ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Κρίσιμο crash test το debate της Δευτέρας - Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Κρίσιμο crash test το debate της Δευτέρας - Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι
Στη στρατηγική της δεύτερης Κυριακής επικεντρώνονται οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ INTIME

Προσωρινή εκεχειρία επικρατεί μεταξύ των έξι υποψηφίων που διεκδικούν την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή το μνημόσυνο για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά που συμπληρώνονται 40 ημέρες μετά τον άδικο χαμό της.

Κρίσιμο τεστ για την εικόνα της παράταξης είναι το debate που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα το βράδυ στο στούντιο της ΕΡΤ μεταξύ των πέντε μόνο υποψηφίων, καθώς είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διαφωνήσει για τον τρόπο με τον οποίον θα διεξαχθεί η συγκεκριμένη τηλεμαχία.

Όλοι οι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στην συζήτηση που θα γίνει μπροστά στις κάμερες προετοιμάζονται καταλλήλως για να μην κάνουν λάθη και μην πέσουν στην παγίδα που τους στήνει ο «αντίπαλος» τους.

Στόχος όλων είναι να δημιουργήσουν θετικές εντυπώσεις, όχι μόνο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στους οποίους απευθύνονται, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία, καθώς το ζητούμενο λόγω των συνθηκών (κορωνοϊός και πιθανώς άσχημος καιρός) που επικρατούν στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, το στοίχημα τους είναι να καταφέρουν να συμμετάσχει πέραν του κομματικού και οργανωμένου στελεχιακού δυναμικού και ο απλός κόσμος.

Εξωθεσμικές παρεμβάσεις

Ο κάθε υποψήφιος από τους έξι που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος έχουν διαφορετικές στρατηγικές, προτάσεις και προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος, αλλά και σε ό,τι αφορά το θέμα των συνεργασιών που ενδεχομένως να προκύψουν μετά τις εθνικές εκλογές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος στοχεύει περισσότερο στις ψήφους του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ, καθώς εκεί φαίνεται ότι διαθέτει μεγαλύτερη επιρροή από όλους τους υποψήφιους, ενώ δεν αφήνει έξω από το κάλεσμα του και απλούς πολίτες που παρακολουθούν με ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά δρώμενα στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε προσπάθεια στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με οργανωμένο τρόπο να παρέμβουν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής κάτι στο οποίο στη συνέχεια και άλλοι υποψήφιοι με τον δικό τους όμως τρόπο τάχθηκαν κατά μιας τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε όλες του τις περιοδείες κάνει πρόσκληση σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων να ψηφίσουν τον καλύτερο στις εκλογές της επόμενης Κυριακής αυτό δε σημαίνει όμως όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος ότι θα φορά και οργανωμένη προσπάθεια εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος. Αιχμές όμως εναντίον του αφήνει ο Γιώργος Παπανδρέου για τον οποίον λέει χωρίς να τον κατονομάζει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα αναστηθεί με ψήφους της νέας Δημοκρατίας.

Στρατηγική δεύτερης Κυριακής

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στους υπόλοιπους τρεις υποψήφιους τους κύριους Καστανίδη, Γερουλάνο και Χρηστίδη καθώς το ερώτημα για αυτούς είναι, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα, σε ποιον υποψήφιο θα κατευθύνουν την ψήφο όσων μπορεί να επηρεάσουν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Φαινομενικά οι τρεις υποψήφιοι που θα μείνουν εκτός δεύτερου γύρου ταυτίζονται περισσότερο με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς οι ψηφοφόροι τους προέρχονται από την ίδια σχεδόν δεξαμενή, κόντρα σε κάθε περίπτωση στους κυρίους Ανδρουλάκη και Λοβέρδο.

Επίσης ένα ενδιαφέρον ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο εάν κάποιος εκ των Ανδρουλάκη και Λοβέρδου μείνει εκτός δεύτερης Κυριακής. Θα αναγκαστεί να σύμπλευση με αυτόν που θα παραμείνει εντός της κούρσας ή θα αφήσει «ελεύθερους» τους ψηφοφόρους του;

Όσοι γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία και τις ιδεολογικές διαφορές εντός του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι χωρίζει τους κύριους Ανδρουλάκη και Λοβέρδο τεράστια απόσταση, είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι.

Η απάντηση στο τι θα κάνουν την δεύτερη Κυριακή, στην προσπάθεια και των δύο να μείνει εκτός ο Γιώργος Παπανδρέου, θα δοθεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής, επαληθεύοντας ή μη τις έως τώρα δημοσκοπήσεις.

Το προκλητικό σχόλιο Κασιμάτη ένωσε του υποψηφίους

Το μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά σημαδεύτηκε μία μέρα νωρίτερα από το σχόλιο δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα» που προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο μεταξύ των υποψηφίων του κινήματος αλλαγής αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ με δήλωση του γραμματέα του Μανώλη Χριστοδουλάκη απάντησε με αυστηρό τόνο στο απαξιωτικό, όπως αναφέρει, άρθρο του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη που αφορά τη Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Χριστοδουλάκης σχολίασε συγκεκριμένα: «Η "Πανδώρα", του "γνωστού και μη εξαιρετέου" κ. Κασιμάτη, στη στήλη του στα Νέα, ξαναχτύπησε σήμερα τη Φώφη Γεννηματά με άθλιο τρόπο που ντράπηκε μέχρι και η ντροπή. Η απάντησή μας είναι η ίδια που τόσα χρόνια η ίδια έδινε σε συστηματικά και λυσσαλέα χτυπήματα, που όχι μόνο με δημοσιογραφία, αλλά ούτε με το περιθώριο δεν συνάδουν: Περιφρόνηση και Απαξίωση».

Αντίδραση και από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου: «Είδα σήμερα ένα κατάπτυστο δημοσίευμα για τη Φώφη Γεννηματά. Θέλω να πω σε όλους εκείνους που άνανδρα τη χτυπούν, για να χτυπήσουν και την Παράταξη, ότι τα μικρόψυχα σχόλια τους χαρακτηρίζουν τους ίδιους και όσους υπηρετούν χωρίς ντροπή, κρυμμένοι πίσω από την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης».

Σχόλιο είχαμε και από τον Χάρη Καστανίδη: «Το να προσφέρει υπηρεσίες στην παράταξή της ή στη χώρα με το θάνατό της μια αρχηγός αποτελεί τιμή για τη νεκρή και ατιμία γι’ αυτόν που το γράφει, γιατί δεν αξιολογεί τι γράφει, δεν καταλαβαίνει την αξία να φεύγεις όρθιος(α), από το να είσαι μια ζωή σκυφτός, όπως αυτός».

Παύλος Γερουλάνος: «Το χειρότερο δεν είναι ότι ο κ. Κασιμάτης γνωρίζει ότι αυτό που κάνει είναι χυδαίο. Το χειρότερο είναι ότι θεωρεί έξυπνο αυτό που κάνει. Η καλύτερη τακτική σε τέτοιες συμπεριφορές είναι να μην τους δίνεις σημασία. Η εφημερίδα όμως; Νιώθει καλά να κοιτάζει από μακριά;» .

Νίκος Ανδρουλάκης: «Κανένα μέτρο, καμία ενσυναίσθηση, κανένας σεβασμός στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά. Ντροπή για την απρέπεια του σχολίου του κ. Κασιμάτη».

Παύλος Χρηστίδης: «Αθλιότητες και διαρκή χτυπήματα, χωρίς κανένα σεβασμό, καμία ενσυναίσθηση. Ούτε τώρα; Ντροπή τα όσα γράφει ο κ. Κασιμάτης»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπός του, Νάσος Ηλιόπουλος, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε: «Ο κύριος Κασιμάτης φρόντισε σήμερα στα "Νέα"”, να μας θυμίσει ότι η χυδαιότητά του δεν έχει όρια. Επίσης μας θύμισε ότι έντυπα και δημοσιογραφικοί οργανισμοί που ξιφουλκούν κατά του "λαϊκισμού", νιώθουν άνετα να φιλοξενούν φράσεις και οπτικές που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της ρυπαρογραφίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ