ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Με τον Παπανδρέου ελπίζουν και σε συγκυβέρνηση μειοψηφίας

ΣΥΡΙΖΑ: Με τον Παπανδρέου ελπίζουν και σε συγκυβέρνηση μειοψηφίας
Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμούν πως ύστερα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση το πιθανότερο θα είναι να αναγκαστεί το ΚΙΝΑΛ να συγκυβερνήσει είτε με τη ΝΔ είτε μαζί τους, με όποιες αρνητικές συνέπειες θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για τη βιωσιμότητά του. INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναγνωρίζουν ότι η επερχόμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ δημιουργεί κάποια δυναμική στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν ασπάζονται εκτιμήσεις που κοινοποιούνται από το περιβάλλον υποψήφιων πρόεδρων του τρίτου τη τάξει κοινοβουλευτικού κόμματος σύμφωνα με τις οποίες η εκλογή του εκλεκτού τους θα οδηγήσει και σε ανακατατάξεις στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη, ήτοι ως προς την πρωτοκαθεδρία σε αυτή.

Στην Κουμουνδούρου, αντιθέτως, εκτιμούν πως το ΚΙΝΑΛ διασώθηκε λόγω του ότι δεν χρειάστηκε τις ψήφους του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να σχηματίσει κυβέρνηση και πως ύστερα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση το πιθανότερο θα είναι να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με όποιες αρνητικές συνέπειες θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για τη βιωσιμότητά του.

Όπως κι αν έχει, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου με τον οποίο θεωρούν πως θα υπάρξει συμφωνία σχηματισμού συγκυβέρνησης έστω και μειοψηφίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν καταλάβει την πρώτη θέση, στο πρότυπο της Πορτογαλίας όπου παρόμοια συγκυβέρνηση κράτησε μια ολόκληρη εξαετία.

Στο μεταξύ, στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, όπου και το γραφείο του κ. Τσίπρα, έχουν επενδύσει πολλά στο 30μελές think tank που συνεδρίασε πανηγυρικώς την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο θα συντονίζει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Η στόχευση είναι διπλή: αφενός να ανανεωθεί το άτυπο μητρώο στελεχών από το οποίο θα κάνει τις επιλογές του ο κ. Τσίπρας για την επόμενη κυβέρνησή του κι αφετέρου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο θεσμικός ρόλος του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ώστε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης την οποία απώλεσε το 2019.

Όπως κι αν έχει, πάντως, ακόμα και με τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των μελών με τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε εσωκομματικά δημοψηφίσματα τα οποία θα καθορίζουν την πολιτική του κόμματος σε σημαντικά ζητήματα, η συνεχιζόμενη δημοσκοπική τελμάτωση προκαλεί γκρίνιες οι οποίες δεν κρύβονται εύκολα, ιδίως στις Οργανώσεις Μελών και στις νομαρχιακές οργανώσεις Αττικής, Θεσσαλονίκης και περιφέρειας.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, θα συνεχίσει τις ανά τη χώρα περιοδείες του κι αυτή την εβδομάδα, με την απόφαση για το ποια περιφέρεια θα επισκεφθεί να λαμβάνεται σήμερα Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ