ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Συμφωνούν για β' γύρο Ανδρουλάκης και Παπανδρέου, διαφωνούν για την «ανανέωση»

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Συμφωνούν για β' γύρο Ανδρουλάκης και Παπανδρέου, διαφωνούν για την «ανανέωση»
«Θέλω τον β' γύρο ώστε ο επόμενος πρόεδρος να έχει μια καθαρή εντολή, ισχυρή εντολή» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης ΙΝΤΙΜΕ

Λίγα 24ωρα πριν από τον β' γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ και η «πλάστιγγα» των εσωκομματικών συμμαχιών φαίνεται να γέρνει υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, ειδικά μετά την απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να στηρίξει τον νυν ευρωβουλευτή για την ηγεσία του κόμματος, που από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου σχολιάστηκε ως μια κίνηση «πολιτικά αναμενόμενη».

Από την πλευρά του, ο νικητής του α' γύρου των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι η ανανέωση και η ενότητα, ενώ ανέφερε πως συμφωνεί με τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών.

«Συμφωνώ με ό,τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνυποψήφιός μου, Γιώργος Παπανδρέου. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη γίνει δεύτερος γύρος εκλογών, πρέπει να τιμήσουμε τους πολίτες που μας τίμησαν. Είναι λάθος να μην τηρήσουμε το καταστατικό μας, είναι λάθος να μην κάνουμε εκλογές», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Θέλω τις εκλογές ώστε ο επόμενος πρόεδρος να έχει μια καθαρή εντολή, ισχυρή εντολή, ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας της παράταξης».

«Η παράταξή μας είναι πληγωμένη, δε θα ακολουθήσω δρόμο έντασης. Θέλω μια ειρηνική νίκη. Θα είναι μια νίκη της παράταξης, νίκη προοπτικής. Να κοιτάξουμε μπροστά, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του χθες. Δεν μπαίνω σε χαρακτηρισμούς, σε απαξίωση. Τον τιμώ τον πρώην πρωθυπουργό», πρόσθεσε.

Σχετικά με την ανανέωση που προωθεί ως μια από τις βασικές θέσεις του, επισήμανε: «Η ανανέωση είναι και ηλικιακή, όχι μόνο όμως. Είναι θέμα πολιτικού ήθους και προγράμματος για την πατρίδα. Ένα ρουσφέτι στη ζωή μου δεν έχω κάνει. Δεν έχω κοστίσει στον ελληνικό λαό ούτε ένα ευρώ. Ανανέωση είναι η δημοσία συμπεριφορά. Οι πολιτικοί διαπαιδαγωγούν τους πολίτες με τη συμπεριφορά τους».

Για το όνομα ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Μπορούμε και το όνομά μας να έχουμε και το σύμβολό μας να έχουμε. Έχω μια πρόταση που τα αγκαλιάζει όλα. Και το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει και ο ήλιος θα υπάρχει και συμπαράταξη θα είμαστε. Στο όνομά μας θα είναι και το ΠΑΣΟΚ».

Η απόφαση Λοβέρδου να στηρίξει Ανδρουλάκη και η αντίδραση Παπανδρέου

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δηλώνουν ότι δεν προκαλεί καμία έκπληξη η κίνηση Λοβέρδου και επισημαίνουν ότι «οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουν τώρα επιλογή, την προοδευτική πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου».

«Επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του» ανέφερε στην ανακοίνωσή του, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου οδηγείται σε δεύτερο γύρο. Προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, αφήνοντας αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι χαμηλοί τόνοι του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι αποτελούν παρελθόν, με τους δύο υποψηφίους να προετοιμάζονται για «μάχη» μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με προβάδισμα περίπου εννέα μονάδων έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, έκανε λόγο για μια «μάχη που ξεκινάει από το μηδέν» αναφερόμενος στον β΄γύρο.

«Δεν θέλω άγονες αντιπαραθέσεις, με ενδιαφέρει να τιμήσουμε τους 270.000 ανθρώπους, να πάμε ενωτικά» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη συνέντευξή του μετά το αποτέλεσμα του α' γύρου, εξαπέλυσε επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τις πολιτικές θέσεις του κ. Ανδρουλάκη σε πολλά θέματα, ούτε τη πραγματική ιδεολογική του τοποθέτηση.

Ανδρουλάκης: Δεν θα μπω σε καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση

Προς μετωπική Παπανδρέου-Ανδρουλάκη - Ανεβάζει τους τόνους ο πρώην πρωθυπουργός

«Ναι» στα debate από τον Παπανδρέου

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ζήτημα χρόνου είναι, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου για τηλεοπτικό debate ενόψει του β' γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανταποκρίθηκε θετικά για ντιμπέιτ με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ και το MEGA.

Θετικά έχει απαντήσει επίσης για την συμμετοχή του από κοινού με τον κ. Ανδρουλάκη σε συζήτηση στον ΑΝΤ1 που θα διευθύνει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, την Πέμπτη το βράδυ.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνουν ότι από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει πως ο διάλογος, που είναι αναγκαίος, πρέπει να είναι και ουσιαστικός με επάρκεια χρόνου και δυνατότητα διατύπωσης ολοκληρωμένων απόψεων και προτάσεων και όχι με απαντήσεις εντυπωσιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στο debate που έγινε τις παραμονές του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ και στο οποίο έλαβαν μέρος οι πέντε συνυποψήφιοί του.

Τα τελικά αποτελέσματα του α' γύρου

Ανακοινώθηκαν τα επίσημα και οριστικά αποτελέσματα του Α΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

Πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συγκέντρωσε 98.431 ψήφους (36,88%), δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου τον οποίο ψήφισαν 74.093 ψηφοφόροι (27,97%), τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 69.411 ψήφους (25,98%), στη τέταρτη θέση ο Παύλος Χρηστίδης με 8.642 ψήφους (3,25%), πέμπτος ο Παύλος Γερουλάνος που συγκέντρωσε 7.946 ψήφους (2,92%) και στην έκτη θέση ο Χάρης Καστανίδης με 7.824 ψήφους (2,94%).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρώτευσε σε όλες τις περιφέρειες εκτός της Δυτικής Ελλάδας, όπου πρώτος ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου και της Αττικής, όπου πρώτος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώτος και στις ψήφους των Αποδήμων.

Συνολικά ψήφισαν 270.706 πολίτες, ενώ έγκυρα ήταν 268.798 ψηφοδέλτια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ