ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον - «Ταβάνι» στα πανευρωπαϊκά μέτρα

Σύνοδος Κορυφής: Ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον - «Ταβάνι» στα πανευρωπαϊκά μέτρα
Δυσκολίες για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο φόντο της αναβαθμισμένης ανησυχίας που τροφοδοτεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ακόμη και για την ενδεχόμενη πρόκληση ενός νέου πανδημικού κύματος αμέσως μετά τις γιορτές, στήνεται το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το σήμα Μητσοτάκη

Αυτή η ανησυχία μπορεί να είναι διάχυτη στις συζητήσεις των «27», και ήδη στον ευρωπαϊκό καμβά των περιορισμών αναχαίτισης να προστίθενται νέα μέτρα. Από την άλλη όμως, όπως μεταδίδουν στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τον νέο κύκλο των επαφών, οι τρέχουσες συζητήσεις για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν μπορούν να παράξουν αυτή τη στιγμή ένα αποτέλεσμα με ευρωπαϊκή σφραγίδα.

«Δεν πιστεύω ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν εφικτός από νομική άποψη. Εφαρμόσαμε αυτό το μέτρο στην Ελλάδα Ήταν ένα δύσκολο βήμα, απολύτως συνταγματικό στην περίπτωση της Ελλάδας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού, στη σύνεντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Τα νέα μέτρα

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον οδήγησαν τη χώρα μας στη λήψη έκτακτων μέτρων για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Έτσι στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας του κορονοϊού, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νέες λοιμώξεις από τη μετάλλαξη Όμικρον όπως αναφέρει η Υπηρεσία Υγείας της χώρας ανέρχονται σε 200.000 ημερησίως με τις εκτιμήσεις να μιλούν ότι εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θα υπάρξουν 1 εκατομμύριο άνθρωποι που θα έχουν μολυνθεί μέχρι την Κυριακή. Στη Δανία η μετάλλαξη εξελίσσεται με υψηλούς ρυθμούς και οι Αρχές της χώρας εκτιμούν ότι θα επικρατήσει στη Κοπεγχάγη εντός της εβδομάδας.

Η αιχμή

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι όταν η Ελλάδα είχε αποφασίσει να προχωρήσει στον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης, η Κυβέρνηση είχε δεχθεί σειρά επικρίσεων από την Αντιπολίτευση η οποία μιλούσε για πιέσεις στην Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να αποφασίσει την επίσπευση της αναμνηστικής δόσης, κόντρα στις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Σήμερα ο ΕCDC ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση της αναμνηστικής δόσης τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης πρόσθεταν ότι την απόφαση που έλαβε νωρίς η Ελλάδα, ακολουθούν κι άλλες χώρες όπως η Ολλανδία σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση. Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση θα γίνεται πλέον στους τρεις εντί τους έξι μήνες, άμεσα για τους ανω των 60 ετών και από τα μέσα Ιανουαρίου για όλους τους άνω των 18 ετών.

Το debate για τους νέους κανόνες

Όμως το ραντεβού των «27» συμπίπτει και με την σταδιακή λήξη της περιόδου χάριτος που έχει δοθεί στις ευρωπαϊκές οικονομίες για το χρέος, το έλλειμμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σε αυτήν την συγκυρία, χώρες όπως η Γαλλία και η Ελλάδα προσπαθούν να εξασφαλίσουν περισσότερες δημοσιονομικές ανάσες.

Γι’αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει ένα τρίπτυχο στο τραπέζι. Διάκεται θετικά στη δημοσιονομική πειθαρχία, είναι όμως αρνητικός στην επίτευξη της μέσω της λιτότητας.

Ζητά δε, την ύπαρξη νέων κανόνων για το πως θα υπολογίζονται κάποιες δαπάνες στο χρέος. Δηλαδή τα κονδύλια που χρηματοδοτούν τους εξοπλισμούς ή τα «οχυρωματικά» προγράμματα για την κλιματική αλλαγή να μην έχουν βαρύ αποτύπωμα στο χρέος.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο, είμαι ο πρώτος που επιμένει στο ζήτημα της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών, διότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ, παραμένει πολύ υψηλός.Αλλά από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να διασφαλίζει, ότι δεν θα επιβάλλουμε περιττή λιτότητα σκοτώνοντας την ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε», ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της Handelsblatt.

Μητσοτάκης για αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Ισχυρότερος από ποτέ ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Το τετ-α-τετ με Σόλτς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται στο περιθώριο της Συνόδου να έχει και το πρώτο τετ-α-τετ με τον νέο Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σόλτς, παρότι έως και τις παραμονές της Συνόδου δεν είχε προγραμματιστεί κάποια συνάντηση. Άρωμα οικονομίας θα έχει και το δείπνο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης. Τα θέματα στην ατζέντα θα είναι η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και η πρόοδος ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ