ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ η επανακατάθεση της τροπολογίας για τις γυναικοκτονίες

Οικονόμου: Υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ η επανακατάθεση της τροπολογίας για τις γυναικοκτονίες
Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε νομοθετήσει ένα πολύ πιο ήπιο σύστημα ποινών για τα περιστατικά έμφυλης βίας και δολοφονίες γυναικών, αναφέρει ο κ. Οικονόμου (Φωτογραφία αρχείου) INTIME / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Υποκρισία καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ως προς τη θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία», επισημαίνοντας ότι σήμερα η ανθρωποκτονία στην Ελλάδα τιμωρείται πλέον αποκλειστικά και μόνο με ισόβια κατόπιν αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.

«Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι περιστατικά έμφυλης βίας και δολοφονίες γυναικών είχαμε και στο παρελθόν και δυστυχώς έχουμε και σήμερα. Μόνο που την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας η κυβέρνηση του είχε νομοθετήσει ένα πολύ πιο ήπιο σύστημα ποινών για τα εγκλήματα αυτά» αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

«Σήμερα η ανθρωποκτονία στην Ελλάδα τιμωρείται πλέον αποκλειστικά και μόνο με ισόβια. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του ποινικού κώδικα που ψηφίσαμε πρόσφατα. Την αλλαγή αυτή καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποδεικνύει την υποκρισία του κ. Τσίπρα και στο ζήτημα αυτό» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρει παράλληλα πως με σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που έσπασε το χρόνιο απόστημα της έμφυλης βίας και της κακοποιητικής συμπεριφοράς.

«Στηρίζουμε έμπρακτα τα θύματα και μαχόμαστε σθεναρά για την απάλειψη της. Απέναντι στο έγκλημα, η αξιοπρέπεια, η σωματική ακεραιότητα και τελικά η ανθρώπινη ζωή προστατεύονται από αυστηρούς και λειτουργικούς νόμους που ισχύουν έναντι πάντων» καταλήγει.

Επανακαταθέτει την τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκ νέου τη θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και επανακαταθέτει τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει στο νομοσχέδιο για την αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων και τελικά απορρίφθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, άναφέρει ότι «σήμερα μετράμε το 14ο θύμα γυναικοκτονίας μέσα σε ένα έτος».

«Δεν θα έπρεπε να χωρούν πολιτικές αντιδικίες όταν βιώνουμε με δραματικό τρόπο, καθημερινά πλέον, τα αποτελέσματα της έμφυλης βίας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να αναγνωρίσει το λάθος του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου η ανώτατη εισαγγελική αρχή, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υιοθέτησε τον όρο «γυναικοκτονία» βάζοντας στη δημόσια συζήτηση το συγκεκριμένο έγκλημα ως ξεχωριστό αδίκημα. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας έδωσε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζονται τα εγκλήματα σε βάρος γυναικών, επισημαίνοντας τον όρο «γυναικοκτονία» για την οποία υπάρχει διακριτή τυποποιημένη ποινική πρόβλεψη, σε αρκετές χώρες διεθνώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ