ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Στο «τραπέζι» το καθολικό testing για τους εμβολιασμένους ενόψει γιορτών

Οικονόμου: Στο «τραπέζι» το καθολικό testing για τους εμβολιασμένους ενόψει γιορτών
INTIME/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων περιορισμού έναντι της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αποκλείοντας για μία ακόμη φορά το σενάριο επιβολής καθολικού lockdown στη χώρα. 

«Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί παγκόσμια ανησυχία» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση με την Όμικρον είναι δυναμική και η κυβέρνηση, καθώς και οι ειδικοί, εξετάζουν τα υγειονομικά δεδομένα καθημερινά».

«Δεν υπάρχει καμία εισήγηση για καθυστέρηση του ανοίγματος των σχολείων μετά την 7η Ιανουαρίου ή για καθολικό lockdown» ξεκαθάρισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κριθεί απαραίτητη η προσκόμιση αρνητικού rapid test ή PCR test από τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους διασκέδασης με μεγάλη προσέλευση, κατά την περίοδο των γιορτών.

«Θα υπάρξει πολύ σαφής προσδιορισμός για το ποιους χώρους θα αφορά, αν το μέτρο κριθεί απαραίτητο» σημείωσε.

«Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες από τον αρμόδιο υπουργό» συνέχισε και διευκρίνισε ότι το κόστος των τεστ θα το επωμίζονται οι πολίτες.

«Για κάποιες από τις μέρες των γιορτών αν κριθεί αναγκαίο το rapid test και για τους εμβολιασμένους θα ανακοινωθεί. Είναι πολύ χρήσιμο. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται μετά τις εισηγήσεις των αρμοδίων» είπε χαρακτηριστικά.

Ισχυρή σύσταση για τήρηση των μέτρων

«Όπως όλοι ξέρουμε, μέχρι στιγμής στη χώρα μας τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης είναι ελάχιστα, αλλά η αύξησή τους είναι -κατά τους ειδικούς- ζήτημα χρόνου. Άμεσος στόχος είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορούμε προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να αποφευχθεί αύξηση των μολύνσεων την περίοδο των γιορτών» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

«Στο πλαίσιο αυτό, από χθες το πρωί - εκτάκτως για την περίοδο των γιορτών- οι άνω των πέντε ετών επισκέπτες στη χώρα μας από όλες τις χώρες -με εξαίρεση τους ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό μόνο για 48 ώρες- υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό ελέγχο (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών» υπενθύμισε.

Όπως τόνισε, από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους 60 ετών και άνω, «μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 150.000 εμβολιασμούς ή ραντεβού».

«Σε ότι αφορά την αναμνηστική δόση έχουμε 4.170.857 ή το 73% όσων είναι δικαιούχοι που μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ποσοστό που είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

O εμβολιασμός των παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο σε πολλές περιφερειακές ενότητες ξεπερνά το 70%, ενώ στην Αττική υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο εμβολιασμός των μαθητών της Γ’ Λυκείου αγγίζει έως και το 100%, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ζητά από όλους τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των εορτών, «στηρίζοντας τον αγώνα για τη δημόσια υγεία, στηρίζοντας την προσπάθεια να κρατήσουμε την οικονομία, τη ζωή, την κοινωνία, την εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές».

«Χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων που διέπουν τη λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων ελέγχου μέσω τεστ ενόψει της δυνατοτήτων του ελέγχου της κατάστασής μας μέσα από τεστ, ενόψει της μετακίνησης ή της συμμετοχής σε εορταστικές εκδηλώσεις κυρίως σε κλειστούς χώρους».

Για την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2022

«Η ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2022 σηματοδοτεί, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης να χτίσουμε πάνω σε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα και να οδηγήσουμε την Πατρίδα μας, αλλά και τους ανθρώπους της στην πρόοδο και στην ανάπτυξη. Ο νέος προϋπολογισμός -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός, μεταρρυθμιστικός και απολύτως συνεπής προς την πολιτική ευημερίας και ανάπτυξης που ακολουθούμε. Υπηρετεί με συνέπεια την κεντρική μας προεκλογική δέσμευση για την ελάφρυνση των πολιτών από τους δυσβάστακτους και μεροληπτικούς φόρους που τους φόρτωσε η προηγούμενη διακυβέρνηση.

Ο προϋπολογισμός προτάσσει τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και τη μείωση των ανισοτήτων. Είναι ταυτόχρονα, και ένα πολιτικό κάτοπτρο, όπου αντικατοπτρίζεται με σαφήνεια το σύνολο των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης. Αντικατοπτρίζεται η εικόνα μιας Ελλάδας αισιόδοξης, ισχυρής και φιλόδοξης, έτοιμης να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες προόδου.

Ήδη -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- η πατρίδα μας είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από 2,5 χρόνια πριν. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά, πιο ισχυρή αμυντικά, πιο ισχυρή ως προς την εικόνα της στο εξωτερικό. Είναι η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της ευημερίας. Είναι η Ελλάδα της προόδου. Η επιτυχία της Κυβέρνησης είναι καρπός του σχεδιασμού και της συνετής διαχείρισης όλο αυτό το διάστημα. Ο προϋπολογισμός δίνει μια σαφή εικόνα του πώς θα είναι η Ελλάδα στο τέλος αυτής της τετραετίας».

Διεύρυνση των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση που έχει έντονες συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και στην περαιτέρω διεύρυνση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να καλύψουν σημαντικό μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια, εξήγησε:

-Πρώτον: Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση σε 49,5 ευρώ ανά MWh από 39 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου τον Δεκέμβριο το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ από τα 45 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

-Δεύτερον: Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Από 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στο 40% για τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ.

-Τρίτον: Η κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση ρεύματος των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη Δ.Ε.Η.. Υπενθυμίζεται, ότι για τους νέους αγρότες και τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήματα θα υπάρξει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2022.

-Τέταρτον: Ενεργοποιείται η Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο, αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να εξετάζονται τα αιτήματα επανασύνδεσης και το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους θα καλύπτεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ