28 σελίδων.

Η Στρατηγική Πυξίδα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα λειτουργίας μιας δύναμης άμεσης ανάπτυξης (rapid deployment capacity), η οποία θα μπορεί να σπεύδει σε διάφορα σημεία του κόσμου εντός 15 ημερών.

Η ανάπτυξη της δύναμης αυτής έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας για ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά μετά το σοκ που προκάλεσε στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, αλλά και η αμυντική συμφωνία Αυστραλίας - Ηνωμένου Βασιλείου - ΗΠΑ (AUKUS).

Η δύναμη αναμένεται να είναι πλήρως ενεργή μέχρι το 2025, ενώ από το 2023, σύμφωνα πάντα με την πρόταση, θα μπορούν να πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις υπό την ομπρέλα της ΕΕ, μεταξύ άλλων και σε κοινές ασκήσεις στη θάλασσα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού.

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ομοφωνία, ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα συνεργασιών ομάδων χωρών ad hoc.

Διαβάστε επίσης

Προσχέδιο «Στρατηγικής Πυξίδας» για την ευρωπαϊκή άμυνα παρουσίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ