ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: «Ό,τι νέο μέτρο κριθεί αναγκαίο θα το πάρουμε»

Οικονόμου: «Ό,τι νέο μέτρο κριθεί αναγκαίο θα το πάρουμε»
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου INTIME/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση μελετά νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Οικονόμου τόνισε αρχικά πως «στην παρούσα φάση εστιάζουμε στο πλαίσιο που υπάρχει».

«Σταθμίζουμε συνεχώς τα δεδομένα για τα μεγέθη της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα και όποιο αναγκαίο μέτρο χρειαστεί να πάρουμε είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε, αρκεί το μέτρο αυτό να έχει ουσιαστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε και να είναι εφαρμόσιμο», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ακόμα ότι βασική πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και αναμένονται οι εισηγήσεις τους. «Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να το πετύχουμε», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχτηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων. Όπως εξήγησε, η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία εστιάζεται σε λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς. «Βασική προτεραιότητα είναι να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία», σημείωσε.

Για Σκέρτσο: Θα ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο

Αναφορικά με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, μετά από σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο Άκης Σκέρτσος δεν ήρθε σε επαφή σήμερα, Τρίτη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο κ. Οικονόμου «όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου θα ακολουθήσουν το πρωτόκολλο, ακόμα και ο πρωθυπουργός».

Στην ερώτηση, δε, αν τα στελέχη του Μαξίμου θα υποβληθούν σε rapid ή μοριακό τεστ o Γιάννης Οικονόμου απάντησε «θα κάνουμε ό,τι μας υποδείξει ο ΕΟΔΥ».

Απολογισμός της χρονιάς που πέρασε

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την ενημέρωση με έναν περιεκτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου της χρονιάς που πέρασε.

«Το 2021 μας κληροδότησε ένα διεθνώς επιβαρυμένο περιβάλλον. Ο τρόπος ανταπόκρισής μας επέτρεψε στη χώρα να καλύψει αρκετό από το χαμένο έδαφος της περασμένης δεκαετίας και να βρεθεί σε ανοδική πορεία σε μια σειρά από δείκτες, ποσοτικούς και ποιοτικούς. Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά ώστε το 2022 να συνεχιστεί η καλπάζουσα ανοδική πορεία της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια αναφερθηκε στο Πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και ανέργων, αλλά και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με νέες ΜΕΘ. «Μπορέσαμε να κρατήσουμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση εργάζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα», είπε λέγοντας πως «Οι δράσεις μας ήταν δυναμικές και όχι αμυντικές. Κι αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά. Οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται. Μεγάλα δημόσια έργα γίνονται πράξη. Το Ψηφιακό Κράτος εξυπηρετεί την καθημερινότητα και στηρίζει την ανάπτυξη. Η Παιδεία και η Εργασία εκσυγχρονίζονται. Η δημόσια ασφάλεια ισχυροποιείται».

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά

Στη συνέχεια υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου 2022, όπως είπε, οι οποίες είναι οι εξής:

-Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 2% και θα υπάρξει και νέα αύξηση μέσα στο 2022.

-Μειώνεται η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα.

-Συνεχίζεται και για το α’ εξάμηνο του 2022 η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο και στα γυμναστήρια.

-Μειώνεται στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους τους πολίτες 29 ετών και άνω.

-Μειώθηκε, από την 1η Ιανουαρίου, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Συνεχίζεται η αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.

-Συνεχίζεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

-Παρέχονται κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος.

-Εκπίπτει το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

-Εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο» για τους νέους από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός τους 2022.

-Καταργείται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών.

-Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότισσες-μέλη συνεργατικών σχημάτων του έτους 2022.

Παράλληλα, για τη στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας:

-Ενεργοποιήθηκε από 1/1/2022 το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική , κέντρα διασκέδασης κ.α.).

-Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.

-Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την προηγούμενη περίοδο έως και την 31η Μαρτίου 2022.

«Η κυβέρνηση μας ενεργεί βάσει σχεδίου, το οποίο αποδίδει καρπούς, παρά τη δυσμενή συγκυρία. Καρπούς που γεύονται πρωτίστως η μεσαία τάξη και οι πιο αδύναμοι, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις», τόνισε.

Για τη νέα μετάλλαξη

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «Μείζον ζήτημα στο ξεκίνημα του νέου χρόνου, αποτελεί η μετάλλαξη Όμικρον που σαρώνει, πια, ολόκληρο τον πλανήτη και σπάει κάθε ρεκόρ κρουσμάτων και στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας».

«Η νέα αυτή πραγματικότητα υποδεικνύει -για μια ακόμη φορά- την ανάγκη αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, της χρήσης των μέτρων προστασίας -μάσκες και αποστάσεις- αλλά και τη διενέργεια συχνών τεστ. Αποδεικνύεται, έτσι, για άλλη μια φορά, ότι η εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι γραμμική και προβλεπόμενη, αλλά δυναμική και διαρκώς μεταβαλλόμενη. Φαίνεται ήδη ότι επιφυλάσσει νέους κυματισμούς για το επόμενο διάστημα και επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, αλλά και διαρκή εγρήγορση», τόνισε σε άλλο σημείο.

Όπως είπε, σταθμίζονται συνεχώς όλα τα δεδομένα και αποφασίζονται -μετά από εισηγήσεις των Ειδικών- οι αναγκαίες προσαρμογές, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

«Στο μεταξύ, η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορεί το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται -παρά την αυξημένη πίεση που δέχεται- και που κυρίως προέρχεται αυτή την ώρα ακόμη από τη μετάλλαξη «Δ». Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές, για να παραχωρήσουν κλίνες, αλλά και προσωπικό, ώστε να παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα στους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ