ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Ράπτη στο ΚΙΝΑΛ για την αυτοκτονία ασθενή με κορωνοϊό στο «Παπανικολάου»

Απάντηση Ράπτη στο ΚΙΝΑΛ για την αυτοκτονία ασθενή με κορωνοϊό στο «Παπανικολάου»
Απάντηση της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στην κοινή δήλωση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για την αυτοκτονία ασθενή με κορωνοϊό στο «Παπανικολάου» INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Έλλειψη ενημέρωσης και σπουδής για τα ζητήματα ψυχικής υγείας καταλογίζει στο ΚΙΝΑΛ η υφυπουργός Υγείας Ζωής Ράπτη, απαντώντας στην κοινή δήλωση βουλευτών του για την αυτοκτονία ασθενή με κορωνοϊό στο «Παπανικολάου» την Πέμπτη.

«Αντίθετα με τα λεγόμενα των βουλευτών η κυβέρνηση όχι μόνο δεν «κωφεύει» στα θέματα ψυχικής υγείας, αλλά τα έθεσε και τα θέτει στις βασικές προτεραιότητες των ενημερωτικών και υποστηρικτικών δράσεών της για τον κορωνοϊό», σημειώνει μεταξύ άλλων η υφυπουργός και αναφέρεται εκτενώς στη Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 10306 και το αντίστοιχο τηλεοπτικό σπότ με τον Θοδωρή Αθερίδη.

Σημειώνεται πως σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης, Ο. Κωσταντινόπουλος, Μ. Μπαράν, Α. Πουλάς, και Γ. Φραγγίδης, σχολιάζοντας την αυτοκτονία ασθενή με κορωνοϊό στο «Παπανικολάου», ανέφεραν τα εξής: «Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης τόσο των νοσηλευόμενων από κορωνοϊό όσο και του υγειονομικού προσωπικού, που αποτελεί τον στυλοβάτη απέναντι στην πανδημία. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση επιλέγει να κωφεύει στα θέματα ψυχικής υγείας που ολοένα και διογκώνονται. Η σημερινή τραγωδία ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία».

Αναφορικά με το θλιβερό γεγονός στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» όπου νοσηλευόταν ο αυτόχειρας, η κ. Ράπτη επεισημαίνει τα ακόλουθα:

Πρώτον, εντός της νοσοκομειακής μονάδας παρέχεται πολυεπίπεδη ψυχολογική υποστήριξη, καθώς διαθέτει μία από τις πλέον εξειδικευμένες και άρτια επανδρωμένες ψυχιατρικές κλινικές, η διαλειτουργικότητα της οποίας, με τις λοιπές κλινικές του νοσοκομείου, είναι δεδομένη και

Δεύτερον, εκτός της νοσοκομειακής μονάδας, από το Κέντρο Ημέρας «Ανατολή» της Α.μ.Κ.Ε. «Σύνθεση», που υποστηρίζει γενικότερα τις μονάδες της 3ης Υ.ΠΕ.

«Τα ως άνω αναδεικνύουν ότι μοναδικό σκοπό τέτοιων ανακοινώσεων αποτελεί η παραπληροφόρηση του κοινού για προσπορισμό μικροκομματικού οφέλους με τη χρήση προσωπικών δεδομένων, τα οποία προστατεύονται από το υπουργείο Υγείας» τονίζει η υφυπουργός Υγείας.

Ολόκληρη η απάντηση της υφυπουργού:

«Σε απάντηση της κοινής δήλωσης των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνη, Ο. Κωσταντινόπουλου, Μ. Μπαράν, Α. Πουλά, και Γ. Φραγγίδη για την αυτοκτονία ασθενή με κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Η κοινή αυτή δήλωση καταδεικνύει την έλλειψη ενημέρωσης και σπουδής του ΚΙΝΑΛ και των εν λόγων βουλευτών του για τα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Αντίθετα με τα λεγόμενα των βουλευτών η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν «κωφεύει» στα θέματα ψυχικής υγείας, αλλά τα έθεσε και τα θέτει στις βασικές προτεραιότητες των ενημερωτικών και υποστηρικτικών δράσεών της για τον κορωνοϊό, παρέχοντας το πρώτον σχετική πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη παροχής ψυχολογικής υποστήριξης, με την τηλεφωνική Γραμμή 10306, με ένα από τα βασικά τηλεοπτικά σποτ «Μένουμε Σπίτι - Μένουμε υγιείς και ψυχικά υγιείς -Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 10306» με τον Θοδωρή Αθερίδη.

Με αυτό το σποτ όλοι οι Έλληνες πολίτες, καθώς και όλοι οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας γνωρίζουν ότι το Υπουργείο Υγείας ενεργοποίησε, από τις 4 Απριλίου 2020, τη Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τον κορωνοϊό 10306, που λειτουργεί έκτοτε σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική), το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», φορέων που συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας εδώ και δεκαετίες.

Η Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 10306 χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ για το έτος 2020 και παρέχει όλο το 24ωρο, μέσω εξειδικευμένων στελεχών, εξ αποστάσεως τηλεφωνική υποστήριξη ανώνυμα και εμπιστευτικά στον πληθυσμό, με εξειδικευμένες υπηρεσίες προς το προσωπικό των νοσοκομείων, όσο και στους ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς και τους ενήλικες και τα παιδιά που βίωσαν τις επιπτώσεις του, έχοντας λάβει πάνω από 180.000 κλήσεις μέχρι σήμερα και πραγματοποιώντας πάνω από 1.000 διαδικτυακές θεραπευτικές συνεδρίες.

Η παρεχόμενη ψυχολογική υποστήριξη μάλιστα επεκτάθηκε πιο εστιασμένα από τον Ιανουάριο του 2021 με το Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία», και παρέχεται και μέσω διαδικτύου, με δωρεάν παραχώρηση tablet, αλλά και δια ζώσης, στο προσωπικό των νοσοκομείων, τους νοσούντες με κορωνοϊό, τους οικείους τους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η παροχή αυτής της υπηρεσίας διαφημίστηκε, περαιτέρω, στο κοινό με νέο τηλεοπτικό σποτ που μεταδόθηκε με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται πανελλαδικά με πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ που δόθηκε στο Υπουργείο Υγείας από το Υπουργείο Οικονομικών, από 24 Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας, εποπτευομένων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με συντονισμό από το τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Το πρόγραμμα απασχολεί 100 ειδικούς επιστήμονες και υλοποιείται σε διασύνδεση με τις Διοικήσεις και των 7 Υγειονομικών Περιφερειών και των 450 μονάδων υγείας που συμμετέχουν (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Τ.ΟΜ.Υ., περιφερειακά ιατρεία) και το ΕΚΑΒ.

Συνολικά δε για τα έτη 2020-2021 έχουν διατεθεί 2,9 εκατ. ευρώ.

Εστιάζοντας στο αναφερόμενο θλιβερό γεγονός στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» όπου νοσηλευόταν ο αυτόχειρας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

  1. Εντός της νοσοκομειακής μονάδας παρέχεται πολυεπίπεδη ψυχολογική υποστήριξη, καθώς διαθέτει μία από τις πλέον εξειδικευμένες και άρτια επανδρωμένες ψυχιατρικές κλινικές, η διαλειτουργικότητα της οποίας, με τις λοιπές κλινικές του νοσοκομείου, είναι δεδομένη και
  2. εκτός της νοσοκομειακής μονάδας, από το Κέντρο Ημέρας «Ανατολή» της Α.μ.Κ.Ε. «Σύνθεση», που υποστηρίζει γενικότερα τις μονάδες της 3ης Υ.ΠΕ.

Τα ως άνω αναδεικνύουν ότι μοναδικό σκοπό τέτοιων ανακοινώσεων αποτελεί η παραπληροφόρηση του κοινού για προσπορισμό μικροκομματικού οφέλους με τη χρήση προσωπικών δεδομένων, τα οποία προστατεύονται από το Υπουργείο Υγείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ