ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές γιατί στο μυαλό μας έχουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές γιατί στο μυαλό μας έχουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόταξε για ακόμα μία φορά την ανάγκη σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, η οποία προφανώς περιλαμβάνει και το Κίνημα Αλλαγής

Το αίτημα για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Εξηγώντας γιατί διατυπώνει τώρα αυτό το αίτημα, τόνισε: «Ζητάμε εκλογές γιατί στο μυαλό μας έχουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται».

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα γιατί έφθασε να ζητήσει εκλογές εν μέσω πανδημίας, κάτι που πέρυσι απέρριπτε για τον ίδιο λόγο απάντησε: «Φθάσαμε στο σημείο να ζητήσουμε εκλογές γιατί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα έβγαινε ο πρωθυπουργός από την Βουλή να πει ότι δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αυξημένη, ενώ είχε στα χέρια του την μελέτη του κ. Τσιόδρα, είτε θα είχε ζητήσει συγγνώμη ή θα είχε παραιτηθεί. Αλλά ζητάμε εκλογές επίσης γιατί η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε όλες τις δυνατότητες για να ενισχύσει την δημόσια υγεία».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ζητάμε εκλογές γιατί στο μυαλό μας έχουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μία κυνική κυβέρνηση και ένας ένοχος πρωθυπουργός να διαχειρίζονται την πανδημία και την ανθρώπινη ζωή».

Επικαλέστηκε την έρευνα Τσιόδρα - Λύτρα λέγοντας: «Η έρευνα ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού, και είναι σημαντικό όχι μόνο όσον αφορά το ψέμα που είπε στη Βουλή, αλλά για την διαπίστωση ότι το 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχαμε ενισχύσει το σύστημα υγείας, που αφορά 8.000 οικογένειες».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμη ότι «ο πρωθυπουργός λέει ψέματα και για τον αριθμό των ΜΕΘ» και πρόσθεσε ότι «αποδίδουμε ευθύνη για την αμέλεια να μην ενισχύσουν το σύστημα υγείας. Στο πρώτο κύμα αιφνιδιάστηκε, στο δεύτερο ολιγώρησε, σήμερα μιλάμε για συνειδητή επιλογή».

Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε γράφημα που, όπως είπε, δείχνει ότι είμαστε δύο φορές επάνω σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η χώρα μας έχει διπλάσιους θανάτους ανά εκατομμύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως είναι ατύχημα για τη χώρα να βρίσκεται στην κυβέρνηση ένα κόμμα που δεν πιστεύει στο ΕΣΥ.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «το πρωτόκολλο στα σχολεία είναι λάθος. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να νοσήσουν σχεδόν 15 παιδιά και μετά να κλείνει ένα τμήμα. Με το που νοσεί ένα παιδί θα πρέπει να κλείνει το σχολείο για 3 ημέρες και μετά όλα τα παιδιά να κάνουν τεστ μοριακό το οποίο θα χρηματοδοτεί το ελληνικό δημόσιο».

Ανάγκη για μία προοδευτική κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόταξε για ακόμα μία φορά την ανάγκη σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, η οποία προφανώς περιλαμβάνει και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν βλέπει ανταγωνιστικά τις ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, τονίζοντας πως μοναδικός αντίπαλος του είναι η Δεξιά και ο κ. Μητσοτάκης. Σχολιάζοντας την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι δεν ανησυχεί γι' αυτό.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «εάν θέλει κάποιος να αλλάξουν τα πράγματα, ένα είναι το μέτωπο, αυτό απέναντι στην κυβερνητική πολιτική».

Παράλληλα, είπε ότι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης προϋποθέτει δύο πράγματα. Πρώτον, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και δεύτερον το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου να είναι μεγαλύτερο από εκείνο της ΝΔ και του Βελόπουλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ