ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Ο θρίαμβος Ανδρουλάκη και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

ΚΙΝΑΛ: Ο θρίαμβος Ανδρουλάκη και το στοίχημα της επόμενης ημέρας
INTIME

Σαρωτική νίκη πέτυχε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αλλά πολύ περισσότερο την ανάγκη για ανανέωση και ισχυροποίηση της παράταξης στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ -περισσότεροι από 200.000- που προσήλθαν στις κάλπες έστειλαν το δικό τους μήνυμα, απαντώντας στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για «καθαρή εντολή για την ισχυρή και περήφανη Δημοκρατική Παράταξη».

Κατακτώντας το συντριπτικό 68% έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου και με υπερδιπλάσιες ψήφους (πάνω από 128.000 έναντι 60.000), ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε ισχυρότατη και ξεκάθαρη εντολή από τη βάση του Κινήματος, που δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεών της.

«Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω», ήταν η δική του «απάντηση».

Από τη θέση πλέον του 6ου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και 2ου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, εμφανίστηκε ενωτικός και έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας για την Δημοκρατική Παράταξη, δηλαδή να καταστεί το κόμμα ο ισχυρός παίκτης στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Άλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι αν και δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το ίδιο δεν συνέβη -απόψε τουλάχιστον- εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Με τον πρωθυπουργό συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα, ωστόσο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι ισορροπίες θα είναι πιο δύσκολες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την πρώτη του δήλωση εξέπεμψε μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό, ανανέωσης και αναγέννησης της παράταξης και «αντεπίθεσης» στη δημόσια πολιτική σκηνή.

Δεν δίστασε να μην χρησιμοποιήσει τον όρο ΚΙΝΑΛ στο μήνυμά του, αλλά να αναφερθεί μόνο στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη. «Η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε» είπε χωρίς περιστροφές, την ώρα που ο χώρος είχε κατακλυσθεί από πράσινα σημαιάκια με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι απόψε, παρά μόνο ένας νικητής -το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη. Κάλεσε, δε, τους συνυποψηφίους του να συσστρατευθούν στον κοινό αγώνα. Μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες μέσα στο κόμμα, με πρώτη κρίσιμη «αναμέτρηση» την εκλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι σχετικές διεργασίες θα είναι άμεσες. «Άμεσα, ενδεχομένως κι αύριο, να έχουμε εξελίξεις για την εκλογή προέδρου της Κ.Ο. ΚΙΝΑΛ» ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Στο πρώτο του μήνυμα, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε μια δέσμευση, όπως είπε, να μετατρέψει τη νίκη της παράταξης σε νίκη της πατρίδας, ενώ αναφέρθηκε στις βασικές αρχές και αξίες της παράταξης: το αίτημα για αγώνα υπέρ της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας και της προοπτικής όλων των Ελλήνων.

Σε επίπεδο εικόνας, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευδιάθετος και μίλησε με αμεσότητα. Ύψωσε σφιγμένη τη γροθιά του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μήνυμά του, σε μια ευθεία σύνδεση με τους οπαδούς που είχαν κατακλύσει τα γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη και σε μια ένδειξη ότι συμμερίζεται τα συνθήματα που ακούγονταν.

«Στα χέρια σου κρατάς το μέλλον μιας γενιάς», «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με τον Νίκο αρχηγό», «Η γη να τρέμει, ο ήλιος ανατέλλει», ήταν μερικά από αυτά, και βέβαια η υποδοχή του νέου αρχηγού στη Χαριλάου Τρικούπη έγινε με το «Καλημέρα ήλιε, καλημέρα».


Αναλυτικά η δήλωση Ανδρουλάκη

«Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση.

Με τη δική σας ισχυρή εντολή: Να προχωρήσουμε ενωμένοι στην ανανέωση και την αναγέννηση της παράταξης.

Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, καταθέτοντας τις αγωνίες τους, τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Με αυτή τη μεγάλη συμμετοχή, έκαναν την παράταξη πιο δυνατή και θύμισαν στον ελληνικό λαό πόσο βαθιά ρίζα έχει στην ελληνική κοινωνία.

Συγχαίρω θερμά τους συνυποψηφίους μου, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Παύλο Χρηστίδη, τον Χάρη Καστανίδη, τον Παύλο Γερουλάνο, για τον αξιοπρεπή αγώνα που δώσαμε μαζί.

Τους καλώ όλους, να υπερασπιστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα και πολιτική αυτονομία.

Φίλες και φίλοι, η αναμέτρηση τελείωσε απόψε. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μόνος νικητής είναι η το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη.

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, όσους μου έκαναν την μεγάλη τιμή να με εκλέξουν πρόεδρο του Κινήματος.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου και όσους εργάστηκαν για αυτό τον αγώνα και κυρίως τους χιλιάδες εθελοντές, όλων των γενεών της παράταξης, σε όλη την Ελλάδα που ήταν η ψυχή και η έμπνευση αυτής της προσπάθειας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για ένα λόγο σημαντικότερο για όλους τους άλλους, γιατί αυτές τις εβδομάδες συνάντησα χιλιάδες νέους ανθρώπους, το μέλλον της πατρίδας, να έρχονται ξανά και να είναι δίπλα μας σε αυτή τη νέα πορεία.

Φίλες και φίλοι, έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω.

Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη σημερινή νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας. Γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα.

Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας και της προοπτικής όλων των Ελλήνων.
Ξεκινάμε λοιπόν, μαζί, ένα νέο, ωραίο ταξίδι.

Γιατί η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε! Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Να' στε καλά και καλό μας αγώνα.»

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece τον β' γύρο των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ