ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η διαδικασία, πού θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι και τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η διαδικασία, πού θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι και τα πρώτα αποτελέσματα
Οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου INTIMES NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου, συνολικά 840 εκλογικά τμήματα θα έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα και 22 στο εξωτερικό, για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Παπανδρέου και Παύλο Χρηστίδη να συμμετέχουν στην «κούρσα» για την ηγεσία του κόμματος. Η επιτροπή διοργάνωσης των εκλογών ανακοίνωσε ότι κατά τη διαδικασία θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ), στην Ελλάδα οι κάλπες θα είναι ανοικτές από 7:00 έως 19:00, ενώ οι ώρες λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων στις χώρες του εξωτερικού είναι οι εξής:

  • Στα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής. Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών (3) ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας. Δικαίωμα ψήφου δεν έχουν πολίτες που είναι εγγεγραμμένα μέλη άλλου κόμματος.

Στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να ψηφίσουν πρέπει να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο με το έγγραφο ταυτοποίησης τους και αφού μπουν στο παραβάν με το ψηφοδέλτιο και τον φάκελο που θα τους δοθεί από την Εφορευτική Επιτροπή, να σημειώσουν έως έναν (1) σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν. Έπειτα, μόλις τοποθετήσουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τον δίνουν στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τέλος, οι ψηφοφόροι ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη.

Πού θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα ψηφίσουν την Κυριακή στα ακόλουθα εκλογικά τμήματα:

  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης
  • Ο Παύλος Γερουλάνος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
  • Ο Χάρης Καστανίδης στο Ε’ Διαμέρισμα της Δημοτικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη
  • Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης
  • Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Παλαιό Δημαρχείο Ταύρου
  • Ο Παύλος Χρηστίδης στο 22ο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Αθηναίων

Τα πρώτα αποτελέσματα

Δεδομένου ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00, μια πρώτη εικόνα των εκλογών θα δοθεί περίπου στις 20:30, ενώ τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένοται μετά τις 21:30 της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου.

Ήδη τα γραφεία του κόμματος στην Χ. Τρικούπη, έχουν ετοιμαστεί ώστε να υποδεχθούν τους συνεργάτες των υποψηφίων για την βραδιά των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ