ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο πίσω από την πρώτη διαγραφή Τσίπρα - Τι (δεν) είπε με Ανδρουλάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο πίσω από την πρώτη διαγραφή Τσίπρα - Τι (δεν) είπε με Ανδρουλάκη
«Εμείς δεν είμαστε σαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως “στο Μάτι δεν μετρούσαμε στρέμματα, αλλά φέρετρα” ή πως “κάψαμε τους ανθρώπους”», λένε στο CNN Greece συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα (Φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ααπάντεχη αναστάτωση προκάλεσε στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το «ξέσπασμα» του Παναγιώτη Κουρουμπλή από το βήμα της Βουλής, με τον βουλευτή Δυτικής Αθήνας να αποκαλεί ακόμα και «δολοφόνους» τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν την Πέμπτη για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ζήτησε από την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, να μεταφέρει στον κ. Κουρουμπλή πως θα έπρεπε να ανακαλέσει άμεσα αλλιώς θα του επιβαλλόταν η αυστηρότερη των ποινών που θα μπορούσε να του επιβάλει, η διαγραφή δηλαδή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κ. Κουρουμπλής, ακόμα σε έντονη συναισθηματική φόρτιση, αρνήθηκε να ανακαλέσει, με μοιραία συνέπεια την άμεση διαγραφή του, που γνωστοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Είναι η πρώτη διαγραφή βουλευτή στην οποία προβαίνει ο κ. Τσίπρας από τότε που ανέλαβε την προεδρία του Συνασπισμού το μακρινό 2008.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ένταση Κουρουμπλή οφειλόταν και στο ότι έχασε προσφάτως έναν πολύ καλό του φίλο ο οποίος θα μπορούσε να είχε σωθεί, όπως τουλάχιστον πιστεύει ο ίδιος, αν η κυβέρνηση είχε ενισχύσει όσο έπρεπε το ΕΣΥ και με ΜΕΘ.

Από την πλευρά τους, συνεργάτες του κ. Τσίπρα υπογραμμίζουν στο CNN Greece πως «εμείς δεν είμαστε σαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως:

«Στο Μάτι δεν μετρούσαμε στρέμματα, αλλά φέρετρα” ή πως “κάψαμε τους ανθρώπους”».

Την ίδια ώρα, αποδίδουν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τη διαρροή πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό το Σάββατο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές χαρακτηριστικώς, είναι η πέμπτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που γίνεται η ίδια διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου ο κ. Τσίπρας να παρουσιάζεται πως δειλιάζει όταν η επιθυμία τους δεν γίνεται πραγματικότητα.

«Ο πρωθυπουργός θα μετέτρεπε την πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης και θα είχαμε ξανά την άλλη εβδομάδα στη Βουλή την παρέλαση υπουργών που βλέπουμε την τρέχουσα λόγω του προϋπολογισμού. Εμείς θα διαλέξουμε αν και πότε θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το κοινοβουλευτικό όπλο, όχι ο Μητσοτάκης», σημειώνουν με νόημα οι άνθρωποι του προέδρου.

Όσον αφορά την κοινή παρουσία του κ. Τσίπρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Σύνοδο του PES στις Βρυξέλλες, οι δύο άνδρες δεν αντάλλαξαν τίποτα περισσότερο από τυπικούς χαιρετισμούς μολονότι βρέθηκαν για πολλές ώρες στην ίδια αίθουσα, αν και σε διαφορετικές γωνίες ο καθένας.

Επιφυλάσσονται για τα σημαντικά στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στην Αθήνα η οποία ενδεχομένως και να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ