ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Πάνω από 201.000 ραντεβού α' δόσης μετά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Οικονόμου: Πάνω από 201.000 ραντεβού α' δόσης μετά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών
INTIME NEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, αλλά και το φλέγον ζήτημα με τις «VIP ΜΕΘ» που κατήγγειλε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος που προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνηςενημερώνει από λεπτό σε λεπτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Οι επίμαχες καταγγελίες προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

«Οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια. Είναι αδιανόητος κάθε διαχωρισμός των ασθενών που έχουν την ανάγκη για είσοδο σε κλίνες εντατικής θεραπείας. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι αβάσιμος. Ο κ. Πλέυρης ήδη θα καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις για την διασπορά αυτής της ψευδούς είδησης» ανέφερε για το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το μέτωπο της πανδημίας, είπε ότι εξάπλωση της νέας μετάλλαξης «προκαλεί αυξημένη ανησυχία και προσοχή ειδικά ενόψει της πολυσήμαντης περιόδου των Χριστουγέννων».

«Είναι μια περίοδος κρίσιμη θρησκευτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Οι επαγγελματίες σε όλους σχεδόν τους κλάδους προσδοκούν εναγωνίως να εργαστούν και είναι χρέος όλων μας, με την αυστηρή τήρηση των μέτρων αλλά και των εμβολιασμών, να μην εμποδίσουμε τη λειτουργία της αγοράς και κυρίως να μη θέσουμε σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους», σημείωσε.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη στρατηγική που έχει χαράξει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των όπλων που έχουμε στα χέρια μας:

1.Στον εμβολιασμό όσων δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, ιδίως των άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση, αλλά και στην αναμνηστική δόση όσων ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους έως το τέλος Αυγούστου.

2. Στη συχνή χρήση από όλους -εμβολιασμένους και μη- του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, αλλά και για να μη μεταδώσουμε άθελά μας τη λοίμωξη στο περιβάλλον και στους γύρω μας.

3.Στην τήρηση από όλους των μέτρων ατομικής προστασίας», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο κυβενρητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών, «υπάρχει σημαντική αύξηση των ραντεβού από τις ηλικιακές αυτές ομάδες, ενώ αυξημένη είναι και η προσέλευση για την αναμνηστική δόση» μετά την απόφαση μείσωης του μεσοδιαστήματος από τους έξι στους τρεις μήνες.

«Τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201.000 ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88.000 αφορούσαν πολίτες από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502.000 αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε πως ανοίγει ΜΕΓΑ εμβολιαστικός σταθμός στη Γλυφάδα και πως διπλασιάζεται η δυναμικότητα του ΜΕΓΑ εμβολιαστικού σταθμού στο Περιστέρι.

Επιπλέον, από αύριο Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών και από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί τους. Στη πρώτη φάση θα γίνονται σε 75 περιοχές, ενώ για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα αποσταλούν κινητά συνεργεία.

Ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε μείωση των κρουσμάτων κατά περίπου 1.000. «Αυτή τη στιγμή μόλις 15 τμήματα από τα 85.000 είναι κλειστά, δηλαδή το 0,01%», τόνισε.

Αναφερόμενος στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο λόγω μέτρων για τον κορωνοϊό, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ψήφισε νομοθετική ρύθμιση «την καταπολέμηση του νοσηρού αυτού φαινομένου με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Δικαιοσύνης», που προβλέπει:

«Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο».

«Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε αυτή τη διάταξη και για μια ακόμη φορά κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στο όνομα της άγρας ψήφων βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της σημερινής του περιοδείας στην Ήπειρο, εκτός από τον ξύλινο και αφοριστικό αντιπολιτευτικό του λόγο να μας εξηγήσει για ποιο λόγο υποστηρίζει αυτούς που στερούν από τα ανήλικα παιδιά τους το δικαίωμα να πάνε στο σχολείο, το δικαίωμα στην εκπαίδευση», τόνισε.

Νέα βήματα ψηφιακής μετάβασης

Σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την ανανέωση των αδειών οδήγησης και χορήγησης αντιγράφων των αδειών κυκλοφορίας.

«Έτσι για τα έγγραφα αυτά οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά θα μπορούν εύκολα να τα έχουν μέσα στον υπολογιστή τους. Σχεδιάζεται παράλληλα, η εφαρμογή Car Wallet, που θα περιλαμβάνει: Δίπλωμα Οδήγησης, Άδεια Κυκλοφορίας Οχήματος, Τέλη Κυκλοφορίας, Πιστοποιητικό ΚΤΕΟ, και όλα τα αντίστοιχα χαρτιά που είναι απαραίτητα» είπε ο κ. Οικονόμου.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ