ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η ώρα της κάλπης - Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η ώρα της κάλπης - Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα
Εκλέγει πρόεδρο το ΚΙΝΑΛ, διεκδικεί νέο ρόλο στην πολιτική σκηνή INTIMES NEWS

Από τις 7.00 το πρωί άνοιξαν τα 840 εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα και 22 στο εξωτερικό, για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Παπανδρέου και Παύλο Χρηστίδη να συμμετέχουν στην «κούρσα» για την ηγεσία του κόμματος. Η επιτροπή διοργάνωσης των εκλογών ανακοίνωσε ότι κατά τη διαδικασία θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

Ο κάθε υποψήφιος από τους έξι που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος έχουν διαφορετικές στρατηγικές, προτάσεις και προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος, αλλά και σε ό,τι αφορά το θέμα των συνεργασιών που ενδεχομένως να προκύψουν μετά τις εθνικές εκλογές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος στοχεύει περισσότερο στις ψήφους του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ, καθώς εκεί φαίνεται ότι διαθέτει μεγαλύτερη επιρροή από όλους τους υποψήφιους, ενώ δεν αφήνει έξω από το κάλεσμα του και απλούς πολίτες που παρακολουθούν με ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά δρώμενα στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε προσπάθεια στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με οργανωμένο τρόπο να παρέμβουν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής κάτι στο οποίο στη συνέχεια και άλλοι υποψήφιοι με τον δικό τους όμως τρόπο τάχθηκαν κατά μιας τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε όλες του τις περιοδείες κάνει πρόσκληση σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων να ψηφίσουν τον καλύτερο στις εκλογές της επόμενης Κυριακής αυτό δε σημαίνει όμως όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος ότι θα φορά και οργανωμένη προσπάθεια εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος. Αιχμές όμως εναντίον του αφήνει ο Γιώργος Παπανδρέου για τον οποίον λέει χωρίς να τον κατονομάζει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα αναστηθεί με ψήφους της νέας Δημοκρατίας.

Στρατηγική δεύτερης Κυριακής

Τις τελευταίες ώρες τα επιτελεία και των έξι υποψηφίων κάνουν αναλύσεις για τα «δίδυμα» του πρώτου γύρου και υπολογίζουν τι συμφέρει στον καθένα ξεχωριστά να έχει ως αντίπαλό του τη Δεύτερη Κυριακή.

Το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις έχουν προκρίνει τρεις από τους έξι υποψήφιους και από τους τρεις ο ένας στο τέλος θα μείνει εκτός. Οι κ.κ Λοβέρδος, Παπανδρέου και Ανδρουλάκης φαίνεται, με τα έως τώρα δεδομένα, να αποτελούν τα φαβορί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στους υπόλοιπους τρεις υποψήφιους τους κύριους Καστανίδη, Γερουλάνο και Χρηστίδη καθώς το ερώτημα για αυτούς είναι, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα, σε ποιον υποψήφιο θα κατευθύνουν την ψήφο όσων μπορεί να επηρεάσουν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Φαινομενικά οι τρεις υποψήφιοι που θα μείνουν εκτός δεύτερου γύρου ταυτίζονται περισσότερο με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς οι ψηφοφόροι τους προέρχονται από την ίδια σχεδόν δεξαμενή, κόντρα σε κάθε περίπτωση στους κυρίους Ανδρουλάκη και Λοβέρδο.

Επίσης ένα ενδιαφέρον ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο εάν κάποιος εκ των Ανδρουλάκη και Λοβέρδου μείνει εκτός δεύτερης Κυριακής. Θα αναγκαστεί να σύμπλευση με αυτόν που θα παραμείνει εντός της κούρσας ή θα αφήσει «ελεύθερους» τους ψηφοφόρους του;

Όσοι γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία και τις ιδεολογικές διαφορές εντός του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι χωρίζει τους κύριους Ανδρουλάκη και Λοβέρδο τεράστια απόσταση, είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι.

Η απάντηση στο τι θα κάνουν την δεύτερη Κυριακή, στην προσπάθεια και των δύο να μείνει εκτός ο Γιώργος Παπανδρέου, θα δοθεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής, επαληθεύοντας ή μη τις έως τώρα δημοσκοπήσεις.

Κρίσιμος παράγοντας η συμμετοχή

Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή του κόσμου και αν θα ψηφίσει τελικά η κοινωνία ή ο κομματικός μηχανισμός. Στη μία ή την άλλη περίπτωση φαίνεται να ευνοούνται συγκεκριμένοι υποψήφιοι.

Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν υπολογισμούς για τη συμμετοχή του κόσμου που, όπως λένε, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ξεπεράσει εκείνη των εκλογών του 2017, όταν είχε αναδειχθεί ηγέτις της Κεντροαριστεράς η Φώφη Γεννηματά, την πολιτική παρακαταθήκη της οποίας επικαλούνται όλοι οι υποψήφιοι.

Αν επαληθευτούν οι μετεωρολογικές προβλέψεις, οι καιρικές συνθήκες την Κυριακή θα ευνοήσουν τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή μπορεί να φτάσει και τις 250 χιλιάδες. Στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσία το 2017 ψήφισαν 212 χιλιάδες μέλη και φίλοι του κινήματος.

Αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου θα σημαίνει και «σπάσιμο» των κομματικών μηχανισμών που ορισμένοι έχουν κινητοποιήσει στο έπακρο.

Συνεργάτες των τριών υποψηφίων, Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Παπανδρέου που προκρίνονται το τελευταίο διάστημα για την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή τονίζουν πως όλα θα κριθούν από το πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Σύμφωνα με την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ), στην Ελλάδα οι κάλπες θα είναι ανοικτές από 7:00 έως 19:00, ενώ οι ώρες λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων στις χώρες του εξωτερικού είναι οι εξής:

  • Στα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής. Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών (3) ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας. Δικαίωμα ψήφου δεν έχουν πολίτες που είναι εγγεγραμμένα μέλη άλλου κόμματος.

Στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να ψηφίσουν πρέπει να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο με το έγγραφο ταυτοποίησης τους και αφού μπουν στο παραβάν με το ψηφοδέλτιο και τον φάκελο που θα τους δοθεί από την Εφορευτική Επιτροπή, να σημειώσουν έως έναν (1) σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν. Έπειτα, μόλις τοποθετήσουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τον δίνουν στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τέλος, οι ψηφοφόροι ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη.

Πού θα ψηφίσουν οι έξι υποψήφιοι

Και οι έξι υποψήφιοι το αργότερο μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα έχουν προσέλθει στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν.

Στην Μεταμόρφωση θα ψηφίσει νωρίς το πρωί ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκηςθα μεταβεί στην Κρήτη ιδιαίτερη πατρίδα και θα ψηφίσει μία ώρα μετά από τον κ. Λοβέρρδο στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα θα ψηφίσει στο πρώην δημαρχείο Ταύρου, στις 10.45 πμ

Ο Χάρης Καστανίδης θα ψηφίσει στις 11:30 στη Θεσσαλονίκη, στο εκλογικό του κέντρο

Ο Παύλος Γερουλάνος στις 11 το πρωί,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας.

Ο Παύλος Χρηστίδης θα ψηφίσει στις 8:30 το πρωί στην αίθουσα του δημαρχείου Αθήνας στην οδό Λιοσίων 22.

Στις εκλογές θα ψηφίσει και η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά. Ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης και τα τρία της παιδιά, Αιμιλία, Κατερίνα και ο Γιώργος. Όλοι μαζί θα μεταβούν στην Καλλιθέα στις 12 το μεσημέρι στο γυμνάσιο Καλλιθέας που βρίσκεται στην οδό Ελ. Βενιζέλου 175.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Δεδομένου ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00, μια πρώτη εικόνα των εκλογών θα δοθεί περίπου στις 20:30, ενώ τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένοται μετά τις 21:30 της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου.

Ήδη τα γραφεία του κόμματος στην Χ. Τρικούπη, έχουν ετοιμαστεί ώστε να υποδεχθούν τους συνεργάτες των υποψηφίων για την βραδιά των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ