ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα γυρίζει τώρα ο Ξανθός για τις VIP ΜΕΘ, κινείται σε γραμμή Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Τα γυρίζει τώρα ο Ξανθός για τις VIP ΜΕΘ, κινείται σε γραμμή Τσίπρα
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση, ανάμεσα σε άλλα, να παρουσιάσει τα ακριβή στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης της λίστας αναμονής του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και τις εγγυήσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών. INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε μια λεκτική του μετατόπιση, μετά κι από το άδειασμά του από τον Αλέξη Τσίπρα για τις ΜΕΘ για τους VIP, ο Ανδρέας Ξανθός καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, να παρουσιάσει τα ακριβή στοιχεία για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τη θνητότητά τους, για την πραγματική ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και τη στελέχωσή τους ανά νοσοκομείο και, κυρίως, για τον τρόπο διαχείρισης της λίστας αναμονής του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και τις εγγυήσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παρακολουθούν με προκλητική αδράνεια την εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα, τη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και την πλήρη αδυναμία του να φροντίσει αξιοπρεπώς όχι μόνο τους ασθενείς με Covid, αλλά και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα», υπογραμμίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και προεσθέτει:

«Οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ που καθημερινά χάνουν τη μάχη, είναι η κορυφαία πράξη της αποτυχίας και των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών για τη μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ ενόψει του νέου επιδημικού κύματος. Ο μόνος τρόπος για να αποσυμφορηθούν οι κλινικές και οι ΜΕΘ του ΕΣΥ σε αυτή τη φάση, είναι η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για περιστατικά covid, καθώς και η αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων για τον ίδιο σκοπό. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ θα αυξάνεται και η δυσπιστία της κοινωνίας για τη διαχείριση της με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, θα ενισχύεται».

Η δήλωση που προκάλεσε το προεδρικό άδειασμα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ξανθός, σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης στο Kontra Channel, σχολιάζοντας τις καταγγελίες από εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ πως, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ, η κυβέρνηση δεν τις αξιοποιεί και πως μένουν εκτός μάχης κρατημένες για «VIP περιστατικά» απάντησε πως αυτό υπερβαίνει κάθε λογική. «Δεν θεωρώ πως μπορεί να υπάρχει και δεν θέλω να πιστέψω πως μπορεί να υπάρξει. Κατά την άποψή μου, δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα», είχε αναφέρει ο και βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το πρωί της Πέμπτης, όμως, από τα Γιάννενα ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει όλα τα στοιχεία και στη δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα. «Πρώτα από όλα, πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των συμπολιτών μας που είναι εκτός ΜΕΘ. Όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό της θνητότητας των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι έξω από τις ΜΕΘ. Και να διαλευκάνει μέχρι τέλους, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, για περιπτώσεις που μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση με βάση την ιδιότητα του ασθενούς», ανάφερε χαρακτηριστικώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αδειάζοντας επί της ουσίας τον κ. Ξανθό.

Στην πιο πρόσφατη δήλωσή του, ο κ. Ξανθός χαρακτηρίζει απαράδεκτο και προσβλητικό, μπροστά σε αυτή τη δραματική επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός να ισχυρίζεται πως δεν έχει χαθεί ο έλεγχος και πως δεν υπάρχει… βιβλιογραφία ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι δεν έχουν καμιά τύχη. Ή, ακόμα χειρότερο, να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την ιατρική ευθύνη.

«Προφανώς η διασωλήνωση ενός ασθενή και η προτεραιοποίησή του για εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι ιατρική απόφαση. Αλλά η απόφαση να μην αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ με επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων της χώρας, είναι απολύτως πολιτική. Και αυτό το καταλαβαίνουν οι πάντες. Η απαίτηση για διαφάνεια, αξιοπιστία και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ, είναι πλέον καθολική», συμπληρώνει ο κ. Ξανθός.

Τι είχε πει ο Ανδρέας Ξανθός

Νωρίτερα, μιλώντας στο δελτίο του Kontra και ερωτηθείς εάν υπάρχουν κλίνες λειτουργικές που κρατιούνται στα νοσοκομεία ως «καβάτζα», , ο κ. Ξανθός είχε απαντήσει:

«Αυτό υπερβαίνει κάθε λογική, δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρχει και δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει. Κατά την άποψή μου δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα».

Ολόκληρη η αναφορά Πλεύρη για τις καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ