ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια

Παραιτήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια
Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την «άψογη συνεργασία και συντονισμό τους στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. INTIME NEWS (Φωτογραφία αρχείου)

Τηλεφωνική συνομιλία με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη  είχε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την «άψογη συνεργασία και συντονισμό τους στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου.

«Έθεσα εδώ και μέρες την παραίτησή μου, έγινε αποδεκτή την περασμένη Παρασκευή». Η παραίτησή μου ήταν αποτέλεσμα σειράς γεγονότων, είπε μεταξύ άλλων ο κ.Χριστοδουλίδης.

Ο τέως ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που είχαν γίνει για το συνέδριο του ΔΗΣΥ. «Η αιφνίδια επίσπευση οδήγησε σε εσωστρέφεια. Θα με ενδιέφεραν οι εκλογές του 2023», είπε επίσης. «Κρίνω ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για τις όποιες αποφάσεις γι’ αυτό δεν εκδήλωσα προσωπικό ενδιαφέρον για τις Προεδρικές. «Δεν εκδήλωσα ποτέ ενδιαφέρον για την Προεδρία του ΔΗΣΥ».

«Πρεσβεύω συνενώσεις και όχι αποκλεισμούς. Αυτός είναι ο τρόπος που εξαρχής πορεύτηκα. Θα προβώ σε ανακοινώσεις για τις Προεδρικές όταν λάβω αποφάσεις, παραμένω ενεργός. Όχι μέσα σε χρονοδιαγράμματα άλλων, των οποίων σέβομαι τις φιλοδοξίες».

Ολόκληρη η δήλωση Χριστοδουλίδη

«Έθεσα την παραίτηση μου στον Πρόεδρο εδώ και αρκετές μέρες. Την έκανε αποδεκτή την Παρασκευή το πρωί με ισχύ από τις 11 Ιανουαρίου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον ΠτΔ για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω την χώρα από το υψηλό αξίωμα του ΥΠΕΞ αλλά και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμον.

Η παραίτησή μου είναι αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και τοποθετήσεων δημοσίων και άλλων, που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα που αναπόφευκτα και δυστυχώς επηρεάζουν το σοβαρό έργο που έχει να επιτελέσει η Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του ΥΠΕΞ. Αντιπαρέρχομαι τους όποιους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αναφορές εφόσον διατηρώ την έντονη πεποίθηση ότι δεν τιμούν και δεν έχουν χώρο στο σύγχρονο πολιτικό λόγο».

«Δυστυχώς αυτές οι προσεγγίσεις απομακρύνουν ολοένα και περισσότερους πολίτες από τα κοινά αλλά και από την άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως το εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με απόλυτη ειλικρίνεια επαναλαμβάνω την άποψη μου ότι η ενεργοποίηση εσωκομματικών διαδικασιών, για τις Προεδρικές του 2023 πολύ πέραν του 1 έτους από τη διεξαγωγή τους επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που ως Πολιτεία και ως κοινωνία καλούμαστε να διαχειριστούμε, όπως επίσης και υλοποίηση κυβερνητικού έργου».

«Ειδικότερα την ώρα που η Κύπρος αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη παγκόσμια πανδημία με πολλαπλές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που βιώνει ο καθένας από εμάς. Δυστυχώς, τα πρόσφατα γεγονότα στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το ίδιο και η παραίτησή μου, την ώρα που υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να διαχειριστούμε. Πρόωρες και μακρές περίοδοι, είναι αντιπαραγωγικές και δεν ωφελούν τον τόπο. Θέλω να υπενθυμίσω ότι τον Οκτώβριο του 2021 ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε πανηγυρικά τον προσυνεδριακό διάλογο όπως επίσης το πολιτικοιδεολογικό συνέδριο το οποίο όπως ανακοινώθηκε δημόσια θα πραγματοποιείτο στο τέλος της Άνοιξης και τα αποτελέσματα του οποίου, πολύ σωστά, θα αποτελούσαν τα κύρια συστατικά για τη διακυβέρνηση του 2023-2028.

Είναι προφανές ότι η αιφνίδια επίσπευση των όποιων διαδικασιών, οδήγησε σε εσωστρέφεια και στη σημερινή κατάσταση. Υπό το φως των όσων προανέφερα δηλώνω με κάθε ειλικρίνεια ότι θα με ενδιέφεραν οι Προεδρικές εκλογές του 2023, ειδικότερα αν μια υποψηφιότητά μου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες συνεργασίες μετά από ένα διάλογο με την κοινωνία περιλαμβανομένης και της βάσης του ΔΗΣΥ, του κόμματος μου, της οποίας φυσιολογικά και αναμενόμενα θα προσέβλεπα. Ένα διάλογο που θα έχει ως αποτέλεσμα την ετοιμασία ενός προγράμματος επί όλων των προκλήσεων που ως χώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο σύγχρονο όπως δικαιωματικά απαιτεί ο Κύπριος πολίτης. Κρίνω για τους λόγους που προανέφερα ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για τις όποιες αποφάσεις γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν εκδήλωσα προσωπικό ενδιαφέρον».

Η πρόκληση Αβέρωφ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, την περασμένη Παρασκευή, κάλεσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να υποβάλει την υποψηφιότητά του την Δευτέρα και αφού γίνει αυτό, τότε να γίνουν εσωκομματικές εκλογές για την Προεδρία του κόμματος αφού ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί από την Προεδρία.

Αναφέροντας ότι στόχος του είναι να αποφύγει το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου πρότεινε στον Νίκο Χριστοδουλίδη να ακολουθήσουν την συμβουλή του Γλαύκου Κληρίδη, ότι η κάλπη είναι η καλύτερη και σωστή δημοσκόπηση.

Πρότεινε σε περίπτωση που την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου καταθέσει την υποψηφιότητά του εντός του ΔΗΣΥ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, να ανοίξει η διαδικασία για το σύνολο των 51.000 μελών του κόμματος, προκηρύσσοντας έκτακτη εκλογική συνέλευση και ο νικητής να είναι και Πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας για το 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ