ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η «ανάγνωση» και οι αποστάσεις της κυβέρνησης

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η «ανάγνωση» και οι αποστάσεις της κυβέρνησης
H αποτίμηση των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ από την κυβέρνηση

Τις πολιτικές αποστάσεις…ασφαλείας κρατάει η κυβέρνηση από τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής.

Αφεύκτως όμως η πολιτική σύνθεση του πρώτου γύρου με την υψηλή συμμετοχή καθώς επίσης τους τελικούς διεκδικητές της αρχηγίας, αλλά το κυριότερο η προβολή της πολιτικής συνισταμένης που ενδεχομένως δημιουργείται μετά τη 12η Δεκεμβρίου, στρέφουν πάνω τους τα ραντάρ της κυβερνητικής παρατήρησης.

Η δυναμική

Βασική παραδοχή αυτής της ανάλυσης αποτελεί η αποτύπωση στην κάλπη του momentum που έδειχναν οι έρευνες γνώμης οι οποίες δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Από αυτήν την σκοπιά δεν παραβλέπεται η εμβέλεια της επίδρασης που θα μπορούσε αποκτήσει η ενίσχυση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ, «κλειδώνοντας» ή επαναφέροντας ακροατήρια «στο μαντρί».

Άλλωστε οι εκροές ψηφοφόρων με σημείο αναφοράς το ΚΙΝΑΛ, κατευθύνονται προς τη δεξαμενή από την οποία τροφοδοτείται το εγχείρημα της διεύρυνσης τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και της ΝΔ.Το γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο θα διεκδικήσουν την ηγεσία ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει την κεντροαριστερή γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα.

Το σήμα

Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο από την αφετηρία της διαδικασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να δοθούν λαβές ή να εκπεμφθούν σήματα με τα οποία είτε θα στοιχειοθετείται, είτε θα παρερμηνεύεται» η γαλάζια ανάμιξη. Γι’αυτό και οι αναφορές είναι εμφανώς προσεγμένες και δεν αφήνουν να συντρέξουν τα προαναφερθέντα δίνοντας την αίσθηση ότι υφίσταται επίσημη θέση για τις διαδικασίες ενός άλλου κόμματος: «Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες αποτελεί θετικό γεγονός» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Το πρωί στην καθιερωμένη σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες αναμένεται να γίνει μία πρώτη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο ΚΙΝΑΛ.

Η «ακτινογραφία»

Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, κατατείνει στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιεστεί περισσότερο, στην αναζήτηση και των δυο κομμάτων να μεγαλώσουν το κομμάτι τους, από την πίτα της κεντροαριστεράς. Το γεγονός της μεγάλης μετακίνησης μεταξύ των δύο κομμάτων επιβεβαιώθηκε στις εκλογές του 2015, όταν μέσα σε 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ από 4,5% που είχε λάβει στις εκλογές του 2009 βρέθηκε στο 36,3% και το ίδιο διάστημα το ΠΑΣΟΚ από το 43,9% έπεσε στο 4,6%. Διατύπωναν δε, πως μεγέθυνση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ επετεύχθη κατά κύριο λόγο από την ένταξη ψηφοφόρων που έλκουν την πολιτική τους προέλευση. Περαιτέρω διατύπωναν την υπενθύμιση για την πασοκική αναφορά, αρκετών στελεχών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κομμάτων. Ακόμη στην κυβέρνηση είναι ρητά διατυπωμένο ότι δεν θα δώσουν ποτέ απάντηση στο ερώτημα ποιον θα επιθυμούσε ως αντίπαλο.

Από την άλλη δεν παραλείπεται η ευκρίνεια και το κυριότερο η σταθερότητα των θέσεων. Ωστόσο κοινοβουλευτικά στελέχη υποστηρίζουν πως οι θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου είναι γνωστές, όπως και τα όσα έγιναν επί πρωθυπουργίας του, σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη που είναι ένα νέο πρόσωπο το οποίο δεν έχει μέχρι στιγμή αφήσει κάποιο σαφές πολιτικό αποτύπωμα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέψει στην ηγεσία του κόμματος η πίεση που θα ασκηθεί προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγαλύτερη καθώς το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα με την προοδευτικής συμμαχία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενώ σημαντική είναι και η επιρροή που έχει σε όσους ψηφοφόρους μετακινήθηκαν προς την Κουμουνδούρου. Στον αντίποδα - εκτιμούν βουλευτές της ΝΔ – ότι Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει τόσο μεγάλα περάσματα στα στελέχη που προέρχονται στο ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται τώρα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως έγραφε το CNN Greece, οι ισχυρισμοί και οι κραυγές που έχει επιστρατεύσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύουν στην ανακοπή των δημοσκοπικών απωλειών του προς τα αριστερά, οι αποδίδονται στις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο και σε δυο πρόσφατες μετρήσεις καρπώνεται τις εισροές ψηφοφόρων: «Το βασικό θέμα του Αλέξη Tσίπρα γι’αυτό δεν είναι ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε η Νέα Δημοκρατία. Αλλού κοιτάει και θέλει να επισπεύσει τις εξελίξεις. Να σιγουρέψει ότι είναι δεύτερος. Δεν νομίζω ότι χτυπάει η καμπάνα για εμάς» ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Σε αιχμηρό ύφος μάλιστα κυβερνητικές πηγές συμπλήρωναν: «Είναι σημαντικό τα κόμματα στην κοινωνία, στις διαδικασίες ανάδειξης των κορυφαίων του οργάνων. Εκτός από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν το κάνουν και άλλα κόμματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ