ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επιχείρηση» αποδόμησης δημοσκοπήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Επιχείρηση» αποδόμησης δημοσκοπήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ
Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν πως «τρέχουν» και τις δικές τους μετρήσεις κοινής γνώμης που δεν δίνουν τα ίδια αποτελέσματα ΙΝΤΙΜΕ

Στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζουν την αποδόμηση των δημοσκοπήσεων με αφορμή αυτές που έγιναν γνωστές το Σαββατοκύριακο και δίνουν υψηλά ποσοστά στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και προσωπικώς στον Νίκο Ανδρουλάκη ως προς τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών.

Στέκονται ιδίως στη δημοσκόπηση της Marc η οποία έδωσε μια χαοτική διαφορά σχεδόν 14 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μια ισχνή τεσσάρων μονάδων μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ.

Στην Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν με νόημα πως είναι η ίδια εταιρεία η οποία ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ και μόλις πριν ένα μήνα έδινε πρωτιές- και, μάλιστα, με διαφορές- στον Ανδρέα Λοβέρδο είτε σε όλο το εκλογικό σώμα είτε ανάμεσα στους ψηφοφόρους του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος.

Βεβαίως, αυτές οι εκτιμήσεις διαψεύστηκαν πανηγυρικώς στον πρώτο γύρο της 5ης Δεκεμβρίου.

Όπως κι αν έχει, στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν πως «τρέχουν» και τις δικές τους μετρήσεις κοινής γνώμης που δεν δίνουν τα ίδια αποτελέσματα.

Επιμένουν, εξάλλου, στο ότι ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να ξεκαθαρίσει γρήγορα την θέση του για τις μετεκλογικές συνεργασίες, σημειώνοντας με νόημα πως οποιοδήποτε παράθυρο αφήσει ανοιχτό για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θα αποξενώσει πλήρως τους πολίτες που προσδοκούν σε ένα προοδευτικό μέτωπο, μεταξύ των οποίων είναι κι εκείνοι που προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες της Χαριλάου Τρικούπη με την ελπίδα για προοδευτική στροφή του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των πορισμάτων των κομμάτων για την εξεταστική που αφορά τις λίστες Πέτσα, τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll και το Enterprise Greece αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου.

Στον απόηχο, εξάλλου, της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, δεν ήταν όλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση υπέρ της καταψήφισης των δαπανών για την εθνική άμυνα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μάλιστα.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι κακώς έχουμε αύξηση 17,5% στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε σχέση με το 2021 και κατά 34% για εξοπλισμούς, αλλά αρκετοί επισημαίνουν πως το κόμμα θα μπορούσε να υπερψηφίσει καταθέτοντας παραλλήλως τις ενστάσεις του.

Την ίδια άποψη έχουν και για την πρόσφατη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, που επίσης καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο τέλος, πάντως, προτιμήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανάψει νέα εστία εσωστρέφειας, ύστερα μάλιστα κι από τη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ