ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Καθαρίζουν το πεδίο για να δώσει ο Τσίπρας τη «μάχη Τσιόδρα» με Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Καθαρίζουν το πεδίο για να δώσει ο Τσίπρας τη «μάχη Τσιόδρα» με Μητσοτάκη
«Τώρα που δεν έχει μείνει καμία υπεκφυγή για τον κ. Μητσοτάκη, θα απαντήσει επιτέλους γιατί αγνόησε τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα κι έλεγε χυδαία ψέματα στον κ. Τσίπρα και τους πολίτες πως δεν έχει σχετικές ενδείξεις;», αναρωτιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καθαρίζουν το πεδίο ώστε το Σάββατο η κοινοβουλευτική μάχη του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τον προϋπολογισμό να περιστραφεί γύρω από την πανδημία και τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα.

Όσο για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπως έγραψε το CNN Greece και χθες Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε επικοινωνία του με την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, ζήτησε να ανακαλέσει ειδάλλως θα διαγραφεί.

Ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας δεν ανακάλεσε και τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Τώρα που δεν έχει μείνει καμία υπεκφυγή για τον κ. Μητσοτάκη, θα απαντήσει επιτέλους γιατί αγνόησε τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για την έκρηξη θνητότητας στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ από τον περασμένο Μάιο κι έλεγε χυδαία ψέματα στον κ. Τσίπρα και τους πολίτες πως δεν έχει σχετικές ενδείξεις; Γιατί δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την επίταξη ιδιωτικών και στρατιωτικών κλινικών; Περιμένουνε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στο πόσες είναι οι απώλειες εκτός ΜΕΘ και να απολογηθεί στις χιλιάδες οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους λόγο της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ», τονίζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτοχρόνως, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως με δύο ημέρες καθυστέρηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μήπως και γλιτώσει τις εγκληματικές ευθύνες του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θυμάται τους επιστήμονες μόνο όταν τους θέλει ως ασπίδα, ενώ σε όλη την πανδημία απλώς τους εργαλειοποιεί: «Αφού ισχυρίζεται πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τη μελέτη Τσιόδρα– Λύτρα, τότε γιατί ο κ. Λύτρας από την πρώτη στιγμή έχει πει ξεκάθαρα ότι παραδόθηκε “σε όλους όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο”;».

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο κ. Λύτρας, μάλιστα, επαναλαμβάνει εμφατικώς πως είχαν ενημερώσει “τους αρμόδιους που λαμβάνουν αποφάσεις και δη στο ανώτατο επίπεδο”.

Σημειώνει χαρακτηριστικώς: «Αν λοιπόν εμείς είχαμε κάνει αυτή την ανάλυση και δεν είχαμε ενημερώσει τους αρμόδιους να λαμβάνουν αποφάσεις, παρά μόνο είχαμε στείλει τα δεδομένα για δημοσίευση και δεν το λέγαμε σε κανέναν και το αποκαλύπταμε τώρα, θα ήμασταν εμείς υπόλογοι. Άρα, όπως έγραψα, ενημερώσαμε, και δη στο ανώτατο επίπεδο”».

Οι ίδιες πηγές παρατηρούν πως η αξιοπιστία του κ. Οικονόμου πως δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης τη μελέτη φαίνεται όταν ταυτοχρόνως λέει πως ο πρωθυπουργός ποτέ δεν υποστήριξε πως είναι το ίδιο να είσαι εντός κι εκτός ΜΕΘ, όταν πριν δέκα ημέρες είπε επί λέξει στη Βουλή πως «δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

«Κι αν η κυβέρνηση λέει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε τη μελέτη, πρέπει να πουν συγκεκριμένα ποιοι είναι αυτοί στο ανώτατο επίπεδο που παρέλαβαν τη μελέτη Τσιόδρα– Λύτρα. Σε ποιους πετά την ευθύνη ο κ. Οικονόμου για να γλιτώσει τον κ. Μητσοτάκη; Στον κ. Κικίλια και τον κ. Κοντοζαμάνη που ήταν τότε υπουργοί; Στον κ. Τσιόδρα που είχε μία τέτοια μελέτη στα χέρια του και δεν ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη, αν κι ο στενότερος συνεργάτης του και πρόεδρος της επιτροπής για την πανδημία; Να μιλήσουν με ονόματα. Προφανώς και ήταν ενήμερος ο κ. Μητσοτάκης, όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο κ. Μητσοτάκης ή θα έβγαινε δημόσια να ζητήσει συγγνώμη για τα ψέματα και τις χιλιάδες απώλειες ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, με βάση τη μελέτη του ίδιου του συμβούλου του που προειδοποιούσε όταν οι νεκροί ήταν 10.576 ενώ σήμερα έχουν φθάσει σχεδόν 20.000, ή θα είχε παραιτηθεί», επισημαίνουν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Η αξιολόγηση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

  • Η θνητότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ είναι 87% υψηλότερη, κάτι που γνώριζε η κυβέρνηση από τους επιστήμονες, αλλά ακόμα και μέχρι σήμερα δεν ενισχύει το ΕΣΥ και δεν επιτάσσει ιδιωτικές και στρατιωτικές κλινικές, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 150 άνθρωποι πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
  • Το 38,5% όσων είχαν διασωληνωθεί μέχρι τις 6 Μαΐου 2021, δηλαδή 1.535 από τους 3.988 ασθενείς, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν υπήρχε κανονική διασωλήνωση εντός ΜΕΘ, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
  • Από τους 10.576 θανάτους που είχαμε μέχρι τις 6 Μαΐου 2021, οι 6.588 ασθενείς πέθαναν είτε στα σπίτια τους είτε σε απλά κρεβάτια. Δεν ήταν διασωληνωμένοι ούτε εντός ούτε καν εκτός ΜΕΘ. Για το θέμα αυτό ο κ. Λύτρας απάντησε στην Εφημερίδα των Συντακτών στο ερώτημα: «Στο χρονικό διάστημα που ερευνήσατε (1/ 9/ 2020-6/ 5/ 2021) καταγράφηκαν συνολικά 10.576 θάνατοι από covid. Εσείς μελετήσατε 6.282 διασωληνωμένους, από τους οποίους κατέληξαν οι 3.988. Σημειώθηκαν ακόμα 6.588 θάνατοι ανθρώπων που πέθαναν εκτός ΜΕΘ, σε κλινικές, στο σπίτι τους. Πώς σχολιάζετε;». Η απάντησή του: «Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν διασωληνωμένοι. Εμείς αναλύσαμε μόνο τους θανάτους διασωληνωμένων και πώς η θνητότητά τους, δηλαδή η πιθανότητά τους να πεθάνουν, αλλάζει σε σχέση με αυτούς τους παράγοντες. Άρα, προφανώς, όπως αντιλαμβάνεστε, οι υπόλοιποι είναι θάνατοι μη διασωληνωμένων».

Όσον αφορά την παρέμβαση του κ. Τσιόδρα, στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές προσπαθεί να την παρουσιάσει ως «άδειασμα» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι εντελώς αμήχανη και δεν λέει τίποτα επί της ουσίας, αφού δεν απαντά καν αν είχε ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη. Πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, η πολιτική αντιπαράθεση οφείλει και πρέπει να λαμβάνει υπόψη την επιστημονική αλήθεια, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και να μην υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις. Γι’ αυτό και στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα περίμεναν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά τις ζωές χιλιάδων ασθενών και για το οποίο τους πετά την ευθύνη η κυβέρνηση για να γλιτώσει τον κ. Μητσοτάκη, να απαντήσει ο κ. Τσιόδρας επί της ουσίας σε τέσσερα ερωτήματα:

  1. «Τελικά έδωσε ο κ. Τσιόδρας τη μελέτη που διενήργησε με τον κ. Λύτρα στον κ. Μητσοτάκη, ως στενότατος συνεργάτης του, ή την απέκρυψε; Κι αν την απέκρυψε, σε ποιους “αρμόδιους που λαμβάνουν αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο”, όπως λέει ο κ. Λύτρας, τη γνωστοποίησαν;
  2. Τα στοιχεία που δίνει η μελέτη του, δείχνουν έκρηξη θνητότητας στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ναι ή όχι;
  3. Όταν στις 25 Σεπτεμβρίου 2020, την ίδια σχεδόν χρονική περίοδο από την οποία συνέλεγε στοιχεία για τη μελέτη του, έμαθε ότι ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι αν ακούγαμε το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για περισσότερα χρήματα στις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τι έκανε; Διαμαρτυρήθηκε, επικοινώνησε μαζί του, συμφώνησε;
  4. Όταν ο κ. Μητσοτάκης είπε στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ από ό,τι εντός ΜΕΘ, επικοινώνησε μαζί του έστω τότε για να του δείξει τη μελέτη του ή την είχε ήδη παρουσιάσει, όπως είναι το αυτονόητο, κι απλώς ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ψέματα;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ