ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανδημία: Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη – Η αποτίμηση της κοινοβουλευτικής μάχης

Πανδημία: Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη – Η αποτίμηση της κοινοβουλευτικής μάχης
Για το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της επιλογής του. Το χαρακτήρισε δε, αντίτιμο υγείας, και υπογράμμισε ότι είναι μια τελευταία ώθηση προς τους ανεμβολίαστους. INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται για τρίτη φορά στην Αθήνα τον Περιφερειακό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε μέσα σε διάστημα σχεδόν οκτώ μηνών.

Νέο μήνυμα

Η τρίτη επίσκεψη στη χώρα μας, σε διάστημα μικρότερο των οκτώ μηνών, του 53χρονου γιατρού από το Βέλγιο, συμπίπτει χρονικά με τον παγκόσμιο συναγερμό για την παραλλαγή «Όμικρον». Μια κινητοποίηση στην οποία η Αθήνα συμμετέχει με αύξηση της παρακολούθησης αλλά και με την ενεργοποίηση- έναντι των αβεβαιοτήτων που δημιουργεί η Όμικρον- των πρώτων αντίμετρων με τη νομοθέτηση από την Τετάρτη το βράδυ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Σε αυτό το πεδίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, κατά πληροφορίες, να προχωρήσει σε ακόμη μια παρέμβαση για «τον αναγκαίο εμβολιασμό» αυτής της ηλικιακής ομάδας του πληθυσμού. Επιπλέον για τη συζήτηση επί του θέματος της υποχρεωτικότητας που ανοίγει σταδιακά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός, έστρεψε τους κοινοβουλευτικούς προβολείς στις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αφού προανέφερε ότι το θέμα εναπόκειται στις αποφάσεις των κρατών-μελών, έβαλε το θέμα στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών: «Είναι κατανοητό και κατάλληλο να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση, πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ», σημείωσε η κ. Φον ντερ που πρόσθεσε:

«Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση. Είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την επίσκεψη του τον περασμένο Απρίλιο στη χώρα μας, για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών, ο Χανς Κλούγκε, είχε μιλήσει με θερμά λόγια για την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης «Ελευθερία». Είχε δε απονείμει τα εύσημα στην Ελλάδα για την εθνική εμβολιαστική εκστρατεία.

«Ήταν εκπληκτικό. Και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Θα πρέπει όντως να εντείνουμε τους εμβολιασμούς και να πιστέψουμε σε αυτούς», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος του διεθνούς οργανισμού θέλοντας να περιγράψει τις εντυπώσεις του, από την επίσκεψη του στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας».

Ο στόχος του 17%

Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι η υιοθέτηση τη στοχευμένης πρωτοβουλίας θα δώσει ώθηση στους εμβολιασμούς της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας. Όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, τα δεδομένα κατατείνουν στο ότι από τα πρώτα εικοσιτετράωρα των ανακοινώσεων ήδη σχηματοποιείται ένα σημαντικό αποτύπωμα.

Συγκεκριμένα σημειώθηκε άλμα 17.500 στον προγραμματισμό των ραντεβού πρώτης δόσης από τα περίπου 2.600, τα οποία κλείνονταν ημερησίως. Προϊόντος του χρόνου, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ο ρυθμός περνάει σε τροχιά δεκαπλασιασμού. Κατά πληροφορίες μάλιστα την τελευταία τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, διατυπώθηκαν εκτιμήσεις που φέρνουν το ποσοστό των πολιτών άνω των 60 ετών που θα εμβολιαστεί στο 50%.

Από την άλλη κυβερνητικά στελέχη κρατούν ακόμη χαμηλούς τόνους για την τάση που θα διαγράψει αυτή η επιμέρους κατηγορία. Όπως τονίζουν όμως προς το CNN Greece ο τρόπος που είναι δομημένο το μέτρο της υποχρεωτικότητας και ειδικά η ανοιχτή χρονικά ισχύς του, σε ότι αφορά στην επιβολή των προστίμων, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ό,τι θα διατηρήσει τη δυναμική που καταγράφει στα πρώτα εικοσιτετράωρα.

Η αποτίμηση της κοινοβουλευτικής «μάχης»

Προς αυτήν την κατεύθυνση εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα συμβάλλει και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Στην αποτίμηση που γίνεται για την αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός προτάσσοντας επτά «χειροπιαστές αλήθειες και στοιχεία», φιλοτέχνησε με επάρκεια στον καμβά της αναγκαιότητας του νέου μέτρου.

Ταυτοχρόνως, οι ίδιες πηγές κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι υποσκέλισε σε δευτερεύουσας σημασίας το αφήγημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια επιχειρηματολογία, που όπως μεταδίδουν, υποσκέλισε και η παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη.

Περαιτέρω, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός κατέδειξε με ευκρίνεια τους λόγους που καθιστούν επίκαρη την κυβερνητική πρωτοβουλία πρωτοβουλίας, λόγω της νέας μετάλλαξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στον στοχευμένο χαρακτήρα της για την συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, η οποία είναι πρώτη σε θύματα.

«Αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, αναλαμβάνω το δικό μου και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά γρήγορα να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαμήνυσε δε: «Εθνικός στόχος, είναι η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνη την οποία ακολουθώ, μία πολιτική, που, σώζει ζωές, σώζει ζωες. Και αυτό ανεξαρτήτως του οποιουδήποτε πολιτικού κόστους μπορεί αυτή η επιλογή να συνεπάγεται».

Εξήγησε τα στοιχεία από τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας που κατέστησαν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Ακόμη αναφερόμενος στο timing της απόφασης, εκτός από την απειλή της μετάλλαξης «Όμικρον», εξαιτίας της οποίας είναι επιβεβλημένη η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ο Κ. Μητσοτάκης μάλιστα έθεσε υπόψιν της εθνικής αντιπροσωπείας τα δεδομένα στα οποία καταγράφεται η σχετικά μεγαλύτερη απροθυμία των πολιτών άνω των 60 ετών για να εμβολιαστούν.

Για το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ ο πρωθυπουργός επίσης υπεραμύνθηκε της επιλογής του. Το χαρακτήρισε δε, αντίτιμο υγείας, και υπογράμμισε ότι είναι μια τελευταία ώθηση προς τους ανεμβολίαστους. Σε ό,τι αφορά στο ύψος του προστίμου ο κ. Μητσοτάκης το αντιπαρέβαλλε με τις δρακόντειες εκδοχές των 7.000 ευρώ, που ισχύουν στην Αυστρία ή το πρόστιμο έως 1.000 ευρώ για την μη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Ιταλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική εδράζοντας την επιχειρηματολογία του στις αποφάσεις πολλών εθνικών και διεθνών δικαστηρίων αλλά και παραπέμποντας στα άρθρα 5 και 22 του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός προβάλλοντας την νομική οχύρωση της ρύθμισης έκανε ειδική αναφορά στις θετικές κρίσεις συνταγματολόγων που δεν πρόσκεινται ιδεολογικά στον πολιτικό χώρο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφία, φέρνοντας το παράδειγμα της πρόσφατης αρθρογραφίας του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ