ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι υψηλοί τόνοι Τσίπρα ήρθαν για να μείνουν υπό την απειλή Ανδρουλάκη

Οι υψηλοί τόνοι Τσίπρα ήρθαν για να μείνουν υπό την απειλή Ανδρουλάκη
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως τα υψηλά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις θα είναι παροδικά, οφείλονται στη συγκίνηση από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, στην εκλογή νέου και σε ηλικία προέδρου από τη βάση και στο ότι δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Από την επομένη των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει ως στρατηγική τους χαμηλούς τόνους, τη μετριοπάθεια και την θεσμικότητα.

Η πρωθυπουργική του θητεία, άλλωστε, είχε διαψεύσει αρκετές από τις ψευδαισθήσεις που είχε κι ο ίδιος πριν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβλέποντας πως οι εποχές ήταν διαφορετικές από τις μνημονιακές και με διακηρυγμένο στόχο το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο πρόεδρός του θέλησε να κάνει στροφή προς το προοδευτικό κέντρο με ορίζοντα το τρίτο συνέδριο «τομής και συνέχειας» που θα άλλαζε και τους εσωκομματικούς όρους του παιχνιδιού.

Η καθυστέρηση, ωστόσο, διεξαγωγής του, που δεν οφείλεται μόνο στην πανδημία, έχει οδηγήσει σε μια παρατεταμένη εσωστρέφεια και σε μια αντιπολιτευτική αμηχανία η οποία διαπιστώνεται κι από τις δημοσκοπήσεις.

Κι αν η εικόνα φθοράς κι αφθαρσίας που εξέπεμπε μέχρι πριν λίγο καιρό η Χαριλάου Τρικούπη καθησύχαζε την Κουμουνδούρου πως αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πυρήνα του προοδευτικού πόλου του κομματικού μας συστήματος, η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και η δημοσκοπική εκτόξευση του ΚΙΝΑΛ ανησυχεί.

Σε αντίθεση, άλλωστε, με άλλα μικρά κόμματα που ήρθαν, είδαν κι απήλθαν το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το συνδικαλισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση που μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια αναγέννησής του.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως τα υψηλά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις θα είναι παροδικά, οφείλονται στη συγκίνηση από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, στην εκλογή νέου και σε ηλικία προέδρου από τη βάση και στο ότι δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Την ίδια ώρα, παρατηρούν με νόημα πως δεν βρισκόμαστε και σε μια χρονική περίοδο που ευνοεί νέες μαζικές μετατοπίσεις, όπως ήταν η μνημονιακή.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί να αναλάβει το ρίσκο, γι’ αυτό, καταπώς μαρτυρά και η παρουσία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, θα επιχειρήσει να προκαλέσει κλίμα πόλωσης κι άρα συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματός του με αφορμή τα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας.

Κοντολογίς, οι υψηλοί τόνοι του Σαββάτου δεν ήταν παροδικοί αλλά θα τον ακολουθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, αναμένεται να κρατήσει σήμερα Δευτέρα το θεσμικό του ρόλο μιλώντας στις 9.30 π.μ. στο Digital Economy Forum που διοργανώνει στο ξενοδοχείο Hilton o Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Αναμένεται να τονίσει, μεταξύ άλλων, πως μετά και την κρίση της πανδημίας ο προσανατολισμός, σε παγκόσμιο κι εθνικό επίπεδο είναι ξεκάθαρος και κοινός: o τάχιστος ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των παραγωγικών τομέων, της κοινωνίας αλλά και της πολιτείας, αφού η ψηφιακή τεχνολογία είναι a priori ο κοινός παρονομαστής, βασικός πυλώνας ανάπτυξης κι ευημερίας κάθε σύγχρονης κοινωνίας.

Στις 8.30 π.μ. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει συνάντηση με το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ κι εκπροσώπους επιχειρήσεων του κλάδου της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ